Protest cu insigne #rezist la Targul de Carte de la Leipzig! Ana Blandiana: ”E vorba de a te opune prostiei, pana la urma!”

277

Ana Blandiana povesteste cum au ajuns scriitorii romani prezinti la Targul de Carte de la Leipzig, unde Romania a fost invitata de onoare, sa se solidarizeze cu miscarea #Rezist.

„A venit o tanara din Elvetia cu aceste insigne si o buna parte din scriitori si le-au pus cu mandrie in piept. De altfel, acesta este adevarul. Miscarea ‘Rezist’ are de partea ei intreaga intelectualitate, nici nu s-ar putea altfel. Pentru ca nu e vorba acum doar de a te opune politic: ci de a te opune moral si de a te opune prostiei, pana la urma. Pentru ca prima grozavie e ca avem un prim ministru care e neprofesionista, ti-e rusine ca este acolo si ca te reprezinta”, a declarat Ana Blandiana intr-un interviu pentru hotnews.ro.

Intrebata care a fost dimensiunea fenomenului dizidentei inainte de 1989, cati erau adevaratii dizidenti, in literatura, scriitoarea a replicat:

„Termenul acesta este extrem de ambiguu, in sensul ca dizident inseamna ca nu mai esti ceva ce ai fost. In acest sens, in Romania nu a existat dizidenta, pentru ca adevaratii oameni de cultura nu au fost comunisti. Ar fi trebuit sa fie mai intai comunisti, ca sa devina dizidenti. Deci, rezistenta este altceva, spre exemplu doamna Cornea, Goma, ei eu rezistat.”

Privind lucrurile din aceasta perspectiva, Ana Blandiana a subliniat ca ea nu a fost „dizidenta”.

„Eu nu am fost membru de partid, deci nu aveam cum sa fiu dizidenta. Am ramas eu insami, nu m-am lasat transformata: aceasta cred ca se numeste rezistenta. Lumea occidentala era, sau este in continuare, mai de stanga, mai stangista; a preferat intotdeauna sa-i priveasca pe dizidenti ca si cand comunismul ar fi fost infrant tot de cei care au fost comunisti, ceea ce nu e adevarat.”

Sursa: aktual24.ro