Rovana Plumb, propunerea lui Dancila, respinsa cu larga majoritate de Comisia Juridica din PE pentru postul de comisar european!

445

Comisia Juridica a Parlamentului European a respins la vot candidatura Rovanei Plumb pentru functia de comisar european la Transporturi. Ea a fost chemata astazi pentru o audiere exceptionala, pentru a da lamuriri cu privire la diferentele dintre declaratiile sale de avere depuse la Bruxelles si la Bucuresti. Ieri, nu a reusit sa-i convinga pe membrii comisiei, care i-au cerut sa traduca in engleza declaratia depusa in România si sa ofere detalii despre imprumuturi de un milion de euro.

Comisia Juri a decis, cu unanimitate de voturi, sa trimita o scrisoare Comisiei Europene in care sa informeze asupra faptului ca exista conflict de interese in cazul Rovanei Plumb si nu poate asuma functia de comisar european, spun surse din PE.

Membrii comisiei considera ca acest conflict de interese se datoreaza faptului ca Rovana Plumb a luat un imprumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, imprumut nespecificat in declaratia de avere depusa la Bruxelles.

Cea mai noua informatie in cazul Rovanei Plumb: Va fi trimisa din partea Comisiei Juridice a Parlamentului European o scrisoare Comisiei Europene prin care va fi informata ca exista un conflict de interese cu privire la imprumutul de 800.000 de lei al Rovanei Plumb de la doamna Elena Loghin. Din acest motiv doamna Rovana Plumb nu isi poate asuma functia de comisar european. Aceasta decizie finala a fost luata cu 20 de voturi pentru, zero voturi impotriva”, a anuntat europarlamentarul Siegfried Muresan.

„In favoarea Rovanei Plumb au votat 6 europarlamentari. impotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari. S-au abtinut 2 europarlamentari. Fara avizul Comisiei Juridice audierea din Comisia de Transport nu poate avea loc”, a precizat europarlamentarul PNL Siegfried Muresan.

Zece comisari propusi au fost obligati sa ofere clarificari comisiei juridice cea care se asigura ca niciunul dintre candidati nu este in situatia unui potential conflict de interese.

Dintre ei, numai Rovana Plumb si candidatul Ungariei sunt chemati sa ofere informatii suplimentare. Toti ceilalti au primit unda verde sa treaca la etapa audierilor in comisiile de resort.

Mai exact, Comisia Juridica a sesizat ca exista diferente intre declaratia de avere depusa in România de Rovana Plumb si cea trimisa la Bruxelles. Din cea trimisa Parlamentului European lipseau doua imprumuturi in valoare de aproape un milion de euro.

Aceasta audiere nu ar fi trebuit sa aiba loc in procedura normala a numirii in Comisia Europeana. Singura audiere programata era pe 2 octombrie, in comisia pentru transporturi a Parlamentului European. Dar acum aceasta audiere e incerta.

Potrivit declaratiei de avere depuse in data de 25 iunie 2019 la Camera Deputatilor, Rovana Plumb ar avea un imprumut la BRD facut in anul 2007, in valoare de 800.000 euro, cu scandenta in 2030. De asemenea, Plumb mai are un imprumut facut in acest an, in valoare de 800.000 lei, cu scadenta in 2021.

La categoria „plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, suma platita conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declaratiei de avere care apare pe site-ul Camerei Deputatilor.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos