PSD, nou pretext să atace presa de opoziție! Mihai Fifor acuză jurnaliștii Agerpres că i-au denaturat discursul și îi amenință cu o sesizare la Senat!

476
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, acuză agenția națională de presă Agerpres că ar fi transmis eronat ceea ce a declarat în Adunării Parlamentare a NATO, desfășurată la Palatul Parlamentului. Mai exact, prin intermediul unui comunicat de presă al MApN, oficialul Armatei neagă că s-ar fi discutat în Guvernul României despre un Schengen Militar și a sesizat Comisia pentru Cultură şi Media din cadrul Senatului României. În replică, Agerpres a transmis că textul dat publicității și preluat de mass-media din România a fost preluat cu traducerea „din cască” oferită de organizatori.

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a intrat în conflict cu Agerpres și a transmis, prin intermediul unui comunicat emis de Secţia presă, că informațiile prezentate de agenția națională de presă referitoare la un „Schengen militar” sunt eronate. Mai exact, MApN a transmis că „infirmă categoric ideea lansată în spaţiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuţie ideea de formare a unui spaţiu Schengen militar”.

La rândul ei, Agerpres a transmis că a preluat, întocmai, traducerea oficială făcută de organizatori, în timpul lucrărilor celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, desfășurată la Palatul Parlamentului. „Menționăm că traducerea nu aparține Agenției Naționale de Presă AGERPRES, fiind asigurată prin căști de organizatorii celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, desfășurată la Palatul Parlamentului”, a transmis Agerpres care a anulat știrea inițială, publicată sâmbătă.

Practic, între precizările MApN și cele prezentate de Agerpres se face referire la o formulare. Traducerea prezentată de Agerpres arată că „s-a vorbit în Guvernul nostru” despre un Schengen militar, în timp ce Fifor ar fi spus că discută „în numele Guvernului nostru” despre un Schengen militar.

„Ați vorbit și despre birocrație. Suntem foarte conștienți de procedurile birocratice de la granițele României, de aceea am insistat și am vorbit și în Guvernul nostru, am discutat despre un așa-numit Schengen militar, fără a vorbi de Schengen-ul însuși. Sigur, convoaiele militare stau în șir la graniță, pentru că acestea sunt regulile”, a precizat Agerpres în știrea inițială, în care prezintă și înregistrarea video a traducerii.

În replică, MApN precizează că ministrul Fifor a spus: „Noi vorbim de asemenea despre birocraţie. Suntem conştienţi despre  birocraţia de la frontierele României. Acesta este motivul pentru care insistăm, şi fac asta şi în numele Guvernului, nu putem discuta despre un spaţiu Schengen militar fără a vorbi despre spaţiul Schengen propriu-zis”.

MApN transmite că „în urma preluărilor eronate în mass media a declaraţiilor ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, susţinute în cadrul  lucrărilor Comisiei de Apărare şi Securitate a Adunării Parlamentare NATO”, Secţia presă MApN face următoarele precizări: „Infirmăm categoric ideea lansată în spaţiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuţie ideea de formare a unui spaţiu Schengen militar”.

„Facem precizarea că sintagma „Schengen militar” se referă generic la simplificarea procedurilor şi a legislaţieiţărilor europene pentru a facilita mişcarea trupelor NATO, dintr-o ţară în altă, astfel încât participarea la exerciţii cu un număr mare de trupe şi echipamente să se desfăşoare rapid. Din anul 2014 până în prezent, NATO şi Armata României au făcut eforturi substanţiale pentru creştereacapacităţiioperaţionale a Forţei de Reacţie Rapidă pentru un răspuns eficient al Alianţei în situaţii de criză. Ministrul Mihai Fifor, în discursul său, nu a făcut referire niciun moment la discutarea în Guvern a ideii formării unui spaţiu „Schengen militar”. El a precizat faptul că abordarea unui spaţiu Schengen militar nu se poate realiza fără ca ţara noastră să continue demersurile de aderare la Spaţiul Schengen. România a îndeplinit toate condiţiile impuse, conform termenelor agreate şi angajate”, precizează MApN.

Redăm în continuare traducerea exactă a declarației ministrului apărării despre acest subiect : „Noi vorbim de asemenea despre birocraţie. Suntem conştienţi despre  birocraţia de la frontierele României. Acesta este motivul pentru care insistăm, şi fac asta şi în numele Guvernului, nu putem discuta despre un spaţiu Schengen militar fără a vorbi despre spaţiul Schengen propriu-zis. Bineînţeles, convoaiele militare staţionează la frontiere, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm să creăm reguli noi, dar ele fac parte din politica generală a spaţiului Schengen. Fac încă o dată precizarea: dacă este să vorbim despre spaţiul Schengen, trebuie să ne întoarcem la agenda Schengen şi să o discutăm încă o dată. Eu cred cu tărie că România merită să fie membru al spaţiului Schengen, este un lucru foarte important în efortul nostru de a demonstra că suntem un partener de nădejde al Alianţeişi al SUA”.

Din primele verificări, declaraţiile ministrului apărării au fost traduse eronat, schimbându-se profund sensul celor susţinute. În acest sens, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, va sesiza, în cursul zilei de 9 octombrie 2017, organizatorii evenimentului pentru a se lua măsurile care se impun, precizază MApN.

În acelaşi timp, Mihai Fifor a transmis că va face o sesizare şi către Comisia pentru Cultură şi Media din cadrul Senatului României, pentru a verifica modul cum Agenţia Naţională de Presă Agerpres a preluat traducerea şiprecizăriile ulterioare ale ministerului, fără a specifica faptul că în ştireainiţială a fost vorba despre o eroare de traducere. „Nici la această oră, ştirea iniţială nu a fost corectată pe site-ul oficial Agerpres iar precizările oferite de către minister seara trecută sunt semnalate înt-un articol separat, fără trimitere la subiectul iniţial”, precizează MApN, în comunicatul de astăzi.

Duminică dimineață, ministrul apărării naţionale a făcut precizări și pe contul său de facebook:

„De ieri stau şi mă minunez cum se poate denatura un mesaj extrem de concludent transmis ieri de mine în cadrul AP NATO, ca răspuns la o întrebare venită din plen. Am spus ieri cu subiect şi predicat faptul că nu putem discuta despre un Schengen militar separat de agenda aderării României la spaţiul Schengen. Acelaşi lucru l-am spus şi vineri în întrevederea cu ambasadoarea Olandei. Foarte interesant cum a fost preluată declaraţia mea de câteva agenţii de presă, deşi cred că am fost cât se poate de explicit. Anume, că s-a discutat în guvern despre un Schengen militar, ceea ce nu s-a întâmplat vreodată. AgenţiaNaţională de Presă, care a lansat informaţia eronată, dă vina pe traducătorii de la Senat, care aşa ar fi tradus declaraţia mea. Desigur, am cerut colegilor de la comunicare de la minister să intervină şi să clarifice această preluare eronată şi impardonabilă pentru un forum de o asemenea importanţă. Iar materialul este cel de mai jos, pe care eu l-am însuşitşi distribuit ca atare. Însă de aici şi până la a se spune că MApN îşi pune la zid ministrul, e cale foarte lungă. Ceva mai absurd şi mai ridicol de atât nu am auzit. Să fim foarte clari : poziţia mea este limpede şitranşantă. Nu vom discuta despre un Schengen militar în afara agendei Schengen a României. Acest subiect nu a fost vreodată tratat în Guvern. Asta am afirmat ieri şi îi invit pe cei care îşi permit să se joace cu cuvintele să solicite înregistrarea declaraţiei mele de ieri din Plen. Pornind de la toate acestea, în cursul zilei de mâine vom înainta o sesizare către Secretariatul General al Senatului României şi către Comisia pentru cultură şi media a Senatului pentru clarificarea modului în care s-a produs această eroare. Nu cred că astfel de lucruri sunt permise la acest nivel”.

Sursa: Agerpres

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos