Politistul Marian Godina se implica si el in campania de informare derulata de magistrati privind consecintele grave ale adoptarii amendamentelor PSD-ALDE la Codul Penal.

Godina publica un scenariu foarte plauzibil privind relatia dintre politisti si infractori, daca legile vor fi modificate in sensul dorit de PSD si ALDE.

„-Alo, buna ziua, de la politie va sunam, deranjam?
-Nu, spuneti va rog!
-Stiti…sunteti cercetat pentru trafic de droguri…
-Da, stiu, am fost anuntat inca de cand m-a reclamat bulangiul ala. Abia astept sa audiati toti martorii, vreau sa asist si eu la audieri, sa-i vad si eu care sunt aia, sa le trimit niste bezele in timp ce declara…da-le-as…
-Noi v-am sunat sa va spunem ca am dori sa facem o perchezitie domiciliara. Banuim ca va asteptati la asta. Maine sunteti acasa?
– Pai dupa ce am fost anuntat ca se face o investigatie, normal ca ma asteptam sa vina mascatii, ca doar nu-l asteptam pe Mos Gerila cu renii. Totusi, maine am ceva treaba, nu puteti sa ajungeti poimaine?
-Bine, atunci venim poimaine.
-De fapt veniti raspoimaine, ca mai am cateva lucrusoare de aruncat si n-am timp maine.
-Bine. Ramane pe raspoimaine?
-Da, dar nu veniti si voi chiar la 6. Sunt putin obo si plicti. Haideti pe la un 10.
-Ok. O zi buna!
-Auziti? Vedeti ca las usile deschise, sa nu mai dea baietii aia negri cu berbecul, ca acum un an, cand erau legile alea tampite de veneati prin surprindere, mi-au dat de mi-au scos usa cu tot cu toc”, scrie Godina pe Facebook.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) spune ca modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala vor avea un „efect devastator” asupra anchetelor penale, pentru ca elimina instrumentele legale indispensabile prin care organele de ancheta pot investiga infractiuni, iar Directiva 2016/343 a Parlamentului European privind prezumtia de vinovatie este deja prevazuta in legislatia interna, astfel ca este folosita doar ca pretext pentru a elimina capacitatea organelor de urmarire penala de a descoperi si dovedi infractiuni.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, spune ca daca se adopta modificarile pe care parlamentarii vor sa le aduca la Codurile penale „DNA se va inchide”. „Aceste modificari nu vor afecta doar activitatea tuturor procurorilor, ci pun in pericol toti romanii”, a declarat Kovesi.

De asemenea, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) spune ca modificarile aduse codurilor vor duce la „amputarea posibilitatilor tactice de investigare a infractiunilor”.

Parchetul General sustine ca amendamentele depuse pentru modificarea Codurilor penale vor avea ”consecinte negative asupra procesului penal” si vor modifica arhitectura acestuia, in sensul ingreunarii actului de urmarire penala. In plus, procuroriii sustin ca ”se incearca o limitare a aplicarii unor principii fundamentale precum si a unor institutii esentiale ale procesului penal” si se pune mai mult acceentul pe respectarea drepturilor procesuale ale inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate.

Sursa: aktual24.ro