PSD NU SE LASA, ISI INCEARCA NOROCUL ALTFEL – Tudorel Toader: „Voi dispune un audit extern la DNA, DIICOT si Parchetul General”

426

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat la Antena 3  ca va dispune un audit extern la Parchetul instantei supreme, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizat si Terorism (DIICOT), pentru a analiza activitatea procurorilor.

„Nu am uitat si nu uit faptul ca Legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta, si voi dispune un audit, un audit extern care sa verifice, dar nu DNA si Ministerul Public si DIICOT, pentru ca procurorii din Romania, cei 2.650 de procurori functioneaza, isi desfasoara, isi indeplinesc competentele in structurile de baza ale Ministerului Public, Parchete de pe langa Judecatorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Si atunci ai fi nedrept daca te duci la fond sa te opresti la unii si sa ii ocolesti pe altii. Va declar (…) ca intr-un timp pe care nu l-am stabilit, dupa o procedura legala, voi dispune in calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public — DNA, DIICOT si Inalta Curte”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3, citat de aktual24.ro.

Intrebat ce ar trebui sa urmareasca respectivul audit, Toader a raspuns ca „multe” si ca poate cuprinde verificarea numarului de dosare, al achitarilor sau al cetatenilor care au stat in inchisoare pe nedrept.

„Multe, le voi stabili eu, dar pot spune: numar de dosare, CEDO si noi vorbim de termen rezonabil in solutionarea unei cauze, sa vezi de la sesizare pana la solutionare, rechizitoriu, clasare, ce o fi, cat timp a trecut. Nu cumva unele sa fie luate peste rand si altele sa stea in asteptare spre o dulce prescriptie. Poti vedea, de exemplu, numar de inculpati, poti vedea numar de arestati, poti vedea numar de cetateni de-ai nostri care au stat in puscarie pe nedrept si, ulterior, achitati, poti vedea condamnarile la CEDO ca urmare a acestora, poti vedea sumele de bani cu care CEDO ne-a obligat si pe care noi, din bugetul statului, pledam cu titlu de despagubire, desi, oricat ar fi despagubirea, CEDO nu da despagubiri mari, CEDO da solutii de principiu si despagubiri mai mult la limita acoperirii unui prejudiciu moral, dar nici atat, pentru ca orice suma de bani nu este de natura sa acopere o perioada de detentie nelegala, netemeinica, nejustificata”, a mai spus ministrul Justitiei.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat duminica seara ca se va discuta in Coalitie rezultatul evaluarii facute de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si nu neaparat despre mentinerea sau nu a acestuia in echipa guvernamentala.

Intrebat intr-o emisiune TV daca se va discuta situatia ministrului Justitiei in urmatoarea sedinta a Coalitiei, Dragnea a declarat: „Sigur ca vom discuta subiectul acesta, nu neaparat despre domnul ministru, referitor la mentinerea sau nu in echipa guvernamentala, pentru ca nu a facut neaparat un lucru foarte grav. Eu am spus ca sunt dezamagit si spun in continuare, pentru ca (…) am spus ca voi sustine decizia ministrului, (…) daca este bine argumentata. Eu am fost dezamagit ca a fost o argumentatie lunga, care te trimitea cu gandul intr-o anumita decizie si decizia a fost cu totul alta”.

Liderul social-democrat a spus ca nu este importanta schimbarea sefilor Directiei Nationale Anticoruptie si Parchetului General, ci evaluarea acestor institutii.

„E mai putin important daca raman in functie cei doi procurori, despre care a fost vorba, doamna Kovesi si domnul Lazar, foarte important este sa se faca o evaluare a managementului acestor institutii. (…) Nu s-a facut o evaluare de vreo zece ani a acestor institutii. Nu cred ca este sanatos, nu este in regula”, a mentionat Liviu Dragnea.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat joi, in legatura cu procedura de evaluare a activitatii procurorului general Augustin Lazar si a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ca si-a exercitat competentele legale si constitutionale.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos