PSD pune un condamnat PENAL ca secretar general al Guvernului! Ciolacu: ”Ce facem în țara asta, omorâm oameni?”

308

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat miercuri seara, în emisiune la România TV, faptul că Marian Neaşcu a fost propus de PSD pentru funcția de secretar general al Guvernului, urmând ca prim-ministrul Ciucă să se pronunțe. Marcel Ciolacu a încercat să minimizeze faptul că Neacșu a avut o condamnare penală, în 2016, argumentând că acesta „n-a furat nimic”, așa că ”ce facem în țara asta, omorâm oameni?”. Mai mult, Ciolacu a încercat să inducă ideea că Neacșu ar fi fost condamnat pentru ceva mai banal, cum s-a întâmplat în cazul unor primari, care s-au aflat în consilii de administrație ale unor școli, spitale etc, fără a a fi la curent cu starea lor de incompatibilitate, indicându-i situața lui Klaus Iohannis, care pe vremea când era prima al Sibiului s-a confruntat la rândul său cu o situație similară.

În realitate, Marian Neacșu a fost condamnat pentru că și-a angajat propria fiică în cabinetul său parlamentar, nefiind vorba despe o stare de incompatibiltate, ci despre un conflict de interese.

Agenția Națională de Itegritate (ANI) a stabilit că Marian Neacșu s-a aflat în conflict de interse, pentru că și-a angajat fiica în cabinetul parlamentar, decizie pe care politicianul a contestat-o inițial.  Ulterior și procurorii au stabilit că Neacșu s-a aflat în conflict de interese, dat fiind că acesta a formulat cererea de angajare pntru fiica sa, Cristina Monica Neacșu, în cadrul biroului său parlamentar, avizând contractul de muncă pe perioadă determinată (iulie 2009 – decembrie 2012), contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

În 2016, politicianul social-democrat a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

Ciolacu este de părere că acea condamnare a lui Neacşu a fost „depăşită juridic” și că el „n-a furat nimic”.

„Nu a fost atât de norocos ca alţi preşedinţi de exemplu de ţară (aluzie la Klaus Iohannis, care s-a confrutat cu o acuzație a ANI de incompatibilitate – n.red), ca să dau un exemplu. Adică să ne înţelegem: domnul Neaşcu nu a furat nimic şi, ca mulţi alţi aleşi locali, primari, a făcut parte dintr-un consiliu de administraţie, el nici nu a fost plătit… nu mai ştiu, la o şcoală sau aşa ceva. (…)”, a spus inițial Ciolacu.

Când redactorul de la România TV i-a amintit că Neacșu și-a angajat fiica în biroul parlamentar, Ciolacu a răspuns:

„Da, și-a angajat fata pe o perioadă de patru luni. (…) Asta e corupţie? N-a furat nimic… Dacă a avut o condamnare pe această incompatibilitate, conflict de interese… e depăşită juridic. Ce facem în țara asta, omorâm oameni? Lui nu-i apare nimic în cazier”, a spus preşedintele PSD.

Ciolacu a mai adăugat că își asumă această numire și că este atributul prim-ministrului de a-l numit în funcție pe Neacșu.

În prezent, Marian Neacşu este vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos