Republica Moldova sta pe un butoi cu pulbere! Serviciile secrete avertizeaza ca pot aparea conflicte

1616

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a lansat o atenționare cu privire la unele situații de „conflict” care pot degenera. Mesajul apare în contextul în care unii analiști susțineau că Republica Moldova ar putea să fie invadată de Rusia. De precizat este faptul că și Republica Moldova, la fel ca România, se confruntă cu un val de refugiați din Ucraina. De asemenea, la Bălţi, un şofer şi-a lipit pe automobil Z-ul rusesc. Tot la Bălţi, mai multe autovehicule ale refugiaţilor ucraineni au fost vandalizate. Anumiţi indivizi au scris „Z” pe maşinile respective, infomează Adevărul.ro.

„Serviciul de Informații și Securitate atestă un comportament iresponsabil al unor cetățeni care prin etalarea și propagarea unor drapele, embleme grafice, insigne, uniforme, sloganuri și formulele de salut, generează în societate riscuri de subminare a conviețuirii pașnice a poporului multietnic și multilingv al Republicii Moldova.

Astfel, în conformitate cu art. 9 lit. p) Legea nr. 619/1995 privind organele securității statului, art. 5 din Legea nr. 54/2003 privind contracararea activității extremiste, SIS a realizat acțiuni cu scop de profilaxie în raport cu unele persoane, care au proliferat în public embleme grafice și insigne tendențioase ce pot provoca situații de conflict, pe motive de ură ideologică, politică și națională.

Reamintim că orice îndemn la război sau ațâțare a vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice este interzis prin Legea nr. 54/2003 privind contracararea activității extremiste și poate cădea sub incidența art. 140, art. 176/1, art. 341, art. 346 Cod Penal.

În același timp, considerăm că unele persoane care au recurs la asemenea gesturi nu au conștientizat potențialul impact și consecințele negative ale acestor fapte pentru societate, în context, Serviciul de Informații și Securitate reiterează apelul către cetățeni de a se abține de la acțiuni ilegale care pot duce disensiuni sociale.

SIS, de comun cu organele de ocrotire a normelor de drept competente, va continua măsurile profilactice îndreptate spre prevenirea fenomenelor legate de discursul de ură și a altor activități ilicite menționate”, se arată în mesajul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos