Comisia juridica din Parlamentul European a decis luni ca Rovana Plumb si Laszlo Torcsanyi (Ungaria) nu sunt potriviti pentru posturile de comisari europeni. Rovana Plumb a transmis o scrisoare Comisiei JURI din PE, in care a declarat ca si-a achitat imprumutul de 800.000 de lei, din cauza caruia i-a fost blocata numirea in functia de comisar european, scrie Digi24.ro. Rovana Plumb sustine ca i-a oferit creditorului doua apartamente. Cu toate acestea, candidatura ei a fost respinsa definitiv de Comisia JURI a Parlamentului European, la fel ca si candidatura reprezentantului Ungariei, Laszlo Trocsanyi.
Purtatorul de cuvant al Parlamentului European, Jaum Duch, a postat pe Twitter un anunt in care arata ca cei doi candidati din Romania si Ungaria nu pot sa isi indeplineasca atributiile de comisar.
„DECIZIA FINALa a Comisiei Juridice a Parlamentului European este ca Rovana Plumb si candidatul maghiar, Laszlo Trocsanyi nu pot fi comisari europeni. Decizia in cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru si 7 voturi impotriva.
JURI va trimite o scrisoare presedintelui Parlamentului European prin care informeaza ca cei doi nu pot deveni membri ai Comisiei Europene.
Fara avizul pozitiv al Comisiei Juridice nici macar audierea in Comisia de specialitate nu poate avea loc.
Romania trebuie sa faca o noua nominalizare.
Avem nevoie de un comisar al Romaniei, nu de un comisar al PSD si al Vioricai Dancila”, a anuntat europarlamentarul Siegfried Muresan.
Presedintele JURI, Lucy Nethsingha (grupul Renew Europe), ii va trimite o scrisoare presedintelui Parlamentului european, David Sassoli, in care va prezenta pozitia acestei comisii fata de candidatii Rovana Plumb si Laszlo Trocsanyi.
Reactia Rovanei Plumb
Decizia de astazi a Comisiei JURI este una profund incorecta, contrara Regulamentului de Procedura a Parlamentului European si eminamente politica.
Este incorecta pentru ca potentialul conflict de interese, avut in vedere de Comisie in prima faza a evaluarilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate.
Comisia a fost informata cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine catre Presedinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecarui grup politic din Comisia JURI si tuturor membrilor acestei Comisii.
Este de precizat ca stingerea conflictului de interese a fost o actiune proactiva. Am considerat necesar sa intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar daca aceasta nu a facut recomandari, asa cum ii cerea Regulamentul si chiar daca posibilul conflict de interese era, in esenta, o finantare in acord cu legislatia electorala din Romania.
Decizia Comisiei JURI se situeaza si in afara Regulamentului de Procedura deoarece conform articolului 2, paragraf c), Comisia Juridica ar fi trebuit sa ofere o serie de recomandari care sa ajute candidatul sa rezolve eventualele neclaritati. Recomandarile pot merge pana la a i se indica respectivului candidat sa renunte la bunurile sau actiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau sa gaseasca solutii financiare pentru a stinge un posibil conflict – asa cum a procedat in cazul altor comisari desemnati de catre guvernele lor din Austria si Spania. In ultima instanta, Comisia JURI poate sa sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre acesti pasi nu a fost respectat.
In aceste conditii, este evident ca decizia Comisiei JURI a fost una politica. Majoritatea Comisiei a urmarit doar sa incrimineze si sa discrimineze, nu sa sprijine procesul de audiere si sa ofere solutii, asa cum ii cerea Regulamentul. Este acum clar ca interesul Comisiei nu a fost sa clarifice, ci sa blocheze candidatura Romaniei.
Le voi prezenta aceasta situatie Presedintelui Parlamentului European si Presedintei desemnate a Comisiei Europene.
Trebuie spus ca atitudinea incorecta a Comisiei JURI a fost incurajata de opozitia din Romania, in frunte cu Presedintele Iohannis, care anunta cu o ora inaintea deciziei ca doreste consultari pe tema nominalizarii unui nou comisar european. De asemenea, trebuie mentionat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Ciolos, impotriva Romaniei. Presedinta Comisiei JURI, membra a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur si simplu unei linii politice ostile candidaturii romanesti pentru functia de comisar european.
De asemenea, un rol important l-a avut si europarlamentarul Siegfried Muresan caruia i s-a propus, ca si altora, functia de comisar european, in cazul respingerii candidaturii mele.
Din pacate, se dovedeste, din nou, ca fortele politice de dreapta actioneaza chiar si impotriva Romaniei pentru a-si satisface interesele politice si electorale.