Razboiul mall-urilor din Pitesti, faza pe mediu!

187

Ecologismul si protectia mediului au luat amploare in ultimii ani si au devenit activitatea de capatai a multor persoane sau organizatii. Protectia mediului si iubirea pentru natura sunt subiecte care starnesc foarte multe emotii pozitive sau negative, in egala masura. Nu e de mirare, deci, ca de indata ce publicul a devenit sensibil la astfel de subiecte sa apara si afaceristi imbracati in straie de ecologisti.

Uneori se intampla mutatii si mai interesante, ca in cazul Fundatiei Eco-Civica. Conform site-ului oficial, fundatia se implica in proiecte din Bucuresti ce tin de protectia spatiilor verzi, a patrimoniului si a drepturilor omului. Aceasta a cunoscut o crestere considerabila a capitalului de imagine dupa implicarea in controversatul scandal dintre Cathedral Plaza si Catedrala Sfantul Iosif, atunci cand lupta impotriva proiectului dezvoltat de Millennium Building Developement.

Eco-Civica cerea vehement, daca va amintiti, demolarea cladirii de birouri si revenirea la statutul de parc al terenului pe care s-a construit. Investitia MBD si valoarea estimata de piata a cladirii cumulau 70 milioane de euro. Pana aici nimic dubios. in spatele investitei de la Cathedral Plaza a fost un cunoscut miliardar israelian, cu radacini in Romania, Eyal Ofer.

Acesta a vandut in 2013 cladirea de birouri catre un investitor grec – Paplekas. Familia Ofer detine terenuri si bunuri imobiliare in Romania de sute de milioane de euro si se bucura, in acelasi timp, de o retea puternica de conexiuni politice. Eyal Ofer are relatii apropiate, spun sursele noastre, chiar cu Traian Basescu, iar Doron Ofer, varul lui Eyal Ofer, are relatii directe de afaceri cu un var al Mihaelei Geoana, sotia fostului ministru de externe si lider PSD. Opozitia de la alegerile prezidentiale nu este continuata si in afaceri…

Mall contra mall, ecologia afacerilor

Printre toate afacerile si proprietatile pe care le are familia Ofer in Romania se afla si Jupiter Pitesti SRL, infiintata de Doron Ofer pentru constructia mall-ului Jupiter City din Pitesti.

Aceasta este o alta investitie care ridica semne de intrebare. Sursele noastre ne-au indicat ca acest mall se ridica pe 12 hectare de teren agricol achizitionate de la omul de afaceri pitestean Valentin Visoiu. Acesta a fost ulterior, prin intermediul companiei sale, Conarg SA, si antreprenorul general al constructiei centrului comercial Jupiter City.

Terenul a fost retrocedat in 1998, iar prin vanzari succesive a ajuns sub controlul lui Visoiu. Gheorghe Carstea, un localnic din Stefanesti, a contestat transferul terenului, reclamand faptul ca retrocedarea a fost ilegala si ca el era mostenitorul real al suprafetei respective.

In mod dubios reclamatia lui Carstea a fost blocata la Judecatoria Pitesti in 2008. Revenind la Fundatia Eco-Civica, aceasta s-a pozitionat puternic impotriva familiei Ofer, invocand scopuri nobile – pastrarea spatiilor verzi ale orasului si protejarea monumetelor istorice ale Bucurestiului, o atitudine laudabila. Doar ca este posibil ca aceasta lupta sa ii fi adus fundatiei, pe langa capitalul de imagine, si o prietenie influenta cu „dusmanul” insusi.

In ultima perioada fundatia si-a extins pentru prima oara tentaculele ecologice in orase de pe langa Bucuresti, impreuna cu Frames Media Network. Cea din urma este o agentie de consultanta in management, politici publice si massmedia, din Bucuresti.
Fundatia Eco-Civica si Frames Media Network si-au unit fortele impotriva constructiei unui mall din Pitesti, numit chiar asa: Pitesti Mall.

Care, culmea, este chiar concurentul direct al viitorului mall al familiei Ofer, Jupiter City. Fundatia Eco-Civica, ajunge astfel sa apere cu un civismul ei ascutit interesele vechiului adversar.

Si sigur nu stie ce face… in aceasta lupta, Fundatia Eco-Civica si-a schimbat retorica complet. De la protejarea spatiilor verzi si a edificiilor istorice ale Bucurestiului, adica misiunea declarata a ONG-ului, Eco-Civica militeaza acum pentru protejarea habitatului pasarilor de pe Lacul Pitesti, un lac aflat in vecinatatea zonei de constructie a viitorului „Pitesti Mall” si acuza viitoarea competitie a mall-ului Jupiter City de poluare… vizuala si fonica.

In septembrie 2018, in cadrul unei dezbateri publice organizate la Pitesti, pentru locuitorii orasului, a fost prezent si Dan Trifu, vicepresedintele Eco-Civica din 1998. Acesta a luat cuvantul ca reprezentant al societatii civile spunand: „Este, de departe, cel mai prost studiu de impact pe care l-am vazut pana acum” si continua prin a spune ca, de fapt, constructia viitorului mall si a pasarelei supraterane, care ar fluidiza traficul catre mall, agreseaza cica mediul de viata sanatos al cetatenilor. (Sau cota de piata a mall-ului detinut de familia Ofer?!) Mai mult decat atat, Dan Trifu se implica activ si direct in numele locuitorilor din cartierul Tudor Vladimirescu din Pitesti (zona in care se va construi viitorul mall).

In comparatie cu alte proiecte ale fundatiei, cand ONG-ul se alatura initiativelor deja lansate de cetateni si oferea sprijin actiunilor acestora, de data asta preia direct o asa-zisa plangere cetateneasca si o duce in protap la Agentia de Mediu. Dan Trifu a trimis doua scrisori catre Agentia de Mediu Pitesti in numele locuitorilor cartierului Tudor Vladimirescu.

Partea haioasa a taraseniei este ca aceiasi locuitori nu s-au plans ca fix pe terenul unde ar trebui sa apara Pitesti Mall este astazi o fabrica dezafectata de industrie grea, unde multi au lucrat candva. Un morman de fiare vechi, cladirile in paragina si somajul nu-i deranjeaza pe bietii locuitori, dar i-ar deranja sa aiba un mare centru comercial modern unde sa-si gaseasca de lucru. in plus, pasarela aferenta Pitesti Mall ar lega cartierul Tudor Vladimirescu de centrul Pitestiului. Probabil ca si asta ii deranjeaza pe locuitorii din zona. Ecologie si civism evident, spre avantajul unor bieti cetateni miliardari.

Sursa: plusinfon