Prima fisura in NATO: Un stat european ameninta ca-si retrage toate trupele daca Rusia ataca Ucraina!

3304

Autoritatile croate vor rechema toate trupele din cadrul fortelor NATO din Europa de Est in cazul unui conflict intre Rusia si Ucraina, a declarat marti presedintele Zoran Milanovic la televiziune.

„In calitate de comandant-sef, am urmarit indeaproape declaratiile care indica faptul ca NATO – nu o tara, nu Statele Unite – isi consolideaza prezenta si trimite cateva nave de recunoastere. Noi nu avem nicio legatura cu acest lucru si nu vom avea nicio legatura cu acest lucru. Garantez acest lucru”, a declarat Milanovic, citat de TASS.

„Croatia nu va trimite nicio forta militara in cazul unei escaladari. Dimpotriva, isi va retrage toate trupele, pana la ultimul soldat croat”, a promis el.

In acelasi timp, Milanovic a subliniat ca aceasta intentie nu are nicio legatura cu Ucraina sau Rusia. Decizia a pornit de la ceea ce el a descris ca fiind „tendinte in politicile interne ale Statelor Unite, conduse de Joe Biden si administratia sa”. „In ceea ce priveste chestiunile de securitate internationala, pot vedea inconsecventa si, de fapt, un comportament periculos”, a spus el.

Milanovic i-a mentionat, de asemenea, pe adversarii sai politici – ministrul de externe Gordan Grlic-Radman, ministrul apararii Mario Banozic si premierul Andrej Plenkovic.

„Grlic-Radman si Banozic sunt liberi sa mearga la Bruxelles. In ceea ce priveste armata croata, Croatia nu va participa la acest lucru. Nu va iesi nimic din asta. Plenkovic poate ameninta Rusia oricat de mult doreste. Croatia ar trebui sa fuga de asta ca de foc”, a declarat Milanovic.

Rusia si Statele Unite au purtat discutii cu privire la garantiile de securitate ale NATO fata de Moscova, inclusiv neextinderea aliantei si retragerea armelor de atac. Au avut loc deja mai multe runde de consultari in diferite formate, dar nu a fost anuntat inca niciun acord.

Purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov,  a sustinut ca Rusia nu reprezinta o amenintare pentru nimeni.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos