Robert Sighiartau, catre ministrul Finantelor: Tineti cont de vocea antreprenorilor romani si straini, care sustin din greu bugetul Romaniei: simplificati si debirocratizati, pana la sfarsitul anului!

175

Robert Sighiartau, deputat si secretar general al PNL, a adresat o scrisoare deschisa domnului Eugen Teodorovici, ministrul finantelor publice, solicitandu-i sa declanseze imediat procesul de debirocratizare si informatizare a relatiei dintre autoritatile publice si contribuabili.

”Unul dintre angajamentele pe care vi le-ati asumat cand ati fost investit in functia de ministru al finantelor a fost ca veti depune eforturi consistente pentru debirocratizarea si informatizarea relatiei dintre autoritatile publice pe care le aveti in subordine si contribuabilii romani.

Ne apropiem de sfarsitul anului 2018, iar rezultatele concrete ale demersurilor dumneavoastra in acest sens intarzie sa apara. Sistemele informatice ale Ministerului Finantelor Publice si ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au demonstrat serioase deficiente de functionare. Finantarile externe pentru modernizarea acestor sisteme au fost utilizate in special pentru servicii de consultanta a caror eficienta sta sub un mare semn de intrebare. Contribuabilii suporta, in continuare, povara unor proceduri birocratice inutile, greoaie si umilitoare. Oamenii sunt obligati si acum sa solicite de la ANAF sau de la MFP adeverinte sau alte documente, in format tiparit, pentru a le depune la ghiseele altor autoritati.

Daca angajamentul dumneavoastra nu a fost doar unul pur declarativ, va solicit sa incepeti de undeva, chiar de anul acesta. Ati putea, de pilda, sa puneti capat procedurilor care-i obliga pe angajatori sa naveteze intre ANAF si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu formulare pe hartie si cu solicitari de adeverinte, pe care angajatorii sa le ia de la un ghiseu ca sa le depuna la alt ghiseu, stampilate, in conditiile in care toate informatiile pot fi transmise automat intre cele doua autoritati. stiti bine ca este o problema de care se plang sistematic investitorii privati, tracasati de acest hatis birocratic care-i face sa piarda timp si bani. Domnule ministru, dati o dovada ca tineti cont de vocea antreprenorilor romani si straini, care sustin din greu bugetul Romaniei: simplificati si debirocratizati, pana la sfarsitul anului, procedurile de decontare, catre angajatori, a sumelor acordate pentru concedii sau indemnizatii medicale! Ar fi un punct bun de plecare, care s-ar putea generaliza si asupra altor relatii dintre autoritati si contribuabili.

De asemenea, va solicit sa prezentati public: a) investitiile care s-au realizat pentru modernizarea sistemelor informatice ale ANAF si MFP in anii 2017-2018; b) cat de mare este riscul ca aceste sisteme sa se prabusesca definitiv, in conditiile in care numai in acest an au avut multiple probleme de functionare si intreruperi foarte lungi; c) ce fonduri s-au alocat pentru consultanta specifica modernizarii sistemelor informatice si modul cum s-au cheltuit acesti bani (cine au fost beneficiarii si ce activitati au prestat acestia pentru sumele platite pana acum).”