Românii, cobaii PSD-ului! Întrebat dacă se așteaptă la creșterea ratei infracționalității după eliberarea celor 4.000 de deținuți, Tudorel Toader răspunde sec: ”Vom vedea!”

398

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, ca nu stie daca rata infractionalitatii va creste ca urmare a efectelor legii privind recursul compensatoriu, dar si-a exprimat speranta ca acest lucru sa nu se intample.

Ministrul a precizat, de asemenea, ca pentru fostii detinuti care si-au executat pedepsele in conditii necorespunzatoare si care nu mai pot beneficia de recursul compensatoriu vor exista despagubiri.

„Unii au efectuat pedepsele, sunt acasa si atunci, pentru fosta detentie in conditii necorespunzatoare, Curtea Europeana a reunit cauzele, le-a suspendat, a dat hotararea pilot si asteapta de la noi foaia de parcurs, care intr-un timp scurt o vom prezenta si veti vedea care masuri au fost – recuperator, compensator de 6 zile la 30 -, dar cei care au cauzele pe rol, care au parasit penitenciarul, care au executat pedeapsa in conditii necorespunzatoare au dreptul la despagubiri, chiar daca vrem, chiar daca nu vrem noi, asa spune decizia pilot si Curtea Europeana si noi trebuie s-o respectam”, a sustinut Tudorel Toader.

Intrebat daca, in urma aplicarii legii privind recursul compensatoriu, se asteapta la o crestetere a ratei infractionalitatii, ministrul Justitiei a replicat ca „dinamica infractionalitatii este intr-o continua schimbare”.

El a spus insa ca directiile de probatiune au luat masuri suplimentare pentru supravegherea celor eliberati in conditiile acestei legi privind recursul compensatoriu.

„Va dau un exemplu: daca ai un detinut care avea sase ani de executat si a executat efectiv cinci ani, el are beneficiu de un an. Acuma, daca a stat cinci ani efectiv in penitenciar, ce invataminte a avut de tras de pe urma pedepsei sigur au fost trase, cu bunele si cu relele lor”, a completat Tudorel Toader.

„Nu stiu, vom vedea, sper sa nu existe o dinamica sa spunem crescanda a ratei criminalitatii”, a mai spus ministrul Justitiei.

Toader a precizat ca, inainte de intrarea in vigoare a legii, a discutat, la sediul ministerului, cu toti directorii directiilor de probatiune: „Am discutat la Bucuresti, la MJ, toate dificultatile pe care le intampina in activitatea dansilor, toate masurile pe care trebuie sa le luam, si le vom lua, pentru imbunatatirea activitatii.

Cu siguranta, dansii, in fata acestor eliberari, fac o prioritizare a masurilor pe care trebuie sa le ia, prioritizare in care intra si aducerea sub supraveghere imediata a celor care au iesit sau ies din penitanciar pe baza recursului compensatoriu”.

Peste 500 de detinuti au fost eliberati joi, in prima zi de la intrarea in vigoare a legii privind recursul compensatoriu, a anuntat, vineri, ministrul Justitiei. Toader a spus ca aceasta cifra este mare si i-a depasit asteptarile, pentru ca nu credea ca „impactul va fi atat de mare”.

Legea privind recursul compensatoriu prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare fiecare detinut va beneficia de sase zile considerate efectuate.

Sursa: ziare.com

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos