Robert Sighiartau: PNL este pregatit sa guverneze si a venit cu un proiect de buget pentru anul 2019! Actualul Guvern nu este nici macar in stare sa faca diferenta intre lei si euro!

222

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartau, si vicepresedintele liberal Florin Citu au prezentat, joi, un proiect de buget alternativ pentru anul 2019, criticand faptul ca Guvernul nu a venit cu o propunere pana acum.

„Vestea buna pe care trebuie sa o auda toti romanii este ca PNL este pregatit sa guverneze si a venit cu un proiect de buget pentru anul 2019. Vestea proasta pe care tot mai multi romani o stiu este ca actualul Guvern nu este nici macar in stare sa faca diferenta intre lei si euro. Este pentru prima data in istorie cand prim-ministrul Romaniei nici macar nu stie cum arata un buget, daramite sa aiba vreo influenta la redactarea acestui buget. Suntem in data de 13 decembrie si nimeni din Guvernul PSD-ALDE nu stie ce se va intampla cu Romania din punct de vedere financiar”, a spus Sighiartau, intr-o conferinta de presa.

El a atras atentia ca bugetul trebuia sa ajunga pana pe 15 noiembrie la Parlament si l-a catalogat pe cel din acest an drept unul al „subdezvoltarii, al ingrasarii clientelei politice si al incompetentei”.

„Este un buget al celei mai primitive forme de socialism din UE. (…) Avand in vedere situatia critica in care ne-a adus PSD, singura solutie de repornire a acestei tari este pornirea motoarelor de crestere economica sanatoasa, bazata pe investitii publice, pe fonduri europene, cresterea exporturilor si sustinerea sectoarelor private ale economiei. Este ceea ce propune PNL prin proiectul de buget pentru anul 2019”, a precizat Sighiartau.

Vicepresedintele PNL Florin Citu a afirmat ca in contextul in care PSD nu are pregatit inca bugetul pentru 2019 acest lucru va avea consecinte pentru investitii.

„As vrea sa-i transmit un mesaj doamnei premier Dancila, pentru ca de fiecare data in sedintele de Guvern se lauda singura si se pare ca in Guvern nu este nimeni care sa o traga de maneca. ii dau doua exemple: bugetul pe care l-a construit in 2018 a avut doi parametri la inceputul anului – o crestere economica de 5,5% si un deflator de 2,1, dupa 10 luni de zile cresterea economica este de 4%, iar deflatorul 5,9%. Atunci cand se lauda ca inflatia s-a dus nu stiu unde si cresterea economica ar trebui sa se uite in primul rand la ce promitea la inceputul anului 2018”, a aratat Citu.

Potrivit acestuia, bugetul alternativ pentru 2019 se bazeaza pe un deficit de 1,2% din PIB si are in vedere venituri de 32% din PIB.

Citu a afirmat ca liberalii propun eliminarea TVA defalcat, a supraaccizei, a supraimpozitarii contractelor part-time, alocarea a 2% din PIB pentru Armata, o tinta de 6% din PIB pentru Educatie, aplicarea in continuare a Legii salarizarii unitare si un Guvern cu 15 ministere pentru rationalizarea cheltuielilor.

El si-a exprimat speranta ca ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, „aflat in pana de idei si solutii”, se va uita pe proiectul propus de PNL.

La randul sau, Robert Sighiartau a precizat ca proiectul de buget alternativ al PNL vizeaza investitii de 6,5%, alocarea de bani pentru spitalele regionale, cresterea alocatiilor pentru copii cu 80%, cresterea cu 10% a pensiilor, dublarea accesarii fondurilor europene.