Programul de guvernare al PSD incepe sa-si arate efectele: Au ajuns la fundul sacului, iar Teodorovici anunta primele masuri de austeritate, se vor taia calatoriile gratuite pentru studenti!

316

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat luni ca intentioneaza sa introduca o taxa de solidaritate care sa se aplice pensiilor speciale care depasesc 10.000 de lei. Ministrul va limita si numaru de calatorii cu trenul de care beneficiaza acum gratuit studentii.

El a precizat ca in sedinta Comitetului Executiv National al PSD de luni au fost discutate principii care vor sta la baza primei rectificari bugetare din 2019, fiind inaintate cateva propuneri de masuri, dintre care doua au fost convenite „de principiu”.

„A fost o discutie cu toti colegii din CEx, legata in primul rand de modul in care propunerea noastra la Finante pentru partea de rectificare se va face, de fapt, principiile de baza care vor sta la baza acestei noi rectificari, primei rectificari bugetare din 2019. Va reamintesc ca saptamana aceasta, peste doua zile, va fi si o discutie cu toate structurile asociative pentru a prezenta exact propunerea Ministerului de Finante pentru prima rectificare din 2019 si, de asemenea, au fost cateva masuri prezentate, cateva propuneri de masuri.

(…) In primul, e vorba de ceea ce de foarte multi ani de zile romani solicita, poate intr-un mod justificat, e vorba de subiectul legat de pensiile speciale. Credem ca o varianta normala ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit, noi am discutat azi in CExN pe baza a ceea ce MF a facut ca propunere – un plafon de 10.000 de lei, iar pe ceea ce depaseste aceasta suma sa fie aplicata o taxa de solidaritate. Si credem ca in acest fel se indreapta foarte multe lucruri. Este o abordare corecta si logica. Oricum, actul normativ, atunci cand el va fi aprobat de Guvern, va ajunge si in Parlament si, desigur, Parlamentul va decide daca aceasta sau o alta forma va fi cea finala”, a spus Teodorovici, care nu a precizat ce nivel va avea aceasta „taxa de solidaritate”.

Cea de-a doua propunere este legata de gratuitatea pe calea ferata de care beneficiaza studentii.

„Si aici o propunere, la fel, inspirandu-ne si din alte zone ale Europei, si oricum va fi si o discutie inainte de a lua o decizie in acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studentilor, putem sa discutam elemente legate de limitarea poate a numarului de calatorii in fiecare an si putem sa avem ca exemplu alte categorii de romani, sa spunem, pentru care se aplica aceste gratuitati, sunt foarte multe astfel de exemple in economia noastra, deci un numar limitat de calatorii.

De asemenea, poate varsta pana la care sa se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferata, adica varsta de 26 de ani. De asemenea, putem sa il corelam, si cred ca ar fi corect sa facem acest lucru, de situatia la invatatura in universitati, in facultati.

Adica, totusi, sa nu avem studenti repetenti sau cu restante la nivelul facultatilor, tocmai pentru a stimula, sa zicem asa, o astfel de masura”, a adaugat ministrul de Finante, citat de Agerpres.

El a precizat ca a obtinut un acord de principiu in CEx asupra propunerilor, dar forma finala va fi in Parlament.

„Subliniez inca o data, a fost o discutie asupra carora a fost dorinta de a informa toti colegii din CEx, a obtine un acord de principiu, dar forma exacta, cu toate elementele in spate, va face subiectul unei alte discutii, astfel incat pana pe 31, in momentul rectificarii bugetare, sa se ia o decizie si vizavi de astfel de masuri. Repet, sunt elemente care nu sunt luate, e foarte important de subliniat, asa cum poate se doreste a se interpreta, din lipsa de bani. Sunt masuri care trebuie sa fie luate, pentru ca este logic, spunem noi, astazi, in Romania si sunt masuri care, sa spunem asa, vor asigura si pe anii urmatori o sustenabilitate financiara dorita.

Deci, nu sunt masuri luate din lipsa de bani. V-am spus, rectificarea s-a prezentat, se va incheia, speram noi, cu succes. Vom accentua in special alocarile financiare pentru investitii, pentru plata drepturilor veniturilor populatiei, atat investitii la nivel local, cat si la nivel central, si cu mentinerea, desigur, in deficitul pe care il stim cu totii de 2,76”, a mai afirmat ministrul Finantelor Publice.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos