Rares Bogdan a rabufnit! „Tara guvernata de lichele. Ati marit pensiile parlamentarilor si acum luati de la copii, batrani, bolnavi? Cu cate guri mancati, ipocritilor?”

422

Europarlamentarul Rares Bogdan a rabufnit dupa ce a aparut informatia ca ministruul Teodorovici ar vrea sa impuna masuri de austeritate si pentru persoanele cu dizabilitati.

„Tara guvernata de lichele. Un copil cu HIV are indemnizatie zilnica de 11 lei pentru hrana. Mai Teodorovici, de aici vrei tu sa tai banii, sa faci economii? Dar tu chiar nu ai niciun pic de obraz? Ati marit pensiile parlamentarilor si acum luati de la copii, batrani, bolnavi? Cu cate guri mancati, ipocritilor?”

„Printre cei loviti de masurile de austeritate pe care le-ar lua in calcul ministrul Finantelor pentru a face rost de bani la buget s-ar numara si persoanele cu dizabilitati. O masura care, chiar si la nivel de intentie, starneste consternarea reprezentantilor acestei categorii defavorizate.

„Intentia lui Teodorovici este ca persoanele cu dizabilitati sa nu mai primeasca si ajutorul de handicap, si banii pentru hrana. Vrea sa mareasca ajutorul de handicap daca se renunta la cea de-a doua suma. Sunt discutii in acest sens, dar sunt probleme si cu banii pentru primarii. La rectificare, primarii asteapta mai multi bani pentru a acoperi aceste cheltuieli sociale, iar la buget nu sunt bani. De la ministerul de Finante li s-a transmis ca vor primi bani, dar trebuie sa se descurce cu sumele care vin pana la sfarsitul anului. Fiecare se gospodareste cum stie”, au spus, pentru Europa Libera, surse PSD care au participat la intalnirea din padure, din Teleorman.

Cu alte cuvinte, cei care vor fi afectati vor fi persoanele care sufera de HIV/SIDA. Potrivit legii, indemnizatia lunara pentru hrana se acorda persoanelor, adulti si copii, infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA si inseamna 13 lei pe zi pentru adulti si 11 lei pe zi pentru copii. Un raport de la jumatatea lui iunie 2018 al Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals estima ca numarul celor infectati cu HIV si bolnavi de SIDA din Romania era de peste 23.000 de persoane.

Nu este clar insa care ar putea fi „economia” pe care ar putea sa o faca ministrul de Finante printr-o astfel de masura, daca va fi in cele din urma confirmata, mai ales ca ar fi vorba de o comasare a celor doua beneficii – ajutorul de handicap si indemnizatia pentru hrana. De asemenea, nu este inca clar nici daca intentia este de a transfera integral sau doar partial indemnizatia pentru hrana in ajutorul de handicap.

Totusi, potrivit unui calcul jurnalistic, indemnizatia de hrana pentru cele circa 23.000 de persoane infectate cu HIV sau bolnave de SIDA ar insemna aproximativ 21 de milioane de euro pe an, o suma care ar echivala cu pierderile CFR Marfa pentru 2019, asa cum reies din bugetul companiei.

in functie de gradul de handicap, pentru adulti, indemnizatia lunara este de 265 de lei sau de 350 de lei, la care se adauga un buget personal complementar care variaza de la 60 de lei pe luna pana la 150 de lei.

„in 2018, a fost ultima modificare a indemnizatiei pentru persoanele cu dizabilitati”, a precizat pentru Europa Libera, Francisc Simon, presedintele Federatiei Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania (ONPHR), organism care reprezinta interesele a peste 150.000 de persoane cu dizabilitati.

in prezent, potrivit lui Francisc Simon, daca o persoana este incadrata in categoria celor cu handicap grav atunci primeste indemnizatia lunara si, in plus, poate avea un asistent personal, iar acela este remunerat cu salariul minim brut pe economie. Practic, doua persoane, dintre care una cu dizabilitati, ar trebui sa se descurce lunar cu mai putin de 2.000 de lei.

Pentru un trai decent o persoana cu handicap ar avea nevoie insa de circa 2.500-2.800 de lei lunar.

„Suma depinde si de nevoile familiei. Sunt persoane cu handicap care au familie, sunt persoane care sunt singure si stau prin centre de asistenta. Majoritatea au insa familie. Exista studii, ultimul e din 2017, conform carora pentru o persoana cu dizabilitati care are si o anumita boala sau mai multe boli, care are nevoie de dispozitive medicale, proteze, scaun rulant sau alte dispozitive, caruia ii trebuie si medicamente, e nevoie de 2.500 pana la 2.800 de lei, ca sa nu se zica apoi ca traieste prea bine”, spune cu amaraciune in glas presedintele ONPHR.

in Romania, cele mai recente date ale Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati arata ca sunt 826.000 de persoane cu handicap, atat copii cat si adulti, adica circa 4,2% din populatie. Dintre acestea, copiii reprezinta circa 8%, iar restul sunt adulti. Tot statisticile arata ca, in cazul adultilor, opt din zece sunt incadrati la categoria handicap „grav” sau „accentuat”, scrie europalibera.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos