Presedintele Consiliului Fiscal: „Este o ILUZIE sa crezi ca poti CRESTE NIVELUL DE TRAI, majorand SALARIILE prin LEGE!”

447

Principala îngrijorare legată de proiectul legii salarizării unitare este impactul bugetar, declară la RFI preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. El spune că este o iluzie să crezi că poţi creşte nivelul de trai, majorând salarii prin lege.

În opinia lui Ionuţ Dumitru, “e nevoie de o lege a salarizării unitare în sectorul bugetar, în primul rând pentru a face ordine în sector şi a stabili nişte principii clare după care se face salarizarea în sectorul public. Însă de la acest deziderat care trebuie rezolvat şi până la legea pe care o vedem acum şi care are un impact bugetar foarte mare e cale lungă. Pe lângă rezolvarea unor inechităţi în sistem, trebuie să ne gândim şi la impactul bugetar pe care legea îl are, iar impactul bugetar, aşa cum vedem la o primă estimare, este undeva între 32 şi 39 de miliarde de lei pe următorii patru ani, o cifră care indiferent cum ne-am uita la ea, este o cifră foarte mare, chiar imensă, aş spune, undeva în jur de 4% din PIB (…). Principala îngrijorare este impactul bugetar”.

Preşedintele Consiliului Fiscal avertizează: “Trebuie să ne fie foarte clar tuturor: creşteri de salarii doar prin Ordonanţe de Guvern sau Hotărâri de Guvern sau legi, fără să aibă susţinere în economie sunt o iluzie. Să credem că nivelul de trai, salariile pot creşte foarte rapid doar printr-o decizie discreţionară e pur şi simplu o iluzie”.

Ionuţ Dumitru spune că “trebuie să conştientizăm că oricum, nivelul de cheltuieli sociale în ultimii doi-trei ani a crescut destul de mult, iar în momentul de faţă România cheltuie destul de puţini bani pentru investiţii. Deci practic, în ultimii ani au scăzut taxele, am pierdut cam 2% din PIB venituri din taxe şi impozite, după reducerile succesive de TVA în special. În acelaşi timp, au crescut salariile şi pensiile destul de rapid, iar consecinţa a fost una destul de clară şi anume reducerea investiţiilor”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos