Prima mare lovitura data de Kovesi in Europa: A arestat un fost premier si liderii partidului!

888

Fostul premier bulgar Boiko Borisov a fost arestat joi, a anuntat Ministerul de Interne de la Sofia. El este vizat de o ancheta a Parchetului European, condus de fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi. Borisov a fost arestat la o zi dupa ce Kovesi a fost in vizita la Sofia.

Ministerul bulgar de Interne a spus ca o operatiune complexa este in desfasurare, in legatura cu cele 120 de cazuri investigate de Parchetul European, transmite agentia bulgara de stiri BTA, citata de Euractiv.

Perchezitii si ridicari de probe au avut loc nu numai la domiciliul lui Borisov, dar si la alti apropiati ai acestuia, fiind arestati si fostul sau ministru de finante Vladislav Goranov, Menda Stoyanova, fost presedinte al Comisiei pentru buget si finante a Parlamentului de la Sofia, si actualul consilier media al partidului GERB condus de Borisov, Sevdalina Arnaudova.

Totusi, lideri ai GERB au negat arestarile. Coordonatorul national al GERB, Nikola Nikolov, a declarat pentru BTA ca informatiile Ministerului de Interne conform carora Borisov si ceilalti membri ai partidului ar fi fost arestati sunt false. El a explicat ca locuinta lui Borisov din orasul Bankya (langa Sofia) a fost perchezitionata, dar toti cei vizati sunt in casele lor. Deputatul GERB Desislava Atanasova a declarat pentru bTV ca Borisov nu a fost arestat, cerand demisia ministrului de Interne Boiko Raskov.

Kovesi s-a intalnit miercuri, chiar la Sofia, cu actualul premier Kiril Petkov. Premierul bulgar i-a multumit procurorului-sef european pentru discutia lor cuprinzatoare, care a avut loc „intr-un spirit foarte constructiv si cu ambitia comuna de a lucra impreuna pentru a ne asigura ca Bulgaria nu este locul pentru incalcari, coruptie si orice tip de infractiuni legate de fondurile UE”.

Laura Kovesi a afirmat ca EPPO a primit un numar record de plangeri, in baza carora au inceput peste 120 de investigatii, explicand ca Parchetul isi va publica raportul anual la sfarsitul acestei saptamani sau la inceputul saptamanii viitoare, unde pot fi vazute statisticile privind Bulgaria.

Ea a spus ca acestea se refera la alerte privind incalcari in legatura cu fonduri UE, achizitii publice, fraudare a subventiilor agricole, in sectorul constructiilor si fonduri de redresare in urma COVID-19. Premierul bulgar a spus ca toate infractiunile legate de fonduri UE, comise dupa 2017, pot fi investigate.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos