PSD-istul care gândește contra urgiei: ”E regretabil faptul că reforma Justiției a devenit o bătălie personală între Dragnea cu dosarele lui și șefa DNA!”

273

Primarul Iasiului, Mihai Chirica, a declarat vineri ca este regretabil faptul ca reforma Justitiei a devenit o batalie personala intre Liviu Dragnea si dosarele lui cu procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

El sustine ca lumea, din tot ceea ce se intampla, va intelege ca se vrea „decapitarea unor varfuri”, nicidecum o reforma a Justitiei, afirmand ca activarea Articolului 7 din Tratatele UE impotriva Romaniei este posibila.

„O decizie destul de controversata in spatiul public romanesc si cred ca nu numai romanesc. Un lucru regretabil ca masurile de reforma in Justitie au capatat asa o batalie personala intre domnul presedinte Dragnea cu dosarele lui si doamna procuror general Kovesi cu lupta impotriva coruptiei. Lucrurile, de fapt, ar trebui sa fie mult mai clare. Daca discutam despre o batalie intre varfurile institutiilor sau discutam despre o reforma necesara in Justitie, dar bazata pe principii ale statului drept. Din cauza aceasta, lumea percepe total altceva, ca, de fapt, nu se doreste o reforma a Justitiei, ci decapitarea unor varfuri, ca sa faca un traseu favorabil unor dosare de coruptie care vizeaza multe persoane din sfera politica. Ceea ce nu cred ca este favorabil Romaniei in context european”, a afirmat Mihai Chirica.

Intrebat ce crede ca se va intampla mai departe cu reforma Justitiei, acesta a spus ca „sunt extrem de multe lucruri care pot degenera si mai rau”, iar reforma Justitiei ar trebui reasezata pe niste fundamente mai solide.

„Din nefericire, ar trebui sa nu incercam sa ne gandim ce s-ar mai putea face mai departe, pentru ca sunt extrem de multe lucruri care pot degenera si mai rau. Ar trebui sa ne gandim unde putem rezolva lucrurile sau cum putem rezolva lucrurile ca imaginea proasta in ceea ce priveste reforma Justitiei sa nu fie asimilata intregii tari si sa putem sa o reasezam pe niste fundamente mai solide. Eu cred ca lucrurile isi vor intra intr-o anumita stare de normalitate in cele din urma”, a afirmat el.

Potrivit primarului Iasiului, reforma in Justitie este necesara, dar cazuri precum ”procurorul Portocala de la Ploiesti” si reforma pe care o vrea Liviu Dragnea „aduc o imagine extrem de rea” Romaniei.

“Cel mai regretabil lucru este ca, in aceasta batalie privind reforma in Justitie, care nu cred ca ascunde cineva ca nu este nevoie de dansa, este nevoie sa se faca si reforma si sa se aduca in discutie foarte activ si cred ca ce se intampla cu raspunderea magistratilor, de ce apar cazuri Portocala si altele, care aduc o imagine extrem de rea, ca si reforma pe care incearca acum sa o faca domnul Dragnea”, mai spune primarul.

De asemenea, primarul Iasiului spune ca exista riscul activarii Articolului 7 din Tratatul UE impotriva Romaniei.

“Exista riscul sa fie activat acel articol, altfel nici nu iti amintea despre el. Exista evident acest risc, dar noi nu suntem in situatia Poloniei. Polonia n-a resimtit foarte mult activarea Articolului, care, de altfel, nici nu se aplica in momentul de fata, pentru ca Polonia este din punct de vedere economic intr-o situatie mult mai favorabila decat Romania si si-a facut fata de cetatenii ei, daca ma refer la institutiile statului, datoria privind atragerea fondurilor europene, stabilizare macroeconomica, capacitate in continuare de absorbtie a unor fonduri”, spune acesta.

Chirica spune ca lucrurile in Romania stau altfel fata de Polonia, deoarece exista riscul sa pierdem 870 de milioane de euro din finantari europene.

„La noi lucrurile stau altfel. Din ce in ce mai mult se discuta despre retragerea finantarilor europene pentru Romania a unei sume de peste 870 de milioane de euro, o gaura remarcabila as putea spune, fata de ce necesitati are Romania in momentul de fata”, conchide Mihai Chirica.

Sursa: aktual24.ro