Punerea în aplicare a mandatului lui Năstase "poate continua"

500

Tribunalul Bucureşti a constatat că nu există nicio împiedicare a punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul lui Adrian Năstase. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Premierul Adrian Năstase la decernarea „Trofeului calităţii în construcţii” 2004. Foto: Arhivă Agerpres.

 

Statutul fostului premier Adrian Năstase, de deţinut sau nu, a fost intens dezbatut de la „tentativa sa de sinucidere” de miercurea trecută, care a împiedicat practic intrarea sa în închisoare.

Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat marţi în această chestiune, iar decizia de încarcerare trebuie executată.

Poliţia Capitalei a cerut lămuriri, atât la Tribunalul Bucureşti, cât şi la Institutul Mina Minovici, privind modul în care să ducă la capăt mandatul de executare în cazul fostului premier Adrian Năstase.

Instanţa încă nu a precizat dacă Adrian Năstase e liber sau nu, ci a spus că se constată că nu există nicio împiedicare la punerea în executare a sentinţei date de magistraţii Instanţei supreme, săptămâna trecută.

„Judecătorul cauzei a decis, astăzi, că nu există un impediment şi că este necesară punerea în executare a mandatului emis de Tribunalul bucureşti. Soluţia nu este definitivă. Este supusă recursului. Poate să fie atacată atât de condamnat, cât şi de Parchet.

„Felul în care cei de la Poliţie vor decide dacă se continuă executarea şi formele în care se continuă această executare este strict problema lor” a declarat preşedinta Tribunalului Bucureşti, judecător Laura Andrei.

Astfel, depinde de poliţişti cum vor soluţiona punerea în executare a acestui mandat, în funcţie de regulamentele pe care trebuie să le respecte, dar şi de medicii care îl îngrijesc pe Adrian Năstase.

În acest moment, Tribunalul Bucureşti nu are decât un mandat de executare a pedepsei finalizat pentru inculpatul Vasile Cristian, deşi în custodia Poliţiei, în prezent, se află şi alţi trei inculpaţi din dosarul „Trofeul calităţii”, ceea ce înseamnă că aceştia, fiind în arest de săptămâna trecută, pedeapsa curge pentru ei, deşi ei nu au fost încarceraţi în penitenciar, însă în cazul lui Adrian Năstase este destul de interpretabil dacă zilele petrecute în spital vor fi scăzute din pedeapsă, pentru că el este păzit de poliţişti, dar încă nu a fost încarcerat.

Fostul premier trebuie să se prezinte la Institutul Naţional de Medicină Legală

Adrian Năstase va trebui să se prezinte miercuri la Institutul Naţional de Medicină Legală cu documentele medicale, iar în cazul în care Spitalul Floreasca transmite că acesta nu poate fi transportat, urmează să fie examinat în secţia în care e internat, a precizat Institutul Mina Minovici.

În cazul în care Spitalul Floreasca transmite că acesta nu poate fi transportat, va fi examinat în secţia în care este internat, informează, marţi, INML.

Poliţia a cerut institutului lămuriri şi efectuarea unei expertize medico-legale din care să rezulte dacă afecţiunile medicale ale fostului premier pot fi tratate în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi dacă permit transportarea în siguranţă, fără a pune în pericol viaţa acestuia, fiind transportat la Penitenciarul Rahova.


ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos