Loading...
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării crede că Vasilica ar trebui să-și facă bagajele și să dispară din viața publică după gafa comisă! – Circul Politic

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării crede că Vasilica ar trebui să-și facă bagajele și să dispară din viața publică după gafa comisă!

Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a spus că, într-o societate democratică funcțională, formatorii de opinie – politicieni sau jurnaliști – ar trebui sa se retragă din viața publică după ce fac declarații discriminatorii.

„Eu cred că o societate trebuie să ajungă la un nivel în care formatorii de opinie, fie că sunt politicieni sau jurnaliști sau formatori de opinie de altă natură, atunci când fac declarații discriminatorii să se retragă din viața publică, asta e sancțiunea efectivă într-o societate democratică funcțională”, a declarat la Digi24 președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

El crede că este importantă și presiunea societății pentru ca astfel de persoane să se retragă din viața publică.

„Nu cred că aici trebuie să discutăm de o amendă, dacă e de 2.000, de 3.000 sau 5.000 de lei, pentru că din punctul meu de vedere, o simplă constatare cu un avertisment pentru o persoană cu o funcție publică, pentru un formator de opinie este un lucru extrem de grav, care ar trebui să aibă niște consecințe de retragere din viața publică. În alte state democratice, asta este sancțiunea respectivă”, a precizat Csaba Asztalos.

Întrebat dacă, din punctul său de vedere, premierul Viorica Dăncilă ar trebui să se retragă din viața publică, Csaba Asztalos a spus că nu-și poate preciza poziția, pentru că ar însemna o antepronunțare, în condițiile în care există deja o plângere la CNCD făcută împotriva premierului dar a dat asigurări că va acționa „cu celeritate”pentru ca o soluție să fie dată ” într-un termen rezonabil pentru a evita acuzațiile de dublu standard”.

Începând din 2010, CNCD a fost sesizat de șase ori în cazul unor politicieni care au folosit în mod peiorativ termenul de „autist”.

„Îmi aduc aminte de o plângere, cu dl. Tăriceanu, unde am dat o recomandare de a se evita pe viitor utilizarea acestui termen în sens negativ”, a spus președintele CNCD.

Faptul că politicienii obișnuiesc să facă acest gen de comparații este pus de Csaba Asztalos pe seama unei lipse de cultură, de rigoare și de responsabilitate în declarații publice.  „În cazul unui discurs public care etichetează, stigmatizează, efectele sunt negative mai ales la nivelul copiilor în școală”, spune Csaba Asztalos.

„În ceea ce privește situația copiilor cu autism, aici pot să vă confirm că am avut o serie de plângeri în ceea ce privește accesul acestora la educația în masă și aici am dat sancțiuni cu amendă contravențională, câștigând și procese în instață, tot la sesizarea unor organizații neguvernamentale și confirm realitatea dificilă cu care se confruntă copiii cu autism în ce privește accesul la educație și accesul la sănătate”, a spus Csaba Asztalos.

Întrebat dacă o recomandare din partea CNCS este suficientă pentru a opri aceste practici din partea politicienilor, președintele CNCD a reamintit de cazurile foștilor miniștri Daniel Barbu și Ioan Rus, în care o constatare cu avertisment și recomandare din partea instituției pe care o conduce a dus la demisia acestora.

CNCD va organiza în 20 februarie audierea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu declaraţia pe care a făcut-o joi seară la postul Antena 3, anunţă instituţia, care precizează că în această speţă va fi citat şi moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea.

„Cum poate un europarlamentar să îndepărteze România de Europa? Un om care nouă ani a stat la Bruxelles cunoaşte instituţiile, cunoaşte regulile europene şi ştie cât de importantă este participarea noastră ca stat membru în această construcţie europeană. Legat de parteneriatul strategic – este primul Guvern care are un vicepremier care se ocupă de parteneriate strategice, în special pe parteneriatul strategic cu SUA. Deci cred că doar aceste două lucruri arată, să mă exprim elegant, că dezinformează şi că ştiu realitatea, dar nu vor să o accepte şi să o vadă. Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a spus Dăncilă joi seara, în emisiunea moderată de Mihai Gâdea, la Antena 3.

Sursa: revista22.ro

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării crede că Vasilica ar trebui să-și facă bagajele și să dispară din viața publică după gafa comisă! was last modified: februarie 17th, 2018 by Roman Samuel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close