Proiectul Pleșoianu-Nicolae care reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă, adoptare tacită! ONG-urile care nu-și publică lista de sponsori vor fi desființate ”de îndată”!

370

Parlamentarii sunt foarte aproape de a reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă. O inițiativă legislativă propusă de Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae, ambii de la PSD, care înăspreşte condiţiile de funcţionare a ONG-urilor, a fost adoptată tacit de plenul Senatului. Asta în ciuda avizului negativ al Guvernului, a criticilor dure din partea Opoziţiei și a reacțiilor societății civile. 

Proiectul prevede că fundațiile și asociațiile sunt obligate să publice, la fiecare șase luni, o declarație detaliată de venituri și cheltuieli în care să fie menționată fiecare persoană care a dat bani respectivei fundații sau asociații și valoarea acestui venit. Dacă acest lucru nu se întamplă la timp, ONG-ul respectiv își încetează „de îndata” activitatea.

Potrivit proiectului, un ONG va primi statut de ”organizaţie de utilitate publică” numai dacă va demonstra că ”nu a desfăşurat în ultimii 2 ani şi nu desfăşoară nici în prezent activităţi politice de orice fel: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales”.

În plus, ONG-urile trebuie să ceară reînnoirea acestui statut la fiecare cinci ani. Proiectul stabileşte şi condiţiile în care acest statut poate fi pierdut de către un ONG.

Opoziția a criticat dur acest proiect.

”În ultimul an, ONG-urile au fost atacate, indirect, prin modificarea Codului Fiscal ce afectează mecanismul 2%, cele „civice” sunt infierate la TV, iar protestele sunt descurajate prin noile amendamente aduse la legea privind ordinea şi siguranţa publică. Aşa zisa Lege Pleşoianu, semnată de altfel şi de Şerban Nicolae, prevede, nici mai mult, nici mai puţin decât suspendarea şi încetarea de drept a activităţii ONG-urilor care nu publică semestrial în Monitorul Oficial declaraţia de venituri şi cheltuieli, cu evidenţierea distinctă a persoanelor şi activităţilor care generează veniturile asociaţiei sau fundaţiei precum şi a valorii fiecărui venit în parte. Practic, PSD este deranjat de organizaţiile civice şi nu le găseşte utilitatea în angrenajul democraţiei româneşti”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

”Monitorizarea şi sancţionarea partidelor şi a oamenilor politici reprezintă o funcţie de bază a organizaţiilor non-guvernamentale şi aceasta nu trebuie sub nicio formă îngrădită. ONG-urile nu trebuie pedepsite pentru traumele partidului condus de Liviu Dragnea după protestele masive generate de OUG 13 şi de aceea, solicit retragerea iniţiativei legislative a PSD”, a declarat și deputatul PNL Ovidiu Raețchi.

Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz.

Sursa: b1.ro