PROGRAMELE DE GUVERNARE ALE USL ŞI ARD, faţă în faţă: care este prima măsură pe care o vor lua imediat după alegeri

239


de Cristian ANDREI, Clarice DINU
Publicat la: 05.11.2012 23:20
Ultima actualizare: 05.11.2012 23:26


Cu câteva zile înainte de startul oficial al campanie electorale, USL şi ARD îşi lansează programele de guvernare cu care speră să câştige voturile românilor pe 9 decembrie. Startul îl dau cei de la Alianţa România Dreaptă, care fac publice marţi, într-o dezbatere, măsurile pe care le propun sub sloganul „Reporneşte inima României”. Liderii USL vor prezenta joi, la Palatul Parlamentului, programul de guvernare pentru perioada 2012 – 2016, o „chintesenţă” a programelor anterioare ale Uniunii.

Fie că este vorba de reducerea impozitelor pe venit şi pe muncă, de majorarea salariilor sau de diminuarea TVA, ofertele celor două blocuri politice împing orizontul de timp în care aceste măsuri se vor concretiza spre finalul guvernării 2012-2016.
Toate cu argumentul că fie că nu sunt discutate şi aprobate de partenerii financiari internaţionali ai României, fie că o introducere imediată ar destabiliza bugetul.

În oferta USL, prima măsură concretă, reducerea CAS cu un punct procentual ar urma să aibă loc în 2013, în vreme ce în documentul ARD salariul minim ar urma să crească de la 1 ianuarie anul viitor. Restul măsurilor sunt desfăşurate pentru următorii trei ani, până în 2016.

Gândul a comparat cele două documnete şi vă prezintă, în premieră, principalele coordonate pe care sunt construite politicile USL şi ARD pentru următorii ani.

COTA UNICĂ

În programul de guvernare al USL se vorbeşte de apariţia a trei cote diferenţiate de 16%, 12%, respectiv 8% în funcţie de venit. Premierul Ponta a precizat că ultimele două se vor aplica doar salariaţilor cu venituri mici. Cu toate acestea măsura, va fi aplicată începând cu 2014, au precizat surse din USL pentru gândul. Cota de 8% urmează să fie impusă celor cu salarii sub 800 lei, cea de 12% pentru cei cu venituri între 800 şi 1.600 de lei, iar cea de 16% pentru cei cu venituri peste 1.600 lei.

Liderii USL au explicat că nu se pot aplica cotele diferenţiate pentru venituri de 16%, 12% şi 8%, începând cu 1 ianuarie 2013, deoarece ar genera pierderi mari la buget. „Cele două noi cote vor putea fi introduse începând cu 2014, deoarece impactul pozitiv al introducerii noilor cote s-ar vedea după şase luni, ceea ce înseamnă că în primele şase luni va exista o scădere a încasărilor, ceea ce România nu îşi permite, iar FMI nu va accepta. Anul 2013 va fi unul extrem de dificil, mai ales în prima parte, şi nu ne permitem să avem o scădere a veniturilor”, au explicat lideri ai USL.

„În acest moment şi la construcţia bugetului cota propusă de USL, luând în considerare realităţile, este de 16%, iar un impozit mai mic poate fi introdus doar pentru cei cu venituri foarte mici. Programul de guvernare este de 2012 – 2016, nu ştiu dacă vor fi cote diferenţiate din 2013”, a declarat şi premierul Victor Ponta la finalul şedinţei USL. Printre măsurile anunţate de primul-ministru pentru 2014 se numără şi taxarea tranzacţiilor financiare, dar şi un nou sistem de redevenţe.

ARD îşi propune în programul de guvernare introducerea „unuia dintre cele mai mici impozite pe venit şi profit din UE”, cota unică urmând să scadă de la 16% la 12%. „Asta înseamnă că în România vor veni mai mulţi bani, mai multe investiţii străine, iar companiile româneşti vor rămâne cu mai mulţi bani pentru dezvoltare. Fiecare român va avea mai mulţi bani în buzunar pentru că va plăti mai puţin la stat”, se arată în programul de guvernare obţinut de gândul.

CREŞTEREA SALARIULUI MINIM

USL îşi propune o creştere a salariului minim, care ar urma să ajungă la finalul guvernării 2012-2016 la 1.200 de lei. USL a trecut în programul de guvernare şi reîntregirea salariilor cu 8%, măsură anunţată la câteva zile după preluarea guvernării de Uniune.

De cealaltă parte, ARD susţine că la 1 ianuarie 2013 salariul minim pe economie va creşte de la 700 de lei la 850, urmând ca în ianuarie 2015 acesta să fie de 1.000 de lei.

REDUCEREA CAS

„CAS se reduce cu 5% în următorii patru ani, iar TVA va reveni în 2016 la 19%”, se arată în oferta USL pentru 2012-2016. Cei din USL au declarat pentru gândul că prima scădere a CAS ar putea avea loc la finele anului 2013. Taxa pe valoarea adăugată ar urma să scadă începând cu 2014, cu un procent anual.

În programul de guvernare al ARD se prevede o reducere a contribuţiilor la asigurările sociale şi de sănătate cu 5% din contribuţia angajatorului, începând cu 2015. Iniţial, liderii PDL pledau pentru o efectuarea simultană a reducerii cotei unice, creşterii salariului minim şi reducerii CAS.

INFRASTRUCTURĂ

În domeniul infrastructurii, USL se angajează ca în patru ani să finalizeze autostrada Bucureşti – Arad (Coridorul IV pan-european), dar să finalizeze şi autostrada Bucureşti – Iaşi şi Iaşi – Chişinău. Pentru legătura dintre Transilvania şi Moldova se va demara proiectul autostrăzii Târgu-Mureş – Iaşi.

La insistenţa secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, se va demara şi proiectul autostrăzii Bucureşti – Craiova, promisiune inclusă şi în programul de guvernare al PSD din 2008.

ARD militează pentru continuarea finalizarea investiţiilor deja începute în care o importanţă majoră o au finanţările europene şi parteneriatele public-privat.

AGRICULTURA ŞI SATUL ROMÂNESC

Liviu Dragnea a impus în programul de guvernare USL şi un program pentru satul românesc. Astfel, primarii şi Consiliile Judeţene vor avea un rol sporit în modernizarea satului. De asemenea, se are în vedere construirea de campusuri şcolare şi licee în mediul rural. „Un proiect all-inclusive în care elevul va avea cămin, cantină, transport, bursă, bază sportivă. Toţi elevii aflaţi pe o rază de 15 km pot intra în acest program, la o anumită şcoală sau liceu”, susţin cei din USL.

O altă măsură cu caracter economic, menită să stimuleze economia, este reducerea TVA la produsele agricole la 9% de la 24% cât este în prezent.

În programul de guvernare al ARD, agricultura este considerată fiind unul din sectoarele strategice prioritare, însă aici oferta este destul de vagă. „România poate deveni un exportator major de alimente. Agricultura rămâne unul din sectoarele cu cel mai important potenţial de creştere şi unul din sectoarele pe nedrept neglijate de toate guvernările de stânga”, se arată în programul de guvernare al ARD.

JUSTIŢIE

USL foloseşte la acest capitol o lozincă, insistând pentru depolitizarea DNA şi a Parchetelor.

De cealaltă parte, ARD susţine, în acelaşi stil generalist, că DNA, Parchetul şi Avocatul Poporului trebuie „ferite de intervenţia politicului”. De asemenea, ARD se angajează pentru continuarea procesului „de îmbunătăţire a actului de justiţie început în 2005 şi blocat de USL în 2012”. Alianţa România Dreaptă susţine că va modifica legea, astfel încât să fie eliminată „posibilitatea prescrierii infracţiunilor în care nu s-a judecat fondul”. Justificarea acestui demers: „unii politicieni acuzaţi de justiţie se folosesc de avocaţi pentru a lungi ani de zile procesele, astfel încât faptele lor ajung să fie prescrise”.

GUVERNANŢĂ DIGITALĂ ŞI INDUSTRII CREATIVE

USL pune accent, în programul de guvernare, pe „guvernanţa digitală”, un concept prin care se înfiinţează un ghişeu unic pentru plata online a taxelor şi impozitelor. O noutate în domeniu o reprezintă introducerea cardului unic de identitate pe care să fie cardul medical, carnetul de conducere, cardul de transport, cartea de vot toate având semnătură digitală şi certificat digital.

ARD are un capitol special, în programul de guvernare, în care introduce industriile creative – software, inteligeţă industrială, inventică industrială – între sectoarele strategice. „România a avut politici punctuale de stimulare a sectorului IT, dar are nevoie în continuare de o strategie coerentă de sprijinire şi încurajare a antreprenoriatului în industriile creative”, se arată în document.

SĂNĂTATE

USL propune, în programul de guvernare, construcţia de noi spitale sau dotarea celor existente. SMURD capătă un loc important în guvernarea USL, dorindu-se extinderea sistemului la nivel naţional.

ARD îşi propune o nouă lege a sănătăţii, după eşecul de la începutul acestui an a actului normativ de reformă a sănătăţii promovat de guvernul Boc. De asemenea, ARD vrea dezvoltarea sistemului de urgenţă prin componentele sale SMURD, ambulanţă, UPU. Un alt punct este informatizarea sistemului sanitar şi crearea unei baze de date unice pentru toate instituţiile publice.

Cristian Andrei este reporter special al ziarului Gândul

Clarice Dinu este editor al ziarului Gândul

Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine


 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos