Program de guvernare: ARD promite eliminarea oricărei imunităţi pentru membrii Guvernului

285

ARD mai doreşte, în privinţa membrilor Guvernului, „angajarea răspunderii lor potrivit dreptului comun” în legătură cu infracţiunile comise, acest lucru fiind necesar „consolidării statului de drept”. De asemenea, programul de guvernare al alianţei de dreapta mai prevede „respingerea automată, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, a miniştrilor desemnaţi care sunt urmăriţi penal sau condamnaţi”.

În ceea ce-i priveşte pe senatori şi deputaţi, ARD promite „eliminarea imunităţii parlamentarilor în ceea ce priveşte reţinerea, arestarea sau percheziţionarea acestora” precum şi introducerea, în Regulamentul camerelor parlamentare, a unui „mecanism automat de pierdere a calităţii de parlamentar în cazurile în care s-au emis hotărâri judecătoreşti definitive de incompatibilitate sau de condamnare”.

ARD mai doreşte adoptarea „codului de conduită pentru deputaţi şi senatori” precum şi pierderea funcţiei publice a demnitarului care a fost găsit incompatibil, de la data rămânerii definitive a deciziei ANI, prin necontestare, sau de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti.

Tot la capitolul ‘Justiţie şi politici anticorupţie’, ARD menţionează ca obiectiv de guvernare „Depolitizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) şi a instituţiei Avocatului Poporului”. Dacă în ceea ce priveşte CCR, documentul nu aduce informaţii suplimentare, în privinţa Avocatului Poporului ARD vorbeşte de numirea acestuia dintre candidaţii sprijiniţi de toate partidele parlamentare şi care să nu fi fost membru de partid şi să nu fi deţinut funcţii politice remunerate în vechiul regim comunist.

„Aplicarea întocmai, şi cu caracter ireversibil, a tuturor recomandărilor din Rapoartele privind MVC (îndeosebi cele patru direcţii de acţiune)” este o altă propunere ARD pentru 2013-2016, precum şi trecerea poliţiei judiciare în cadrul Ministerului Public şi sub conducerea administrativă a procurorului general „pentru a se elimina riscul intervenţiei politice în activitatea poliţiei judiciare”. Printre obiectivele din documentul de guvernare al ARD se mai regăsesc modificarea sistemului de recrutare a judecătorilor prin introducerea a două condiţii noi, anume vârsta minimă de 35 de ani şi să fi fost anterior avocat, procuror sau să fi îndeplinit alte profesii juridice care au presupus prestaţii în instanţele de judecată pe o perioadă de cel puţin 5 ani, precum şi introducerea unui examen de evaluare a cunoştinţelor teoretice, la fiecare 4 ani, pentru toţi judecătorii şi procurorii, iar magistraţii care nu promovează acest examen de două ori sunt excluşi din magistratură.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos