Scandalul inregistrarilor cu Kovesi aparute la televiziunile cu patroni condamnati fac parte din scandalul politic pornit de PSD: ”Dragnea isi creeaza o alura de victima-erou care se apara si ii apara si pe altii de o institutie care vaneaza in mod abuziv oameni!”

426

Inregistrarile cu Laura Codruta Kovesi, aparute duminica seara la Romania TV, fac parte, in opinia mea, din scandalul politic in care ne aflam.

Din start am sa spun ca pana la certificarea autenticitatii lor, ele trebuie privite cu maxima suspiciune, cu atat mai mult cu cat DNA a comunicat ca exista intercalari care denatureaza clar sensul afirmatiilor.

Chiar fara expertiza, se aud cu „urechea libera”, ca sa zic asa, multe taieturi, deci pe banda s-a umblat masiv. Pana nu aflam unde si cat exact, analiza e imposibila. Va dau un exemplu, in inregistrari apare numele Surugiu, care si-ar fi asumat OUG 13, desi o asemenea persoana nu exista in DNA.

Dar chiar daca le-am lua de bune, eu nu pricep ce e gresit, cu atat mai putin penal, chiar abatere disciplinara, in ceea ce a afirmat dna Kovesi. Ce auzim este o sedinta interna, in care sefa unei institutii isi mobilizeaza oamenii, procurori, sa lucreze mai mult, mai eficient si sa se duca in zonele de mare importanta conform competentei lor materiale.

Eu cred ca grav ar fi fost nu daca dna Kovesi le cerea procurorilor sa faca dosare, ci daca le cerea sa se opreasca. Nu daca vrea sa vada eventuala implicare a premierului intr-un dosar, ci daca zicea ca de premier nu se atinge nimeni. Nu daca le cere sa fie mai eficienti, ci sa o lase moale. Anormal ar fi fost ca sefa institutiei sa ceara fabricare de probe sau mai stiu eu ce ilegalitati.

De altfel, vedem ca la usa premierului nu a batut niciun procuror, chiar daca dna Kovesi ar fi facut afirmatiile care ii sunt atribuite. Deci si sa fie corecta inregistrarea, daca nu a fost nimic de acuzat sau anchetat, nu s-a anchetat si acuzat. E ceva rau daca DNA a vrut a afle eventuala implicare a premierului in retrocedari ilegale de case? Eu nu cred.

Cat despre limbajul pe alocuri colocvial, era vorba despre o intalnire nepublica, se pare ca o sedinta de analiza la care participau doar oameni din interiorul institutiei. Ar fi interesant sa auziti cam cum se vorbeste prin sedintele de redactie, de exemplu.

Dar sigur ca nu ma surprinde scandalul pe care l-au declansat aparatorii infractorilor, televiziuni cu patroni care condamnati, sau inculpati fugari. E in fisa postului lor.

De ce au aparut aceste inregistrari in miezul scandalului politic fara precedent nu mi se pare greu de inteles. Pe de-o parte, trebuie mutata atentia pentru ca negocierile sa se poarte in oarecare liniste.

Pe de alta parte, daca ne uitam unde au aparut inregistrarile, adica la Romania TV, sustinatoare totala a lui Liviu Drangea, mai putem intelege niste lucruri. Este o noua incercare de victimizare a presedintelui PSD exact pe punctajul pe care il vedem replicat deja la RTV si Antena3: demnitari inocenti, DNA abuziv, oameni nevinovati in puscarii etc.

Deci mesajul e: Liviu Dragnea nu este un infractor care ataca justitia, ci o victima care se apara si ii apara si pe altii de institutia care vaneaza oameni: „PSD se cearta in interior cand dusmanul comun e altul, iata-l!”. Este si un mesaj catre Sorin Grindeanu: tu nu vrei sa dai OUG 13, dar uite-te ce vor ei sa-ti faca. Nu mai bine cu noi?

Apoi, pesedistii pot specula ca nici Sorin Grindeanu nu e chiar o lebada, ca, iata, are vulnerabilitati si n-ar avea nimic de castigat daca il inlocuiesc pe Liviu Dragnea cu el, ca tot pe drumul acela o poate lua. Plus teza ca Sorin Grindeanu ar fi santajat de „binom”, de aia se comporta asa.

Si toate acestea pentru ca situatia lui Liviu Dragnea pare tot mai complicata. Pe de-o parte, UDMR nu a oferit garantiile de sustinere asteptate. Dimpotriva, negociaza strans si maghiarii chiar se pricep la asta. In plus, daca ne uitam la numarul semnaturilor de pe motiune, 222, ele sunt sub cel minim necesar pentru ca motiunea sa treaca.

Tabara Grindeanu pare sa mizeze deja pe cel putin 20 de parlamentari PSD si ALDE care sa nu voteze motiunea si declaratiile care vin din directia aceea sunt din ce in ce mai sigure.

Disperarea lui Liviu Dragnea e reflectata si de graba neprocedurala in privinta motiunii, dar si de campania de racolari de pe la alte partide care imbraca, se pare, si forme penale.

Unde mai pui ca Sorin Grindeanu a taiat banii pe care dna Shhaideh ii pregatise primarilor pentru a le cumpara sustinerea. Fara ei, dl Dragnea pierde un argument forte chiar in ajunul marii batalii.

Vedem pe ecrane ca majoritatea e cu Dragnea. Evident asa va fi si in ziua motiunii, dar Sorin Grindeanu, pentru a supravietui, nu are nevoie de o majoritate in acest moment. Are nevoie ca tabara lui Liviu Dragnea sa fie cu un vot sub cele necesare. De majoritate va avea nevoie abia dupa aceea, cand va fi, daca va fi, sa guverneze in continuare, pentru ceea ce ar urma sa fie guvernul Grindeanu 2, o misiune care cred ca va fi extrem de usoara daca va depasi momentul motiunii. Deja Victor Ponta a anuntat ca in aceasta ipoteza, Sorin Grindeanu ar trebui sa devina presedintele PSD.

Si ca sa avem imaginea completa, cu o zi inainte de motiune, dl Dragnea se duce la ceea ce ar putea fi chiar ultimul sau penultimul termen inainte de o noua condamnare. Marea si ultima miza a acestor tulburari uriase.

Deci meciul acestor zile este urias si atunci nicio munitie, nicio miscare nu e prea mult, cu orice risc, chiar al unor eventuale falsificari.

Autor:  Ioana Ene Dogioiu pentru ziare.com

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos