Răducu Șerban, jandarmul care a împărțit pumni cu nemiluita la protestele de sâmbătă, susține că nu a lovit ”cu ură”!

525

Jurnalista Ramona Ursu a resuit sa intre in contact cu jandarmul care a lovit cu pumnul mai multi protestatari in Piata Victoriei. Speriat, el a tinut sa precizeze ca „de foarte multe ori sunt cel cu calmul”.

Jandarmul se numeste Raducu Serban si are 33 de ani, informeaza Ramona Ursu pe pagina sa de Facebook. El este originar din Padina, judetul Buzau. Jandarmul sustine ca nu a lovit „cu ura”.

„Nu-mi dau seama, in momentul acela trebuia sa indepartam oamenii care impingeau gardurile cu bratele. Nu am vrut sa aduc imaginea asta a Jandarmeriei, m-am uitat si eu pe imagini si nu arata bine. Doar ca sunt niste lovituri de oprire si atat, nu de a face rau cuiva, nu-s cu ura. Eram intr-un dispozitiv, nu stiu daca mai sunt filmat si in alta parte. Dar eu, de foarte multe ori sunt cel cu calmul, care incearca sa discute foarte mult cu cetateanul si incearca sa ii explice masurile noastre. Eu aveam informatii in casca ca s-a aruncat cu garduri in jandarmi. Nu sunt incepator, de un deceniu lucrez in Jandarmerie”, a declarat Raducu Serban.

Jandarmul a confirmat ca el este cel care apare protejandu-l pe Liviu Dragnea la intrarea in DNA.

„Nu am nicio legatura cu domnul Dragnea, nicio legatura, jur pe ce vreti dumneavoastra. Eram atunci langa el pentru ca eram de serviciu (explica poza de anul trecut, in care apare protejandu-l pe Liviu Dragnea la DNA). Daca eram de serviciu, ce trebuia sa fac? Nu trebuia sa fiu acolo?”, a mai spus jandarmul.

Ramona Ursu a precizat apoi ca jandarmul este „speriat.

„Acum, ce pot eu sa va mai spun e ca, inca din prima discutie telefonica de vreo zece minute pe care am avut-o cu el (pentru ca am discutat de doua ori), se vedea ca e speriat. De patru ori m-a intrebat cum ma cheama, s-a scuzat pentru asta si mi-a explicat ca nu se simte bine. Omeneste, pot intelege ca nu se simte bine, dar, deocamdata, uitandu-ma din nou la filmuletul acela, la felul in care au reactionat ceilalti jandarmi, care l-au oprit pe Raducu Serban din a mai lovi oameni, ce pot spune e ca, daca esti jandarm si te lasa nervii atunci cand ai in fata ta zeci de mii de oameni, poate nervosi si ei, dar care nu sunt violenti, atunci nu prea ai ce cauta in uniforma asta. Dar vom vedea ce va mai zice si Jandarmeria, daca si cand va mai zice ceva”, a spus Ramona Ursu.

Senatoarea USR Florina Presada anunta ca va face o interpelare in Parlament in legatura cu agresiunile comise de un jandarm, sambata seara, in timpul protestului din Piata Universitatii. Jandarmul a fost filmat lovind cu pumnul manifestantii.

„Sunt unii oameni care din cauza problemelor personale si ale vietii au ajuns sa doarma pe strada cersind din ochi mancare si haine. Si mai sunt unii oameni care datorita vietii au ajuns pe strada purtand o uniforma si bat oameni care cer niste drepturi democratice.

Voi face o interpelare Ministerului de Interne si voi cere sanctionarea cu excluderea din Jandarmerie a celui din imagine. Asemenea oameni nu pot inspira lege si siguranta. Sper ca doamna Carmen Dan sa se nu se ascunda in spatele sefului Liviu Dragnea si sa premieze prin tacere acest om care loveste alti oameni”, a scris Florina Presada pe Facebook.

Conducerea Jandarmeriei analizeaza imaginile, a declarat Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, adaugand ca este un caz individual si ca probabil acesta si-a pierdut calmul sub presiunea multimii.

Barbatul ii loveste puternic de mai multe ori cu pumnul pe unii dintre cei care incearca sa forteze cordonul de jandarmi pentru a ocupa carosabilul. Acesta a fost singurul moment in care s-au produs violente in Piata Universitatii, unii dintre participanti sustinand ca la originea lor s-a aflat un grup de cateva zeci de persoane, unele dintre acestea fiind ulterior eliminate din randurile protestatarilor.

Reactiile insa sunt extrem de dure, in special pe pagina „Coruptia ucide”, unde unii dintre cei care comenteaza propun identificarea jandarmului sau depunerea unei plangeri pentru vatamare corporala.

O voce critica este si cea a politistului Marian Godina, care distribuie imaginea pe pagina sa de Facebook, insotita de comentariul: „Cand e nevoie de identificarea unui huligan, Jandarmeria Romana cere sprijinul populatiei. Pe al lor il vor identifica oare?”.

Sursa: aktual24.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos