PSD pune românii în pericol de moarte! Proiectul depus de USR prin care populația trebuie avertizată dacă o clădire nu are autorizație de incendiu, respins de PSD prin puterea lui Șerban Nicolae!

415

Senatorul USR Florina Presada a depus un proiect de lege care prevede, printre altele, ca pe toate cladirile care nu au autorizatie de securitate la incendiu trebuie sa fie afisate in mod obligatoriu panouri prin care toti cei care intra sa ia la cunostinta acest fapt.

Proiectul de lege nu este sustinut de PSD, asa ca a fost retrimis la Comisia de Administratie Publica. Daca ar fi adoptat si promulgat, chiar si cladirea Palatului Parlamentului ar trebui sa aiba la intrare un astfel de panou, pentru ca nici macar ea nu are avizul cerut de lege.

De la 1 octombrie, autorizatiile de securitate la incendiu au devenit obligatorii. 195 de spitale si peste 3.600 de scoli din toata tara functioneaza la ora actuala fara autorizatia ISU.

Senatorul USR Florina Presada reaminteste cazul batranului care a murit recent in incendiul de la azilul din Capitala si a carui fiica a declarat ca nu stia ca respectiva cladire, privata, nu era autorizata de ISU.

„O noua tragedie ne arata ca e nevoie sa facem mai mult pentru a ne asigura ca beneficiem de serviciile pe care le contractam in deplina siguranta si cunostinta de cauza. Asta trebuie sa inteleaga Serban Nicolae, cei de la PSD si sustinatorii lor care au retrimis la Comisia de Administratie Publica initiativa legislativa prin care instituiam obligatia de semnalizare a existentei sau inexistentei autorizatiei de securitate la incendiu. Fiica batranului decedat in incendiul de la azil a declarat ca nu stia ca acesta functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu.

Iar domnul Costoiu ar trebui sa inteleaga ca nu isterizam lumea cu panourile de avertizare, doar oferim oamenilor sansa de a lua decizii informate. De altfel, in legislatia privind protectia consumatorilor, se spune clar: ‘consumatorii au dreptul de fi protejati impotriva riscului de a li se presta un serviciu care ar putea sa le prejudicieze viata, sanatatea sau securitatea, precum si de a fi informati complet, corect si concis asupra caracteristicilor esentiale ale serviciilor, astfel incat, indiferent de decizia cetatenilor, acestia sa aiba toate premisele unei decizii luate in completa cunostinta de cauza’. (…)

Domnilor Nicolae, Cseke si Costoiu, spuneti-le celor afectati de acest incendiu ca legea pe care o respingeti nu i-ar fi ajutat cu nimic”, a scris pe Facebook Florina Presada.

Mai mult, senatorul USR reaminteste ca IGSU a cerut populatiei sprijin in identificarea cladirilor care nu au autorizatie de securitate la incendiu.

In plus, Florina Presada sustine ca un panou de avertizare pe care sa scrie „Acest spatiu functioneaza fara autorizatia de securitate la incendiu” i-ar instiinta ca se expun la pericole pe toti cei care intra, de exemplu, in spitale, scoli sau baruri, iar cetatenii ar pune presiune pe autoritati.

„Desi este o lege simpla si de bun simt care ar fi trebuit adoptata fara multe discutii, iata ca ea nu trece de Senat. PSD/ALDE/UDMR ne iau dreptul de a fi informati, de a sti daca elevii sunt in siguranta in timpul orelor, daca atunci cand stam la cozi sa ne platim taxele cladirea este securizata la incendiu. Prin aceasta amanare si inversunare de a obtine respingerea nu fac decat sa acopere incompetenta administratiei publice care nu se preocupa de securitatea cladirilor”, spune senatorul USR.

Florina Presada le transmite celor din coalitia de guvernare ca panourile nu ar fi o „bataie de joc” care „isterizeaza lumea”, ci doar un indicator al „incompetentei din administratie”.

„Este o criza majora iar Coalitia nu misca un deget pentru ca nu are interesul sa-si alunge obedientii numiti politic. Dar oamenii au dreptul sa fie informati si sa ceara socoteala statului unde isi platesc taxele. Ne acuzati ca aruncam tara in haos punand inca un panou care va isteriza lumea. Nu USR arunca tara in haos informand oamenii. Si nu pot sa nu ma duc cu gandul la tragicul eveniment de la Colectiv, cand ranitii din spitale nu duceau lipsa de nimic si totul era sub control, iar oamenii mureau in fiecare zi. Tot ca sa nu aruncati tara in haos? Sau ca sa ascundeti incompetenta?”, spune Florina Presada.

Senatorul PSD Ioan Denes a explicat la Digi24 de ce nu sustine initiativa colegei de la USR. „Aceasta initiativa de fapt nu rezolva problema legata de normele ISU pe institutii… a sigurantei cetateanului care intra in astfel de institutii”, a sustinut el.

Sursa: ziare.com