Raluca Pruna, atac dur la conducerea partidului lui Ciolos: Ma despart categoric de PLUS!

350

Raluca Pruna, membru fondator al Miscarii Romania impreuna si fost ministru in cabinetul Ciolos, declara, intr-o postare pe Facebook, ca se ”desparte categoric de PLUS” si ca nu intelege de ce partidul condus de Dacian Ciolos ”intra captiv” intr-un subiect ales de Oana Bogdan, despre care spune ca ”nu e ceea ce trebuie rezolvat in Romania”.

Raluca Pruna comenteaza dur declaratiile facute de Oana Bogdan referitoare la renuntarea benevola la proprietate. intr-un interviu pentru G4Media.ro, Bogdan a explicat care este rolul sau in partid: ”Am rolul de a ma asigura ca toate valorile, principiile si ideologia noastra se traduce in ceea ce face partidul”.

Postarea Ralucai Pruna

„Cred ca in Romania alunecam in mod periculos in zone in care punem in discutie subiecte serioase, proprietatea de exemplu, prin discursuri neserioase si nesustinute de vreo statistica.

Poti fi Dragnea si poti propune azi ca solutie aprozare. Maine poate si Gostat’uri, alimentare si eventual preturi controlate de stat. Nu intru in detalii. E in logica PSD sa alunece intr-o deriva etatista in care aprozarul e raspunsul la provocarile satului global.

Mai surprinzator este sa fii Oana Bogdan si sa vorbesti in numele PLUS despre provocarile viitorului. Amestecarea primelor idei din Sapiens (vanatori-culegatori, care vietuiau in grup care le asigura de fapt supravietuirea prin optimizarea accesului la resurse necesare in imediat – hrana, apararea) cu forme de share ecomony de tip Uber e cel putin surprinzatoare. A spune ca Uber ar fi o forma de renuntare la proprietate este o greseala. Una de cunoastere, dar una si mai mare de politica. A insista si a repeta acest lucru e o persistare incrancenata in greseala, pe care din respect pentru oamenii din PLUS nu o voi califica.

In ultimele saptamani am fost intrebata daca sunt de acord cu cele sustinute de PLUS, prin Oana Bogdan. Evident ca nu pot fi de acord. Ma despart categoric de PLUS pe care nu il inteleg de ce intra captiv intr-un subiect ales de Oana si care nu e ceea ce trebuie rezolvat in Romania. Problema Romaniei nu este renuntarea la proprietate, ci in primul rand repararea efectelor nationalizarii – neterminata la aproape 30 de ani de post comunism. Asta as fi vrut sa aud de la PLUS in materia proprietatii, ca jurist si ca votant. Apelul la statistici din Occident unde din ce in ce mai multi oameni ar renunta la proprietate este de neidentificat in vreo statistica. tara pe care Oana Bogdan si cu mine o cunoastem bine, fals invocata ca exemplu de schimbare de paradigma asupra proprietatii, este una in care procentul de proprietari a crescut mereu in ultimii ani. Peste 70% din belgieni sunt proprietari.

E pacat ca PLUS se lasa tarat intr-un asemenea subiect. E pacat de sutele de oameni care fac imaginea PLUS in moduri discrete si profesioniste, de tot efortul celor care am facut cu putinta PLUS si care nu ne putem regasi in noua lui arhitectura. E pacat ca oamenii noi in politica nu inseamna in primul rand sa ne ocupam fiecare de ceea ce ne pricepem sa facem. Un program politic este o oferta electorala. si e bine sa fie clara, cu o viziune pe termen lung, cu argumente care sa tina si cu solutii credibile. Chestia cu Uber si belgienii care ar justifica un fel de renuntare la proprietate in Romania, printr-o alta maniera de a locui un spatiu, e atat de inexacta ca nu poate fi considerata o oferta serioasa. Colocuirea este mai degraba despre respectul celor care locuiesc impreuna un spatiu, nu despre renuntarea la proprietate. Ba mai mult, colocuirea presupune ca toti sa ne purtam ca niste ‘buni proprietari’ cu spatiul pe care il locuim impreuna.

PS A pune in discutie idei emise de o persoana, nu inseamna a ataca persoana. A arata ca argumente si idei nu sunt fara fisura tine de o gandire critica, de un mod de a dezbate pentru a sublima idei care sa reziste criticii”, conchide Raluca Pruna.

Oana Bogdan a declarat, intr-un interviu pentru G4Media.ro, ca ”a trai in grup se refera la ceea ce se intampla deja in vest,unde oamenii au vazut deja reversul medaliei, ei au facut o gramada de greseli pe care noi urmeaza sa le facem”.

Bogdan sustine ca, in calitate de arhitect, construieste un proiect de 70 de locuinţe pentru 70 de familii, in care proprietatea e gandita ”putin diferit”, intr-un sistem de co-locuire. ”in Romania… se intampla si aici, cred, treaba asta, dar avem puţin de lucrat la incredere, pentru ca romanii nu au incredere unii intr-alţii si atunci nu ai cum sa traiesti intr-un astfel de proiect de co-locuire. Hai sa nu mai zic grup, ca sa nu sune, sa dea alte idei”, mai spune Bogdan.

”in vest oamenii se raporteaza deja altfel la proprietate. Nu sunt asa atasaţi. Sunt dispusi sa o imparta sau chiar sa renunţe la ea. isi doresc sa fie chiriasi, nu mai vor sa fie proprietari. Cei tineri, la fel, au o cu totul alta… nu vor sa aiba autoturism. Nu isi fac carnet de conducere. Nu vor sa, inţelegeţi? Este o alta raportare”, a mai declarat Bogdan, unul dintre oamenii influenti pe langa Dacian Ciolos, dupa cum singura admite.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos