Problema superimunității recidivează! Judecătorii CCR dobândesc privilegii de ”dumnezei” care depășesc sfera constituţionalităţii și a bunului simț!

201

Atins de o inspirație de origine foarte suspectă, deputatul minorităţii sârbe, Slavoliub Adnagi, a avut o idee care te lasă fără cuvinte: să confere imunitate penală aproape totală membrilor Curţii Constituţionale. Privilegiile de acest gen sfidează bunul simț și logica, frizând grotescul și amintind de drepturile regilor din Evul Mediu.

Proiectul a trecut fulger prin cele două Camere ale Parlamentului şi a ajuns, fără absolut nicio obiecţiune, înainte de votul final din Senat.

Astfel, judecătorii CCR dobândesc privilegii greu de acceptat: nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu votul a două treimi dintre membrii Curţii, adică minimum şase din nouă.

Mânat de frenezia legiferării, deputatul nu a precizat ce ar trebui să facă, în momentul votului, judecătorul vizat de anchetă: poate vota sau se poate abţine? Căci, aşa cum observa avocata Elenina Nicuţ, în legea de funcţionare a CCR este interzisă explicit instituţia abţinerii. Prin urmare, fără nicio altă precizare în proiectul de lege, putem asista la situaţia în care un făptuitor poate determina blocarea propriei inculpări. Ce infractor nu şi-ar dori asta? Problema imunităţilor în România e veche.

Preşedintele statului poate fi inculpat, în timpul mandatului, doar pentru înaltă trădare, după o procedură descrisă în Constituţie. Pentru toate celelalte fapte penale, preşedintele are imunitate – însă doar pe perioada mandatului. După aceea, răspunde ca orice alt cetăţean, chiar şi pentru fapte comise când era preşedinte.

Parlamentarii au imunitate totală pentru opinii politice, dar pentru fapte penale răspund conform dreptului comun. Un privilegiu aparte au miniştrii şi foştii miniştri. Pentru fapte săvârşite în exercitatrea acestei calităţi, ei nu pot fi urmăriţi penal decât cu avizul Camerei din care, eventual, fac parte sau al preşedintelui României. În lipsa acestui aviz, ancheta este blocată din faşă.

Cam acest fel de imunitate, similară cu a miniştrilor, vrea Parlamentul să confere şi judecătorilor CCR. Problema majoră aici este următoarea: toate celelalte imunităţi sunt prevăzute expres de Constituţie şi n-avem ce face până nu o schimbăm. În schimb, Legea Fundamentală nu spune absolut nimic despre vreo imunitate a judecătorilor CCR. Şi se naşte întrebarea legitimă: cât de constituţională este exceptarea – neprevăzută de Constituţie – de la aplicarea legii penale a unui cetăţean prin votul unui conclav atât de restrâns – doar nouă oameni – din care şi împricinatul face parte şi are drept de vot? Să vedem ce-o spune despre asta Curtea Constituţinală alcătuită acum din „dumnezei”, dacă se va găsi careva s-o sesizeze.

Sursa: b1.ro