Propaganda PSD privind salariile ”de mii de euro” din sănătate pune o ”presiune fantastică” asupra medicilor!

1105

Presedintele Aliantei Medicilor din Romania, Bogdan Tanase, afirma ca salariile „de mii de euro” anuntate de guvernanti pentru sanatate nu exista in realitate, ba chiar unele categorii vor avea venituri mai mici dupa ce sporurile le vor fi taiate.

Insa faptul ca in spatiul public politicienii au vorbit atat de mult de majorari uriase pune o presiune fantastica pe medici, pentru ca cetatenii se asteapta acum ca totul sa fie ca in Europa, a precizat medicul intr-un interviu. Medic primar chirurg la Institutul Oncologic din Capitala, Tanase sustine ca am fost cu totii victimele unei „miscari propagandistice”.

„A fost, pe de-o parte, cresterea salariilor, dar, pe de alta, scaderea sporurilor, asa ca veniturile raman aceleasi. Dar in spatiul public se stie acum ca medicii au salarii de 3.000 de euro, ceea ce este cumva departe de adevar”, a declarat, pentru Ziare.com, presedintele Aliantei Medicilor din Romania.

„Trebuie avut in vedere si faptul ca de la aceste cresteri salariale sunt exceptati medicii de familie. Ei nu beneficiaza de cresteri si sunt o parte importanta a sistemului, daca nu, intr-o anumita viziune, chiar cea mai importanta, pentru ca se ocupa cu preventia si diagnosticul primar al bolilor si cu tratamentul bolilor cronice si ei nu beneficiaza de nimic.

Dar ‘beneficiaza’, ca noi toti de altfel, de perceptia generala in randul populatiei ca acum totul e ca in Europa, deci nu mai sunt probleme si avem servicii medicale ca in afara, ceea ce pune o presiune suplimentara fata de ceea ce era deja. Politicienii le spun oamenilor ca au dreptul la orice fel de tratament si in Constitutie le e garantata sanatatea, dar mijloacele noastre sunt limitate. Asta nu se spune, nu se vede si presiunea pe noi este fantastica”, a subliniat Tanase.

El a explicat ce este acest sistem de sporuri, de ce a fost instituit si de ce este important pentru sistemul medical romanesc. Totodata, taierea acestor sporuri se va traduce, pe langa frustrarea personalului medical, in specialitati intregi in criza din lipsa de personal.

„Asa a gandit legiuitorul la inceput, cand au fost facute aceste sporuri din sanatate, ca sunt anumite categorii care au munca deosebit de periculoasa, si ca aceasta periculozitate trebuie recompensata prin sporuri. Asta e solutia care a fost gasita.

Sunt categorii care sunt esentiale, de exemplu, medicii care lucreaza cu tuberculoza sau HIV, care aveau sporurile de 100%. Este normal ca cineva care are spor de 100% sa fie stimulat sa vina sa lucreze intr-un astfel de mediu. Altfel, sa lucrezi cu tuberculoza… daca ai luat tuberculoza multidrog – rezistenta, in 6 luni esti terminat. Si au fost medici sau personal medical care s-au contaminat cu astfel de bacili.

Sunt categorii care sunt deficitare, anestezie si terapie intensiva (ATI). Toata lumea stie ca fara ATI un spital nu-si are rostul si aici au fost date sporuri considerabile ca sa se indrepte lumea spre aceasta ramura.

Acum toate aceste sporuri teoretic sunt luate. E adevarat, sunt crescute salariile, dar cum va mai fi stimulat cineva sa se apuce de ATI? Cum se vor duce asistenti sa lucreze in terapie intensiva sau in oncologie sau in radioterapie, unde munca e deosebit de grea si incarcatura psihica la fel? N-ai cum sa-i stimulezi sa faca asta, ca, daca tot aia este, mai bine te duci la munca mai usoara”, a explicat medicul.

Sursa: aktual24.ro