Propunerea USL: 300 de deputati alesi proportional si 100 de senatori alesi uninominal!

518

18 parlamentariPremierul Victor Ponta a declarat ca propunerea USL la modificarea legislatiei electorale priveste limitarea numarului de parlamentari la 300 de deputati, alesi proportional, si 100 de senatori, alesi uninominal.

„In cadrul Comisiei de Cod electoral, am reafirmat pozitia USL. Ne dorim o Camera a deputatilor cu un numar maxim de 300 de deputati, de principu alesi pe vot proportional, si cu principale atributii care tin de buget, de legile principale, si un Senat format din 90 – maxim 100 de senatori alesi uninominal pe baza reprezentarii judetelelor si regiunilor si care sa aiba ca principale atributii dezvoltarea regionala, politica externa si politica de aparare”, a spus Ponta.

El a precizat ca prin aceste propuneri USL pastreaza principiul bicameralismului, dar reduce numarul de parlamentari printr-o limitare foarte clara.

„Vom face toate procedurile parlamentare mult mai rapide, pentru ca practic Camera va avea clar atributiile principale care tin de administrarea de zi cu zi, de controlul asupra Guvernului, iar Senatul are politica externa, politica de aparare si dezvoltare regionala”, a adaugat premierul.

Premierul Ponta a precizat ca forumul constitutional care va strange si dezbate propunerile de revizuire a Constitutiei va incepe sa lucreze din acest moment, pana in 5 mai, fiind coordonat de o persoana din societatea civila.

„Propunerea noastra este de a avea un forum constitutional coordonat de o persoana din societatea civila. In acest forum constitutional vor fi reprezentate toate institutiile – Guvernul, Presedintia, Curtea Constitutionala, CSM, toate organizatiile neguvernamentale care doresc sa sprijine acest efort si sa se depuna propunerile de revizuire atat din partea partidelor, cat si din partea oricaror altor organizatii. Forumul, pana pe 5 mai, ca e si o sarbatoare importanta, sa faca dezbateri publice, nu doar in Bucuresti, pe principalele teme”, a spus Ponta.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos