Mai mult

  Presedintia da cartile pe fata! Guvernul il impiedica pe Klaus Iohannis sa-si indeplineasca atributiile constitutionale! Marioneta lui Dragnea apeleaza la o forma de sabotaj bugetar a Administratiei Prezidentiale

  9,524FaniÎmi place

  Administratia Prezidentiala critica rectificarea bugetara a Guvernului. Purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei, Madalina Dobrovolschi, a declarat, la Palatul Cotroceni, ca prin rectificarea bugetara anuntata de premierul Viorica Dancila, Guvernul apeleaza la o forma de sabotaj bugetar a Administratiei Prezidentiale si a atras atentia ca prin rectificarea bugetara din august, activitatea presedintiei risca sa fie blocata.

  Presedintia considera ca rectificarea bugetara nu are nicio legatura cu necesitatea consolidarii bugetului national, ci este un instrument de sanctionare a institutiilor nesubordonate PSD, Guvernul apeland la o forma de sabotaj bugetar, a declarat marti Madalina Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al sefului statului. in ceea ce priveste reducerea bugetului Administratiei Prezidentiale, aceasta este o incalcare grosolana si o incercare de a bloca activitatea unei institutii fundamentale, cu consecinte grave, a mai spus Dobrovolschi.

  „Rectificarea bugetara nu are nicio legatura cu necesitatea consolidarii bugetului national, ci este un instrument de sanctionare bugetara a adversarilor politici si institutiilor nesubordonate PSD. in privinta Administratiei Prezidentiale, Presedintele Romaniei considera ca rectificarea bugetara anuntata reprezinta o incalcare grosolana si o incercare de a bloca, prin constrangeri bugetare, activitatea unei institutii fundamentale. Consecintele sunt grave asupra actiunilor Presedintelui Romaniei si, implicit, a reprezentarii statului roman.

  Dupa ce in repetate randuri, actuala majoritate parlamentara a incercat sa amputeze prerogativele Presedintelui Romaniei, acum Guvernul apeleaza la aceasta forma de sabotaj bugetar. Indiferent ce cred decidentii politici aflati la guvernare, aici nu este vorba despre Klaus Iohannis, aici este vorba despre statul roman, dar si despre cetatenii sai.

  Administratia Prezidentiala a aflat saptamana trecuta, din declaratiile premierului, si ulterior dintr-un document publicat pe site-ul Guvernului, ca figureaza pe o lista in care se regasesc institutiile statului care vor avea rectificare negativa de peste 10 milioane de lei.

  Includerea Administratiei Prezidentiale pe lista respectiva este cu atat mai surprinzatoare cu cat Ministerul Finantelor Publice ne-a informat initial ca bugetul va fi diminuat cu 2,869 milioane lei, reprezentand sumele retinute in procent de 10% de la titlurile „Bunuri si servicii” si „Cheltuieli de capital”.

  In cursul zilei de vineri, 3 august 2018, in urma discutiilor dintre reprezentantii Guvernului si ai Administratiei Prezidentiale, purtate dupa publicarea documentului mentionat pe site-ul Guvernului, am aflat ca, de fapt, bugetul institutiei prezidentiale este propus pentru diminuare cu 11,109 milioane de lei, suma rezultata din reduceri de 13 milioane lei, concomitent cu suplimentarea necesara a cheltuielilor de personal.

  Administratia Prezidentiala a transmis catre Guvern o adresa in care arata in mod explicit de ce o asemenea rectificare de amploare, aproximativ 19% din bugetul aprobat, ar bloca efectiv activitatea in acest an, prezentand in mod argumentat necesitatile de finantare pentru trimestrul III din acest an.

  Cu toate acestea, Guvernul a ignorat cu buna stiinta toate argumentele si a mentinut decizia reducerii creditelor bugetare, dupa cum rezulta din proiectul de Ordonanta publicat aseara pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru consultare publica.

  Avem astfel dovada clara ca reducerea bugetului Administratiei Prezidentiale este o decizie arbitrara, bazata pe ratiuni strict politice. in aceste conditii, Guvernul il impiedica pe Presedintele Romaniei sa isi duca la indeplinire exercitarea atributiilor sale constitutionale”, a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale.

  Madalin Dobrovolschi a mai anuntat ca „in cursul acestei zile, Administratia Prezidentiala a trimis o noua adresa Ministerului Finantelor Publice in care a cerut modificarea fisei de rectificare bugetara conform celor convenite initial cu reprezentantii Ministerului”.

