Prima victorie pentru Bombonica ex-Dragnea: ar putea scapa de dosarul in care este acuzata de ABUZ IN SERVICIU!

581

Curtea Suprema va sesiza CCR in procesul lui Liviu Dragnea. Mai exact, avocatul Bombonicai Prodana, fosta sotie a lui Dragnea, a solicitat judecatorilor de la ICCJ, in procesul in care este judecat si liderul PSD, sa fie sesizata Curtea Constitutionala.

Bombonica Prodana vrea ca judecatorii CCR sa explice clar sintagma prevazuta in Codul Penal la abuzul in serviciu si anume ca ti-ai indeplinit atributiile de serviciu ”in mod defectuos”. Avocatii considera ca aceasta sintagma este prea generala si vrea sa apeleze la judecatorii Curtii Constitutionale pentru o limpezire a situatiei. Solicitarea a fost aprobata, marti, de magistratii de la Inalta Curte, anunta Digi 24.

Bombonica Prodana a ridicat exceptia acuzand neconstitutionalitatea infractiunii de abuz in serviciu prevazuta de art 297 din Codul penal, pe motiv ca nu prevede un prag al prejudiciului sub care fapta sa nu constituie infractiune.

CCR s-a mai pronuntat asupra acestei infractiuni, prin Decizia 405/2016, cand a decis ca fapta poate fi comisa numai daca prin „indeplinire defectuoasa” a atributiilor de serviciu se intelege indeplinire cu incalcarea legii in sens strict, adica numai legislatie primara.

In motivarea deciziei de anul trecut CCR a facut referire la necesitatea ca fapta incadrata ca abuz in serviciu „sa prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care sa justifice sanctiunea penala”, dar nu a invocat expres necesitatea stabilirii unui parg al prejudiciului.

Ca urmare a Deciziei 405/2016, in a doua jumatate a lui 2016 au fost pronuntate 15 achitari.

OUG 13, care a starnit ample miscari de protest la inceputul acestui an si, ca urmare, abrogata, prevedea printre altele tocmai introducerea unui prag al prejudiciului de 200 de mii lei sub care fapta sa nu mai constituie infractiunea de abuz in serviciu.

Contestatarii OUG 13 au fost convinsi ca este vorba despre o prevedere cu dedicatie pentru Liviu Dragnea, in dosarul caruia prejudiciul constatat este in jur de 100 de milioane de lei.

Daca CCR va admite exceptia invocata de Bombonica Prodan este posibil ca pragul valoric minim al prejudiciului sa devina obligatoriu in cazul infractiunii de abuz in serviciu, scrie aktual24.ro.

„Am văzut că toți avocații susțin acea sesizare a Curții Constituționale. L-am întrebat (n.r. pe avocatul său) și mi-a spus că e o cutumă, când un avocat susține o sesizare a CCR, toți susțin. Ceea ce constat eu, de fapt, e că marea problemă în România rămâne abuzul în serviciu. Cu sau fără abuz în serviciu România se dezvoltă sau nu”, a spus șeful social-democraților.

Întrebat despre reitararea discuției pe tema prejudiciului, Liviu Dragnea a susținut că „eu cred că trebuie să-i acuzați și pe judecători și pe avocați că îndrăznesc să facă asta”.

Referitor la impunerea unui prag al prejudiciului pentru abuzul în serviciu, ca urmare a solicitării fostei soții a liderului PSD, Bombonica Prodana, Dragnea a îndemnat jurnaliștii să discute cu specialiștii, respectiv DNA: „Discutați cu specialiștii. Cum hotărăște DNA”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos