Romania culege primele roade dupa vizita de succes a lui Iohannis de la Casa Alba! Vom fi prima tara din afara SUA care vom produce de atac Bell AH-1Z Viper!

571
În competiție s-au mai aflat modelul H215M de la Airbus și celebrul model Black Hawk de la Sikorsky. România va deveni prima țară producătoare de astfel de elicoptere din afara Statelor Unite, informeaza evz.ro.

Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a semnat ieri în prezența premierului Mihai Tudose și a reprezentanților companiei americane Bell Helicopter, „scrisoarea de intenție, de preț și disponibilitate” privind achiziționare unor elicoptere de atac pentru dotarea armatei române.

Întâlnirea de la sediul Guvernului a fost precedată de o discuţie tehnică la sediul Ministerului Apărării Naţionale. Potrivit unui comunicat al guvernului, în perioada următoare, „vor avea loc discuţii aprofundate între reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Bell Helicopter privind înfiinţarea unei societăţi mixte, dar şi a transferului tehnologic şi de know-how care să permită producţia elicopterelor pe teritoriul României”.

Semnarea documentului vine după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat în ședința sa de marți Planul de Înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2017 – 2026.

Deși guvernul nu a furnizat mai multe detalii despre tipul de elicopter pe care România îl va achiziționa, pe 14 iunie 2017, Richard Harris, vicepreședintele pentru vânzări internaționale în domeniul militar al Bell Helicopter declara într-o conferință de presă că ar fi vorba despre modelul Bell AH-1Z Viper.

Intrarea în producție va dura 4 – 5 ani

Întrebat despre perioada necesară pentru demararea producției în România, Harris a explicat că este vorba despre un proces destul de lent, de patru-cinci ani. „Este un întreg proces de formare și de instruire care trebuie făcut înainte de evaluarea instrumentelor existente, de formare a românilor în America, și poate dura între patru și cinci ani. La început, Bell Helicopter ar construi în Texas primele cinci sau șase elicoptere românești, împreună cu specialiști români care vor veni în Statele Unite pentru a învăța care sunt procesele de producție și apoi vom muta producția, încetul cu încetul, în România, până când toate procesele vor fi capabile să fie făcute aici”, a explicat vicepreședintele Bell, care a subliniat că România va fi prima țară din afara Statelor Unite care produce astfel de elicoptere.

În ceea ce privește locul de amplasare a fabricii, Harris a dat un indiciu, vorbind despre un proiect mai vechi al Bell în România, la IAR Ghimbav.

Pentru obținerea acestui contract, Bell Helicopter a concurat cu Airbus Helicopters, care intenționa să producă în România modelul H215M, pe ultima sută de metri intrând pe fir și compania americană Sikorsky (Lokheed – Martin) care a propus să fabrice la noi celebrul model de elicopter Black Hawk.

În orice caz, opțiunea pentru o companie americană în defavoarea companiei europene arată cu destulă claritate actualele orientări strategice ale României, după vizita lui Klaus Iohannis în Statele Unite și întâlnirea cu Donald Trump.

Acesta este „Zulu Cobra”

Bell AH-1Z Viper este un elicopter de atac bimotor, dezvoltat pe baza celebrului SuperCobra al pușcașilor marini, motiv pentru care mai este numit și „Zulu Cobra”. Blindajul său rezistă la proiectile de până la 23 de milimetri calibru. Poate fi înarmat cu rachete sol-aer și are o rază de acțiune de 575 de kilometri, dacă este dotat cu două rezervoare suplimentare.

Potrivit lui Richard Harris, prețul unui astfel de elicopter este de 30 de milioane de dolari, însă costurile de operare sunt cu 30% mai mici decât la orice alt model de elicopter de atac din lume.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos