Rusia il ia in deradere pe presedintele Iohannis: Poate e foarte ocupat…

2897

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a declarat că România refuză să mai poarte discuții oficiale cu partea rusă. Acesta a fost întrebat ce mesaj are să îi transmită lui Klaus Iohannis, iar diplomatul a relatat că orice încercare a autorităților ruse de a discuta pe canalele diplomatice cu omologii de la București au fost sortite eșecului, pentru că nici MAE român, condus de Bogdan Aurescu, nici alți politicieni, nu au dorit să discute cu omologii ruși.

”Nu am nicio instrucțiune de la Moscova să îi transmit. Acesta este răspunsul meu diplomatic. Altfel, ca ambasador autorizat să fac tot ce pot ca să îmbunătățesc relațiile noastre vă pot spune că nu doar domnul Iohannis, este șeful statului, poate foarte ocupat, dar politicieni membri au guvernului, ai parlamentului, vorbesc mult despre așa-numita strategie duală a NATO și a Uniunii Europene, de descurajare și dialog cu Rusia.

Am remarcat doar efectul primei părți a acestei ecuații, până în momentul în care vorbim. Cât despre dialog, este de făcut mai mult din partea României pentru a cataloga relațiile noastre drept dialog. Vă dau câteva exemple la nivel diplomatic. Nu vorbesc despre faptul că acum 2 ani, cu 3 luni înainte de pandemie, o inițiativă a președintelui Putin diseminată în rândul membrilor NATO despre moratoriul legat de deplasările rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa. De fapt, nu a existat niciun răspuns substanțial.

Recent, când deja începuse pandemia și contactul direct a devenit mai dificil, de câteva ori, prin Ambasada noastră, am primit instrucțiuni să ofer Ministerului Român de Externe și câtorva lideri câteva mesaje, scrisori, pe principiul indivizibilității a securității. Înțelegem această problemă ca pe o obligație națională luată la diferite summit-uri. Nu am primit niciun răspuns! Dacă nu am primit niciun răspuns la scrisori, dacă nu e nicio discuție, niciun schimb de păreri pentru o înțelegere mai bună a poziției fiecărei părți, nu e niciun dialog. Noi suntem pentru dialog.”, a spus ambasadorul Valery Kuzmin.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos