PSD s-a tinut de cuvant si a pus Romania in top… in topul celor mai dezechilibrate economii din UE!

352

Romania a inregistrat al treilea deficit de cont curent ca marime din UE, insa, raportat la marimea economiei, ocupam a doua pozitie dupa Grecia.

Un numar de noua state membre ale Uniunii Europene au inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut deficite de cont curent, cele mai mari fiind in Marea Britanie (minus 17,1 miliarde euro), Grecia (minus 2,8 miliarde euro) si Romania (minus 1,4 miliarde euro), potrivit datelor publicate marti de Eurostat. Raportat la marimea economiei topul este condus de Grecia cu un deficit de cont curent 1,44% din PIB, urmata de Romania cu 0,8% din PIB si Marea Britanie cu 0,65% dar cu economie de 15 ori mai mare.

Pe ansamblu, UE 28 a inregistrat in trimestrul patru 2017 un excedent de cont curent de 63,5 miliarde euro (1,6% din PIB), mai putin decat un surplus de 67,4 miliarde euro (1,8% din PIB) in trimestrul al treilea al anului trecut si un surplus de 64,4 miliarde euro (1,7% din PIB) in trimestrul patru 2016.

In timp ce noua state membre, printre care si Romania, au inregistrat deficite de cont curent in ultimul trimestru al anului trecut, alte doua state au avut un buget echilibrat iar numai putin de 17 state membre au inregistrat excedent de cont curent, cele mai mari astfel de excedente fiind inregistrate in Germania (75,4 miliarde euro), Olanda (20,9 miliarde euro), Italia (15,6 miliarde euro) si Irlanda (14,9 miliarde euro).

Deficitul de cont curent defineste pozitia unei tari ca datornica sau creditoare. Indicatorul arata balanta comerciala, a serviciilor, datoriei sau creantelor avute in raport cu celelalte tari. Deteriorarea pozitiei de cont curent se traduce in dobanzi mai ridicate platite la acoperirea serviciului datoriei publice.

Sursa: Digi24

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos