Procurorul general, replica transanta pentru Carmen Dan: „Asiguram opinia publica ca ancheta este independenta de orice ingerinte externe”

232

Procurorii Sectiei parchetelor militare efectueaza o ancheta impartiala, efectiva si independenta de orice ingerinte externe, declara procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar. Reactia inaltului magistrat vine dupa ce ministrul de Interne, Carmen Dan, a sustinut ca dosarul sefilor Jandarmeriei reprezinta o actiune de intimidare.

Potrivit unui comunicat de presa, procurorul general „asigura opinia publica asupra faptului ca procurorii Sectiei parchetelor militare efectueaza o ancheta impartiala, efectiva si independenta de orice ingerinte externe”.

„Totodata, procurorul general al PICCJ doreste sa transmita un mesaj de incredere in profesionalismul si impartialitatea procurorilor de caz, carora li se asigura resursele necesare pentru clarificarea faptelor si solutionarea dosarelor intr-un termen rezonabil, cu respectarea principiilor legalitatii, prezumtiei de nevinovatie si aflarii adevarului”, se arata in comunicatul de presa.

Potrivit sursei citate, reactia vine ca urmare a solicitarilor primite din partea reprezentantilor mass-media de a prezenta un punct de vedere in legatura cu afirmatiile lansate in spatiul public de un membru al Executivului, potrivit carora in cauza penala mai sus mentionata este vorba de o „incercare de intimidare a unei institutii fundamentale a statului si anume Jandarmeria Romana”, precum si de o „presiune prin care un sef de stat ii traseaza procurorului general niste sarcini”.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a sustinut, luni dimineata, ca dosarul sefilor Jandarmeriei reprezinta o actiune de intimidare si ca, deocamdata, acestia raman in functii, chiar daca au fost pusi sub acuzare de Parchetul General in dosarul 10 august.

„Nu vad in aceasta actiune decat o alta incercare de intimidare a Jandarmeriei, care are atributii importante in asigurarea ordinii publice”, a spus Carmen Dan.

Pe de alta parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri seara, la finalul sedintei CEx, care a durat mai bine de 8 ore, ca punerea sub urmarire penala a sefilor Jandarmeriei are ca obiectiv timorarea fortelor de ordine din Romania.

„Jandarmii au actionat legal. Aceasta actiune a Parchetului General are ca obiectiv timorarea fortelor de ordine din Romania. N-am vazut graba in a-i ancheta pe cei violenti. Asta n-am vazut-o”, a precizat Dragnea.