  „Stabilirea bugetului fiecarei institutii intra in competenta Guvernului, dar Guvernul nu poate afecta prin deciziile sale functionarea niciunei institutii a statului. Procedand in acest mod fel, Guvernul ar utiliza practic finantele publice ca pe un instrument politic. (…) in contextul unei rectificari negative de o asemenea anvergura, Romania nu va putea sa fie reprezentata si nu va putea sa isi onoreze angajamentele internationale asumate, cum ar fi gazduirea si organizarea Summitului Initiativei celor 3 Mari si evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

  Astfel, reducerea, de catre Guvern, a bugetului Administratiei Prezidentiale este de natura sa duca la imposibilitatea de a se mai desfasura Summitul Initiativei celor 3 Mari, care este gazduit de Romania si organizat de catre Administratia Prezidentiala, pe 17 si 18 septembrie. (…) Totodata, diminuarea fondurilor bugetare de catre Guvern va avea impact negativ si asupra celorlalte actiuni de politica externa intreprinse de Presedintele Romaniei”, a completat purtatorul de cuvant al Presedintiei.

  Criticat a fost si seful PSD, Liviu Dragnea. „Argumentul invocat public de Liviu Dragnea pentru justificarea acestei reduceri semnificative de buget este unul complet fals. Presedintele PSD induce cu buna stiinta opinia publica in eroare, sustinand ca Administratia Prezidentiala a cheltuit doar o parte din acesti bani alocati. (…) Administratia Prezidentiala va avea dificultati majore in a-si onora obligatiile contractuale aflate in derulare si a sustine activitatea institutiei in semestrul II al anului 2018, achizitiile necesare pentru activitatile oficiale fiind imposibil de realizat la nivelul care a fost planificat. Totodata, exista riscul ca Administratia Prezidentiala sa fie actionata in judecata de furnizorii si prestatorii care nu vor putea fi platiti conform contractelor care sunt in desfasurare. Guvernul vine acum cu un artificiu si sugereaza ca Administratia Prezidentiala poate angaja cheltuieli pe credit. Doar ca mentinerea creditelor de angajament in bugetul Administratiei Prezidentiale in cuantum mai mare este irelevanta atat timp cat creditele bugetare sunt reduse. Institutia, in lipsa bugetului necesar, se afla in imposibilitatea de a plati eventuale prestatii viitoare angajate”, a mai avertizat Dobrovolschi.

  „Blocarea activitatii Presedintelui Romaniei de catre Guvern, prin masuri precum rectificarea bugetara negativa, este de natura sa afecteze buna functionare a statului. (…) Situatia generata de catre Guvern prin aceasta propunere de rectificare negativa este una extrem de grava si creeaza premisele ca Presedintele Romaniei sa nu isi poata desfasura activitatea si exercita atributiile de reprezentare a statului, fiind incalcate prevederile art. 6 din Legea 47/1994, dar si principiul colaborarii loiale intre puterile statului”, a concluzionat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.

  Administratia Prezidentiala, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe si Serviciul pentru Protectie si Paza se numara printre institutiile de la care au fost taiate fonduri la rectificarea bugetara, a anuntat joi seara prim-ministrul Viorica Dancila.

  “Astfel de reduceri au avut loc acolo unde am constatat un grad scazut de utilizare a sumelor pe care respectivele ministere su institutii le aveau la dispozitie”, a anuntat Viorica Dancila.

  Principalele diminuari de credite vor fi la Serviciul Roman de Informatii (-113 milioane de lei), Ministerul Cercetarii si Inovarii (-122,1 milioane de lei), Ministerul Energiei (-45,7 milioane de lei), Ministerul Dezvoltarii (-44,2 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (-35,1 milioane lei), Serviciul de Protectie si Paza (-22,7 milioane de lei), Ministerul Turismului (-17,3 milioane de lei), Ministerul Mediului (-17 milioane de lei), Serviciul de Informatii Externe (-16,5 milioane de lei), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (-16,2 milioane lei), Ministerul Economiei (-15 milioane lei), Administratia Prezidentiala (- 11 milioane de lei).

  Ultimele stiri

  Vesti proaste pentru romanii din Diaspora. Spania a inchis granitele terestre.

  Cazurile de coronavirus au fost înregistrate în 162 de țări, iar bilanțul deceselor a depășit ...

  Dosar penal in rem în cazul senatorului Vergil Chiţac, care a infectat mai multe persoane cu noul coronavirus

  Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal in rem, pentru săvârşirea infracţiunii ...

  Avocatul Poporului apara pensiile speciale: „Mi se pare ca niciodata n-a fost Caragiale mai prezent”

  Avocatul Poporulu, Renate Weber, a explicat vineri de ce a decis sa atace la CCR legea de eliminare...

  Liviu Dragnea si Irina, viata de nababi din bani publici! Seful PSD o plimba pe Irina cu avioane private catre Elvetia si alte destinatii...

  Informatii prezentate de Europa Libera arata ca Liviu Dragnea a folosit bani publici pentru a inchiria avioane private...

  Altii au apreciat si...