Preturile si inflatia au luat-o razna! PSD incearca sa mascheze dezastrul, insa INS a facut publica adevarata stare a economiei romanesti!

177

Legumele si fructele sunt marfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult in luna martie comparativ cu februarie, preturile acestora crescand cu 3,32% (in cazul fructelor si conservelor din fructe) si, respectiv, cu 2,21% (legumele si conservele de legume).

Potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi, in cazul fructelor, cele mai mari cresteri de pret au fost inregistrate la fructe proaspete, care au fost mai scumpe cu 3,93%, iar in ceea ce priveste legumele, cel mai mult s-au scumpit cartofii, al caror pret a urcat in martie cu 2,67%. Pe de alta parte, au fost si alimente care s-au ieftinit luna trecuta, printre care ouale, al caror pret a fost mai mic cu 5,71%, si zaharul, mai ieftin cu 0,38%.

Pe ansamblu, marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,48% in martie fata de februarie.

La capitolul marfuri nealimentare, cel mai mult s-au scumpit produsele cultural sportive, cu 0,39%, din aceasta categorie cartile, ziarele si revistele consemnand cresteri de preturi de 0,88%, in martie 2018. Scumpiri au mai fost inregistrate la mobila (plus 0,34%) si imbracaminte (0,23%).

Preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 0,15%, pe ansamblu.

Serviciile au fost mai scumpe 0,30% in luna martie a acestui an, pe fondul unor preturi mai mari in transportul aerian (plus 1,07%), in cel rutier (0,57%) si in igiena si cosmetica (plus 0,50%).

Rata anuala a inflatiei a urcat la 5% in martie 2018, de la 4,7% in luna precedenta, pe fondul scumpirii marfurilor nealimentare cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% si a serviciilor cu 2,9%.

O rata mai mare a inflatiei anuale a fost consemnata in luna iunie 2013, cand preturile de consum au urcat cu 5,37%.

Pe de alta parte, potrivit datelor Eurostat, in luna februarie a acestui an Romania a inregistrat cea mai ridicata inflatie anuala (3,8%) din Uniunea Europeana. In UE, rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a scazut, in luna februarie 2018, pana la 1,3%, de la 1,6% in luna ianuarie 2018, insa cele mai mari rate anuale au fost inregistrate in Romania (3,8%), Lituania si Estonia (ambele cu 3,2%).

Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflatiei in primele trei trimestre ale anului 2018 este determinata de acele componente ale cosului de consum exogene sferei de actiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflationist are ca efect reintrarea indicatorului in intervalul tintei incepand cu ultimul trimestru din 2018.

In luna februarie a acestui an, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an.

Pentru finalul anului 2019, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3,1%.

Sursa: stiripesurse.ro