ROMANII RASUFLA USURATI! Penalii PSD-ALDE nu au reusit sa o demita pe Kovesi! Vor in schimb sa o monitorizeze indeaproape!

401

Ministrul Justitiei a acuzat DNA de „derapaje institutionale”, insa apreciaza ca nu este oportuna revocarea Laurei Cidruta Kovesi si a lui Augistin Lazar.

„Informarile punctuale realizate releva derapaje institutionale in sensul unor actiuni cel putin exagerate din partea DNA, derapaje care au produs reactii negative in media si la opinia publica.

Veti spune ca si societatea e divizata. Cert e ca societatea a trait aceasta emotie colectiva, a avut aceasta preocupare fata de procedura de legiferare si de respectarea principiilor statului de drept.

Din perspectiva derapajelor, DNA nu poate functiona decat in acord cu rigorile statului de drept. Derapajele institutionale nu pot fi justificate prin invocarea dezideratului combaterii coruptiei, pentru ca nu avem o ierarhie e valorilor, pentru ca in numele apararii unei valori nu iti e permis sa incalci o alta valoare”, sunt cateva din concluziile raportului intocmit de Toader.

El a anuntat ca va institui un mecanism de monitorizare a activitatii procurorilor.

„Consideram oportuna necesitatea instituirii unei atente monitorizari, a unei obligatii de raportare a activitatii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ, o autoritate pe care trebuie sa o exercite ministrul Justitiei, fara ingerinte in activitatea procurorului de a da solutii, pentru a identifica modul in care procurorii inteleg sa respecte limitele de compentele.

Aceasta monitorizare se va exercita ca un mecanism care sa dea eficienta, consistenta prevederilor art 132 din Constitutie, de exercitare a autoritatii ministrului Justitiei asupra procurorilor”, a mai spus Toader.

Ministrul a mentionat ca, tostusi, nu se impune o solicitare de revocare a celor doi procurori-sefi.

„Evaluand toti factorii de constitutionalitate, legalitate si oportunitate am apreciat ca in acest moment nu este oportuna declansarea mecanismului institutional de revocare a procurorului general si a sefei DNA”, a concluzionat Toader.