Premierul Olandei, ingrijorat de statul de drept din Romania. Reactia lui Iohannis: „Foarte, foarte in serios trebuie luate aceste ingrijorari”

Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat, miercuri, la Cotroceni, dupa intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis, ca tara sa are ingrijorari cu privire la statul de drept din Romania. La randul sau, Iohannis a spus ca ingrijorarile partenerilor trebuie luate „foarte, foarte” in serios.

Intrebat despre apelul recent a 12 ambasade, intre care si cea a Olandei, adresat Romaniei de a nu slabi statul de drept, Mark Rutte a declarat: ”E adevarat ca am urmarit evenimentele recente din Romania, avem o serie de ingrijorari cu privire la statul de drept. La randul sau, Comisia Europeana si-a manifestat ingrijorarile cu privire la eforturile de reforma al caror ritm pare sa incetineasca. Din perspectiva noastra, privim intai la ceea ce va spune Comisia Europeana”.

”Pentru noi toti insa, pentru toata Uniunea Europeana, statul de drept este un aspect absolut cheie, este fundamentul parteneriatului european, siguranta juridica si legala pentru firme si persoane private. Sa vedem ce va spune Comisia Europeana si vom vedea fiecare daca s-au facut progrese si in ce masura”, a subliniat premierul Olandei.

Iohannis a tinut sa sublinieze ca aceste ingrijorari trebuie luate „foarte, foarte” in serios.

„Ingrijorarile manifestate de partenerii nostri trebuie luate foarte, foarte, in serios. Noi suntem impreuna in UE. Daca intr-o parte apar probleme care atrag atentia este bine ca toata lumea sa reactioneze. Stiu ca in politica romaneasca sunt voci care spun ca partenerii nostri se amesteca in politica interna a Romaniei.

Aceasta abordare si aceasta evaluare este fundamental gresita. Tocmai in virtutatea faptului ca suntem impreuna in UE este obligatoriu ca atunci cand ceva nu merge asa cum trebuie sa se atrag atentia. Aceste semnale trebuie sa fie luate foarte, foarte in serios. Cum trebuie luata si opinia unor actori avizati externi, cum este Comisia de la Venetia. Vine nu pentru a ne critica, ci pentru a ne ajuta sa construim o legislatie mai performanta, mai moderna. Anumite abordari populiste prin care se arata cica ca ar veni unii straini sa ne arate cum sa ne randuim noi tara le resping categoric. Suntem intr-o uniune a valorilor, dorim sa ne consultam cu parteneri care vin sa ne ajute”, a declarat Iohannis.

Premierul Olandei, ingrijorat de statul de drept din Romania. Reactia lui Iohannis: „Foarte, foarte in serios trebuie luate aceste ingrijorari” was last modified: septembrie 12th, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
Loading...
spre