Cu ce propuneri de candidati vin partidele din ROMANIA pentru viitorul PARLAMENT: parlamentari migratori, afaceristi, cercetati, chiulangii, rude…

772

Propunerile de candidati ale partidelor pentru viitorul Parlament includ actuali parlamentari migratori, nomazi, chiulangii, cercetati penal, in concluzie se confirma slaba calitate a candidatilor, potrivit unei analize IPP.

Cinci candidati pe un loc

IPP constata ca pentru alegerile din 9 decembrie 2012 si-au depus candidaturile la Birourile Electorale Centrale 2.457 de candidati. Dintre acestia, doar 19% vor ocupa fotolii in Parlamentul Romaniei din 315 mandate de deputati si 137 de mandate de senatori, ceea ce inseamna, potrivit IPP, aproximativ cinci candidati pe un loc de parlamentar.

Circa 90% dintre cei care candideaza din nou sunt barbati

Potrivit analizei IPP, 62% (295) dintre parlamentarii din mandatul 2008 – 2012 recandideaza, adica 85 de senatori si 210 deputati. IPP constata ca, din totalul parlamentarilor care recandideaza pentru un mandat de senator sau deputat, 89% sunt barbati si doar 11% (32) de persoane sunt femei. Concluzia IPP este ca ponderea femeilor ramane scazuta si ca partidele nu au o politica de incurajare a paticiparii femeilor pe scena politica.

PSD are cei mai multi candidati care au mai fost parlamentari – circa 80%

Partidul cu cei mai multi parlamentarii care au mai ocupat pana acum functii de senatori sau deputati este PSD, aproximativ 78% dintre candidati au mai detinut functii in Parlamentul 2008 – 2012, urmat fiind de PNL, cu 77% candidati ce au mai detinut mandate in Parlament, se arata in analiza IPP, care precizeaza ca in interiorul USL dintre parlamentarii care recandideaza – 65 apartin PNL, 101 PSD, 6 – PC si 12 – UNPR. Pe de alta parte, potrivit analizei IPP, 68% (89) din actualii 131 de parlamentari ai PDL recandideaza.

ARD are cel mai mare numar de candidati noi – circa 80%

IPP remarca faptul ca, in ceea ce priveste listele de candidati ale aliantelor politice, alianta politica cu cel mai mare numar de candidati noi, ce nu au mai detinut pana acum functia de parlamentar, este Alianta pentru o Romanie Dreapta (ARD), cu 78% candidati noi, in timp ce Alianta USL are 57% candidati noi.

Circa 40 de migratori candideaza iar; UNPR detine un sfert dintre acestia

Potrivit analizei IPP, 41 de actuali parlamentari candideaza pentru un nou mandat de senator sau deputat intr-un alt partid decat cel cu care au fost alesi in decembrie 2008. IPP remarca faptul ca 27% dintre acestia (11) apartin in acest moment unei formatiuni politice ce nu exista in 2008 si anume Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, partid politic ce in acest moment face parte din Alianta USL. Restul candidatilor migratori sunt in proportii relativ egale migrati de la PDL catre PNL respectiv PSD si de la PNL catre PDL.

Circa unu din zece candidatii este nomad (si-a schimbat colegiul)

Potrivit sursei mentionate, 8% (24) dintre parlamentari din mandatul 2008 – 2012 ce recandideaza la alegerile din 9 decembrie 2012 si-au schimbat colegiul/circumscriptia in care candidasera in 2008 fiind, din punctul de vedere al IPP, candidati nomazi. Potrivit IPP, 67% dintre acestia apartin Aliantei USL (restul fiind parlamentarii PDL). Circumscriptia cu cele mai multe schimbari de candidati este Bucurestiul, unde lideri importanti ai USL precum: senatorul Titus Corlatean PSD, deputatul Eugen Nicolaescu PNL, Gabriel Oprea UNPR, deputatul Calin Popescu Tariceanu PNL, candideaza pentru un mandat de senator sau deputat.

De cealalta parte, lideri ai PDL care au schimbat colegiile sunt Vasile Blaga – presedintele PDL recandideaza pentru un post de senator in circumscriptia Timis. Deputatul PDL Elena Udrea, aleasa in Bucuresti, recandideaza intr-un colegiu din circumscriptia Neamt. Alte nume sonore ce au schimbat circumscriptia sunt si deputatul PDL de Arges Cristian Boureanu, care recandideaza in circumscriptia Giurgiu, senatorul PNL ales in Bucuresti Crin Antonescu, presedinte al PNL, recandideaza in circumscriptia Teleorman. Senatorul de Bihor PSD Petru Filip, membru in PDL pana in mai 2012, recandideaza in Vrancea. Circumscriptiile cu cele mai putine modificari in ceea ce priveste parlamentarii ce recandideaza sunt Alba, Arad, Gorj, Ialomita, Mures si Valcea.

Patru dintre „parlamentarii-butoane” candideaza din nou

Studiul IPP releva faptul ca patru dintre parlamentarii care au fost surprinsi de jurnalisti votand in plen atat cu propria cartela cat si cu cea a altor colegi si care au fost sanctionati de catre Camera Deputatilor cu interzicerea participarii la lucrarile Camerei pentru o zi, dar recandideaza sunt: Vasile Berci (PNL), candidat in circumscriptia Maramures – colegiul 7, Ciprian-Florin Luca (PSD), candidat in colegiul 5 – circumscriptia Arad, Valentin Rusu (PNL, fost PDL pana in luna aprilie a.c) si Colegiul 4 circumscriptia Caras-Severin si Ioan StanPSD candidat in Colegiul 5 – circumscriptia Suceava.

Unu din doi parlamentari trimisi in judecata candideaza din nou

IPP arata ca pentru 22 de parlamentari din mandatul 2008 – 2012 s-a dispus trimiterea in judecata de catre DNA; noua dintre acestia recandideaza. IPP precizeaza insa ca procesele acestora sunt in curs de judecare iar pana la finalizare, senatorii si deputatii beneficiaza de prezumtia de nevinovatie: senatorul PC Mircea Marius Banias – PC, senatorul UNPR Nicolae Dobra, deputatul PNL Relu Fenechiu, deputatul PSD Marian Ghiveciu, deputatul Monica-Maria Iacob-Ridzi, care candideaza din partea PPDD, senatorul PSD Miron Mitrea, senatorul PC Dan Voiculescu, liberalul Teodor Atanasiu si deputatul UDMR Laszlo Borbely.

IPP ia in dsicutie si cazul deputatului Florin Costin Paslaru, despre care afirma ca este declarat in acest mandat incompatibil de catre ANI din cauza angajarii fiului sau la biroul parlamentar de circumscriptie. IPP arata ca ulterior acesta a fost declarat incompatibil si de catre Tribunalul Galati. Cu toate acestea,deputatul recandideaza deoarece a castigat recursul facut la Curtea de Apel Galati si, astfel, ramane in cursa pentru alegerile parlamentare. Magistratii Curtii de Apel Galati i-au admis recursul la hotararea Tribunalului de anulare a deciziei BEJ prin care ii fusese admisa noua candidatura.

Absenteistii si cei cu putine initiative inregistrate, din nou in Parlament

IPP precizeaza ca parlamentari cu procente record la absenta, cel putin la nivelul voturilor finale din plen, recandideaza, anume: senatorul PNL Crin Antonescu cu 11% prezenta la voturile finale electronice exprimate in plen pe tot mandatul 2008 – 2012, senatorul PNL Ioan Ghise – 18%, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc cu 30% prezenta sau deputatul PNL Relu Fenechiu cu 36%.

IPP ararta ca parlamentarii cu cele mai putine initiative legislative inregistrate in cursul mandatului 2008 – 2012 dar si cu o eficienta legislativa redusa, dar care recandideaza sunt: deputatul Marin Bobes, PSD cu 7 initiative legislative inregistrate in mandatul 2008 – 2012, niciuna devenita lege, deputatul PSD Bogdan Nicolae Niculescu-Duvaz, cu opt initiative legislative inregistrate in actualul mandat dintre care una devenita lege, senatorul Petru-Serban Mihailescu (UNPR), cu 11 initiative legislative inregistrate insa nicuna devenita lege, precum si senatorul PNL Varujan Vosganian, cu 15 initiative legislative si niciuna devenita lege.

Candidatii noi ai USL – afaceristi, candidatii noi ai PDL – functionari publici

Cei mai multi dintre candidatii noi propusi de USL, potrivit IPP, provin din mediul de afaceri, fiind administratori sau director de companii private. Din contra, candidatii PDL sunt mai degraba persoane din institutii centrale sau locale, fosti prefecti, presedinti sau vicepresedinti de consilii judetene, primari, directori de intreprinderi de stat, consilieri locali, etc. Pe listele cu candidati mai exista si fosti experti parlamentari, persoane care au lucrat impreuna cu parlamentarii din acest mandat.

Majoritatea candidatilor, investitori imobiliari

In ceea ce priveste averile declarate de catre candidati, IPP a constatat ca majoritatea detin investitii imobiliare cu precadere in terenuri si case. Potrivit IPP, sunt declarate si un numar mare de datorii fie la banci, fie la persoane fizice. Un alt aspect care a atras atentia IPP este numarul mare de imprumuturi pe care le-au dat candidatii, imprumuturi in nume personal, unor persoane fizice dar si firmelor, in special celor pe care le si administreaza/conduc. IPP atrage atentia asupra faptului ca unii candidati, directori de firme private, declara venituri salariale extrem de mici (in jur de 1.000 – 1.200 lei/lunar) insa apar ca fiind creditorii acelor firme cu sute de mii de lei.

Conluzie IPP: Perceptia cu privire la slaba calitate a candidatilor, confirmata

IPP considera ca datele mentionate anterior confirma perceptia cu privire la slaba calitate a candidatilor pentru alegerile parlamentare 2012, de unde si ingrijorarea privind pregatirea si conduita membrilor viitorului Parlament.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos