Raport de tara pe 2017! Acolo unde Dragnea si Tariceanu vad doar lapte si miere, Comisia Europeana arata mizeria ascunsa sub pres!

280

Romania a facut progrese limitate in solutionarea celor trei recomandari specifice de tara pentru perioada 2017 – 2018, arata raportul de tara publicat de Comisia Europeana. Documentul evidentiaza ca, probleme precum stabilirea salariului minim in functie de un mecanism transparent, egalizarea varstei de pensionare sau cadrul fiscal tara NU a inregistrat niciun progres.

„Masurile legislative adoptate in 2017 au inversat progresele substantiale in anul anterior cu privire la consolidarea guvernantei corporative a companiilor de stat, ceea ce indica o revenire semnificativa asupra reformelor anterioare”, se arata in raportul Comisiei Europene.

Potrivit primei recomandari specifice de tara, in 2017, Romania trebuia sa asigure conformitatea cu Recomandarea Consiliului din 16 iunie 2017 de a corecta abaterea vizibila de la traiectoria de ajustare astfel incat sa poata atinge obiectivul bugetar pe termen mediu. In 2018, tara trebuie sa depuna un efort fiscal-bugetar notabil, in conformitate cu cerintele componentei preventive a Pactului de stabilitate si de crestere si sa asigure aplicarea integrala a cadrului fiscal-bugetar. De asemenea, trebuie consolidata respectarea obligatiilor fiscale si colectarea impozitelor si combatuta munca nedeclarata, inclusiv prin utilizarea sistematica a controalelor integrate.

Cea de-a doua recomandare specifica de tara viza consolidarea politicilor de activare cu tinte specifice si serviciile publice integrate, adresandu-se cu predilectie grupurilor celor mai indepartate de piata muncii. Romania trebuie sa adopte legislatia privind egalizarea varstei de pensionare pentru barbati si femei si sa instituie un mecanism transparent de stabilire a salariului minim, in consultare cu partenerii sociali. De asemenea, este necesara imbunatatirea accesului la un invatamant general de calitate, in special pentru copiii romi si pentru aceia din zonele rurale. In domeniul sanatatii, Romania trebuie sa favorizeze tratamentul ambulatoriu si sa combata platile informale.

Potrivit evaluarii Comisiei, Romania a facut progrese limitate privind aceasta recomandare.

Cea de-a treia recomandare facuta Romaniei era sa adopte legislatia care sa asigure existenta unui corp al functionarilor publici profesionist si independent, recrutat pe baza unor criterii obiective. De asemenea, Romania trebuie sa consolideze ierarhizarea in functie de prioritati a proiectelor de investitii publice si pregatirea acestora si sa asigure in timp util punerea in aplicare integrala si sustenabila a Strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice. Forul comunitar apreciaza ca nici la acest capitol nu stam foarte bine.

Sursa: realitatea.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos