Relatia PSD-ALDE explodeaza. Plesoianu, replica acida pentru Gerea: Nu mai bagati logica si bunul-simt in perfuzii!

Se incing spiritele in coalitia de guvernare. Dupa ce ieri fostul ministru al Energiei, deputatul ALDE Andrei Gerea, il acuza pe deputatul PSD, Liviu Plesoianu, ca s-a inscris in armata celor care propaga fake news si manipuleaza opinia publica, astazi, Plesoianu a raspuns la randul sau cu o scrisoare.

„Cu „atentie si ingrijorare”, ma vad nevoit sa-i raspund domnului Gerea, de la ALDE:

M-au sunat aseara logica si bunul-simt. Cica le-ati fi bagat in perfuzii…

Inainte de toate, vreau sa va anunt, domnule Gerea, ca m-au sunat aseara logica si bunul-simt. Mi-au spus ca ati fi dat cu ele de pamant ieri pana le-ati fi bagat in perfuzii. Initial n-am crezut si le-am transmis ca pare neverosimil, ca va stiu om iubitor de logica si de bun-simt. Citind „replica” pe care mi-ati dat-o am constatat insa cu stupoare ca aveau, saracele, dreptate!

…S-o luam „pas cu pas”, domnule Gerea, fara sa ne grabim:

1. LOGICA elementara in perfuzii:

a. Voi incepe cu sarmana LOGICa elementara, cu fondul problemei, cu datele tehnice, care intereseaza pe toata lumea. …Asadar, draga domnule Gerea, tot ce gasiti sa aduceti ca argument impotriva lucrurilor pe care le-am scris este ca… „prin mult invocata HG 1446 din 2008 a fost modificat acordul petrolier in sensul adaptarii acestuia la prevederile legii 238/2004, cunoscuta si ca legea petrolului (…) Guvernul Nastase a decis utilizarea principiului redeventelor, in locul principiului existent pana atunci, de impartire a productiei”.

Distinsule domn, va mai explicai pe larg o data: Legea Petrolului din 2004 (cea care face vorbire despre redevente), avea sarmana si un articol 61 alin. 1 (la Capitolului IX – Dispozitii tranzitorii si finale) in care scria EXACT asa: „Prevederile acordurilor petroliere aprobate de Guvern raman valabile, pe intreaga lor durata, in conditiile in care au fost incheiate”. Deci, draga domnule Gerea, prin articolul 61 alin. 1, desi Legea Petrolului din 2004 vorbea despre redevente, aceasta obliga in acelasi timp la pastrarea acordurilor petroliere anterioare EXACT in forma in care fusesera redactate si semnate. Cu alte cuvinte, contractul petrolier din anul 1992, cel de iMPaRtIRE A PRODUCtIEI (prin care se statua ca Romania urma sa primeasca 45% din productia efectiva, adica din RESURSA EFECTIVa), ramanea in vigoare asa cum fusese incheiat in 1992!

Vine insa – asa cum am mai explicat pe larg – Ordonanta de Urgenta nr. 101 din 2007 (semnata de premierul Tariceanu si ministrul Vosganian) si ABROGa taman articolul 61 alin. 1! Ba mai mult decat atat, apare si urmatorul articol esential: „Art. IV (1) Licentele de concesiune/administrare si acordurile petroliere incheiate si neintrate in vigoare, precum si licentele de concesiune/administrare si acordurile petroliere intrate in vigoare se renegociaza in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta”. Cu alte cuvinte, prin Ordonanta de Urgenta din 2007, devine obligatorie RENEGOCIEREA tuturor acordurilor petroliere, inclusiv a celui din anul 1992 (cel datorita caruia aveam parte de 45% din RESURSA EFECTIVa extrasa din subsolul Marii Negre)! Apoi, renegocierea chiar se intampla si e urmata de un act aditional (Actul aditional nr. 11), pe care domnul premier Tariceanu il secretizeaza prin Hotararea de Guvern nr. 1446 din 12.11.2008. Prin respectivul Act aditional (secretizat), „Contractul de Explorare si iMPaRtIRE a Productiei” este inlocuit cu un „Acord de CONCESIUNE pentru Explorare, Dezvoltare si Exploatare Petroliera” (pentru 30 de ani!)…Deci, dupa OUG 101/2007 si Actul aditional 11 (anexa secretizata la HG 1446/2008), nu mai vorbim despre iMPaRtIRE A PRODUCtIEI, ci despre CONCESIONARE, nu mai primim 45% din productia efectiva, din RESURSA NOASTRa de la Marea Neagra, ci ramanem cu acele infime redevente!

Mai departe, distinsul domn Gerea, fost ministru al Industriilor, vine si imi spune urmatoarele: „Guvernul de la acea data, in care colegul de partid al domnului Plesoianu, domnul Iulian Iancu era secretar de stat la Ministerul Industriilor, prin OUG 47/2002 a eliminat posibilitatea impartirii productiei si a inlocuit-o cu plata unei redevente cuprinse intre 3,5 – 13% din valoarea productiei pentru exploatarile de gaze si, respectiv, 3,5 – 13,5% pentru exploatarile de titei.”.

Draga domnule fost ministru al Industriilor, tin sa va informez ca OUG 47/2002, care modifica Legea Petrolului nr. 134/1995, NU modifica si ART. 42 (tot de la „Dispozitii tranzitorii si finale”), care zicea asa: „Prevederile acordurilor petroliere, incheiate inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi si aprobate de Guvern, raman valabile in conditiile in care au fost incheiate pe intreaga lor durata.”

…Deci, respirati cat de adanc puteti si incercati sa va concentrati 30 de secunde, domnule Gerea: ca si in cazul Legii Petrolului din 2004 (unde art. 61 alin. 1 garanta pastrarea vechilor acorduri petroliere in forma in care fusesera incheiate), si Legea Petrolului din 1995 garanta pastrarea vechilor acorduri petroliere in forma in care fusesera incheiate, de data aceasta prin art. 42.

Din pacate, incercand „sa va scoateti”, v-ati afundat si mai mult! Pentru ca stiti care e diferenta dintre Ordonanta de Urgenta nr. 47/2002 (a lui Adrian Nastase) si Ordonanta de Urgenta nr. 101/2007 (a lui C.P. Tariceanu si V. Vosganian)? Diferenta este ca OUG 47/2002 (a lui Naastase) nu abroga art. 42 din Legea Petrolului din 1995 si garanteaza pastrarea CONTRACTULUI DE iMPaRtIRE A PRODUCtIEI din 1992 EXACT asa cum fusese semnat (obtineam 45% din productie, din RESURSA EFECTIVa). in schimb, OUG 101/2007 (a lui C.P. Tariceanu si V. Vosganian) ABROGa art. 61 alin. 1 din Legea Petrolului din 2004 si, astfel, nu mai este garantata pastrarea CONTRACTULUI DE iMPaRtIRE A PRODUCtIEI din 1992! …UPS! (Daca tot n-ati inteles diferenta dintre cele doua abordari, dintre cele doua ordonante de urgenta, mai cititi o data, domnule Gerea, sau sunati un prieten…).

Din pacate pentru dumneavoastra si pentru sarmana logica legislativa, domnule Gerea, mai e o mare eroare in ce scrieti „savant”. Vedeti dumneavoastra. Faceti degeaba referire, oricum, la OUG 47/2002 (care aducea modificari Legii Petrolului din 1995). Pentru ca Legea Petrolului din 2004 abroga Legea Petrolului din 1995, cu toate modificarile ulterioare. Deci abroga inclusiv OUG 47/2002! Ia uite ce frumos scrie in Legea Petrolului din 2004:

„Art. 65: La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Legea petrolului nr. 134/1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 301 din 29 decembrie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte dispozitii contrare.”

b. Domnul Gerea, dupa ce baga logica in perfuzii, o mai si inchide in beci si apoi inghite cheia:

„in primul rand, cu privire la faptul ca ALDE a votat o forma a legii offshore in Senat, dar a avut obiectii in dezbaterea din Camera se impun cateva precizari. in Romania, legile sunt dezbatute in cele doua Camere conform unui principiu fundamental al parlamentarismului de la noi, care vad ca ii este total strain lui Liviu Plesoianu. Aceasta dezbatere are loc pentru a avea o cat mai larga reprezentare a intereselor populatiei si a rezulta cea mai buna forma a legilor. Este cazul si legii offshore care a fost votata intr-o forma de ALDE la Senat, iar in aceste saptamani este in discutii la Camera cu propuneri de modificari semnificative, din partea PSD. A sustine ca ALDE are obligatia sa voteze legea si la Camera, indiferent de modificarile care i se aduc pe parcursul dezbaterii, este o contradictie logica. Din contra, orice partid responsabil analizeaza propunerile de modificari si isi exprima deschis punctul de vedere. Este ceea ce a si facut si ALDE pentru ca o serie de modificari propuse de reprezentantii PSD ( modificari care nu au fost prezente in dezbaterea de la Senat) nu au fost insotite de un calcul bugetar clar.”

…Domnu’ Gerea, concentrati-va, domn’e, un pic! Ce am zis eu simplu, domn’e, zau. N-am zis nicaieri ca nu e bine sa dezbatem. Am zis exact asa:

„Voi incepe prin a demonta rapid afirmatiile domnilor Petcu, Vosganian, Gerea si Tariceanu cu privire la faptul ca ALDE a refuzat sa voteze Legea Offshore la Camera Deputatilor pentru ca pe marginea modificarilor nu au existat „note explicative” si „evaluari”.

Cu regret, trebuie sa va informez ca varianta de la Senat (unde Legea a fost substantial modificata in favoarea investitorilor straini) a fost votata de ALDE fara nicio problema si fara a mai pune vreunul dintre dumneavoastra problema „notelor explicative” si a „evaluarilor”. Exact ca si data trecuta, cand la Senat a trecut o varianta in favoarea Exxon si OMV, n-ati avut absolut NICIO problema! si tot ca data trecuta, cand la Camera Deputatilor au fost aduse modificari in favoarea Romaniei, v-ati otarat major. Vreti, nu vreti, raman urmatoarele intrebari: Daca nu existau date de la Guvern, cum spuneti in prezent, de ce a votat ALDE legea de doua ori la Senat (in variante clar in avantajul companiilor straine)? Varianta votata de ALDE, recent, la Senat – unde Presedinte al Senatului este domnul C.P. Tariceanu –, avea calcule stiute de ALDE? A votat la Senat domnul Tariceanu in baza unor „note explicative” si „evaluari”?

Daca nu se modifica varianta votata de ALDE la Senat, o vota ALDE si la Camera, chiar daca nu erau calcule asumate de Guvern, chiar daca lipseau „notele explicative” si „evaluarile”? De ce s-a suparat ALDE de fiecare data simultan cu supararea companiilor straine, atunci cand s-a anuntat ca urmeaza sa scada pragul de deductibilitate de la 60% la 30% si ca urmeaza sa creasca beneficiul financiar al Romaniei?”

Vaaaai, domnule Gerea, cum facem domn’e cu sarmana logica? Sunteti pregatit sa trecem la partea cu bunul-simt? Ca si pe el l-ati bagat in perfuzii…

2. Bunul-simt in perfuzii:

a. Ma acuzati de „fake-news”. …Foarte tare! Unde sunt informatiile false, draga domnule Gerea? Eu vorbesc cu LEGEA pe masa. Concret, domnule logician plin de bun-simt, unde e informatia falsa? Macar una!?

b. Ma acuzati ca „raspandesc neadevaruri si atacuri la persoana”. …Care sunt, concret, „neadevarurile”? Cat despre „atacurile la persoana”, va sugerez sa va permiteti luxul de a va dezbraca de clisee si de a vedea ce ramane… Nu sunt „atacuri la persoana”, ci referiri la legi si date concrete, stimate domn. Reusiti sa distingeti, prin ceturi, diferenta?

c. Ma acuzati ca folosesc „metodele PDL” si ca am „copiat la indigo minciunile PDL”. …Domnule Gerea, incepeti sa ma ingrijorati la modul cel mai serios! Nu numai ca n-am nici cel mai mic habar la ce va referiti, dar stiu sigur despre mine ca sunt cel care a spus, electoral, adio PNL in clipa in care prea-purul CRIN a decis acuplarea PNL-PDL… Deci, cu toata dragostea va intreb: sunteti sigur bine-bine atunci cand ma acuzati pe mine ca am „copiat minciunile PDL”!??

d. Ma acuzati ca, prin ceea ce scriu, incerc „sa imi fac anumiti prieteni politici”. Vedeti, domnule Gerea, taman dumneavoastra sunteti acela care foloseste tactica omologata de Traian Basescu. Aruncati complet aiurea o acuzatie, fara sa spuneti de fapt nimic concret. Care sunt acei „prieteni politici” pe care incerc eu sa mi-i fac, distinsule domn? Va rog insistent sa precizati cat puteti de rapid la cine anume va referiti! Altminteri, ramane cum am stabilit: folositi exact tactica manipulatoare a lui Basescu!

e. Ma acuzati ca m-am apucat sa scriu despre trecutul Legii Offshore, despre adevarata istorie a resurselor de la Marea Neagra pentru ca astfel cred eu ca voi reusi „sa ies din conul de umbra in care am intrat”. 🙂 …Domnule, draga, nu stiu in ce „con de umbra” visati dumneavoastra ca am intrat si nici nu inteleg legatura cu subiectul. Nu cumva tocmai dumneavoastra porniti un atac la persoana spunand asta? Sau, poate, v-ati dori ca eu chiar sa intru „intr-un con de umbra”, in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2019?!?  „Wishful thinking”, vorba „partenerului strategic”? …Sunteti pur si simplu simpatic!

f. Ma mai acuzati ca slabesc Coalitia. Ziceti asa: „Cred cu tarie ca locul fiecarui parlamentar al coalitiei PSD-ALDE este in tabara celor care vorbesc despre proiecte si lucrurile bune pe care le facem impreuna, nu in tabara celor care calomniaza si raspandesc fake-news-uri. il invit, deci, pe domnul Plesoianu sa aleaga in ce tabara se situeaza.”

…Domnu’ Gerea, spre deosebire de dumneavoastra, eu chiar nu siluiesc logica si aduc argumente concrete bazate pe istoria legislativa. Deci despre ce „calomnii” vorbiti, mai exact!? Depre ce „fake-news”-uri vorbiti, mai exact?

imi dati ultimatumuri si imi spuneti sa ma hotarasc in ce tabara ma situez!? in TABaRA ROMaNILOR, domnule Gerea! Acolo ma situez! si in TABaRA ROMaNILOR voi continua sa ma situez chiar daca ma luati dumneavoastra la misto si imi spuneti: „nu ne vom schimba punctul de vedere pentru ca deputatul Plesoianu isi doreste asa ceva”. Stati foarte linistit, domnule fost ministru al Energiei, nici eu nu imi voi schimba punctul de vedere pentru ca ALDE isi doreste asa ceva!

In plus, va intreb, cu cat #TUPEU imi vorbiti dumneavoastra mie despre „Coalitie”, cata vreme sunteti CHIAR DUMNEAVOASTRa cel care a spus, acum cateva zile, EXACT asta: „La Comisia de Industrii exista o alta miza. Cu modificarile de azi, cineva nu doreste ca exploatarea gazelor din Marea Neagra sa inceapa si se doreste practic continuarea importurilor de gaze din Rusia. Practic noi inchidem, nu mai dam nici o sansa exploatarii din Marea Neagra.” – Chiar nu va e macar putin #JENa, distinsule #GEREA!? imi dati mie lectii despre „coalitie”, in conditiile in care tocmai ce-ati spus despre PSD ca face jocurile Rusiei? Am tot asteptat (degeaba) sa va cereti scuze pentru ce ati spus la Realitatea TV, preluat fiind de Digi24 si G4Media (Tapalaga)…

Concluzie: slaba, foarte slaba replica, domnule Gerea. …Cereti ajutor, va rog, cu mine e ceva mai greu.

P.S. Data trecuta mi-a dat replici de la ALDE domnul Toma Petcu, fost ministru al Energiei. Cand i-am demolat „argumentele”, a preluat stafeta domnul Gerea, tot de la ALDE, tot fost ministru, tot al Energiei. Presupun ca dupa cele pe care le scriu acum vor urma alti domni, in sens crescator. ii astept ca si cand…

O singura rugaminte am – mie puteti sa-mi spuneti orice, dar, va rog, nu mai bagati logica si bunul-simt in perfuzii. Ele n-au, saracele, nicio vina…”, transmite Liviu Plesoianu.

Relatia PSD-ALDE explodeaza. Plesoianu, replica acida pentru Gerea: Nu mai bagati logica si bunul-simt in perfuzii! was last modified: octombrie 12th, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close