Procurorul general desfiinteaza OUG pe Legile Justitiei! Afecteaza toate dosarele Revolutiei si 10 august

129

Guvernul da ordonanta de urgenta pentru modificarea legilor Justitiei, iar aceasta ordonanta ar putea afecta dosarul Revolutiei si pe cel al violentelor din 10 august, a spus procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, luni dimineata.

„Din pacate, proiectele de acte normative care sunt facute in graba sunt de natura sa afecteze dosarele care sunt in curs. De exemplu, marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public si sunt foarte bine cunoscute acestea. Spre exemplu, cele pe rolul parchetelor militare – au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari si complexe. Ei bine, in aceste situatii vor inceta delegarile pe functiile respective, iar colectivele care lucreaza in acest moment vor fi desfiintate. Va fi foarte greu de imaginat com vor putea fi solutionate aceste dosare, despre care toata lumea sustine ca se doreste sa fie finalizatee, pentru ca Romania sa nu mai plateasca sume mari de bani in urma condamnarilor CEDO. La toate dosarele care sunt pe rol”, a declarat Augustin Lazar.

Din informatiile Digi24, ar fi vorba despre aproximativ jumatate din colectivul de procurori care lucreaza in cele doua dosare si care nu ar mai putea participa la anchete facute de sectia militara a Parchetului General.

Acesti procurori au fost mutati temporar la Parchetul General pentru a contribui la aceste anchete. Ei au grade profesionale sub cel de Parchet General, iar potrivit proiectului de OUG ce urmeaza sa fie adoptat de Guvernul Dancila procurorii care nu intrunesc conditiile legii, inclusiv gradul de formare profesionala, nu ar mai putea lucra in cadrul structurilor de la varful Ministerului Public.

PICCJ, DNA si DIICOT sunt in aceasta situatie si ar putea pierde procurori care in prezent lucreaza in diverse dosare.

Viorica Dancila afirma ca „ceea ce adoptam astazi este o armonizare a prevederilor legilor, astfel incat sa raspunda cat mai bine situatiilor intalnite in practica pentru buna desfasurare a actului de justitie. Justitia din Romania trebuie sa fie garantia respectarii si apararii drepturilor si libertatilor fundamentale ale romanilor, iar abuzurile si imixtiunile in infaptuirea actului de justitie nu sunt si nu vor fi tolerate”.