Se stie cu musca pe caciula? Dragnea isi stabileste prioritatile: abuzul in serviciu nu e important, prezumtia de nevinovatie da!

139

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat, marti, prioritatile legislative ale social-democratilor, care vizeaza modificarea Codurilor penale, elaborarea noilor legi ale securitatii nationale si organizarea referendumului pentru definirea familiei. In privinta Legii defaimarii, Dragnea a spus ca aceasta este in stadiu incipient si ca nu reprezinta o prioritate in acest moment, dar ca nu renunta la ea.

„Cel mai tarziu saptamana viitoare vor incepe dezbaterile in comisia speciala pe Codurile penale. Sper ca cel putin din partea noastra colegii care au fost desemnati pe legile de securitate nationala sa ne prezinte obiectivele comisiei respective ca sa intram intr-un Birou permanent reunit si un plen reunit cu aprobarea comisiei si trebuie sa ne uitam cu atentie la obiectivele comisiei, pentru ca sigur o sa fie si aceasta comisie atacata la Curtea Constitutionala si sa nu mai fie vreo greseala. Si celelalte legi pe care le-am tot discutat de la inceputul sesiunii”, a spus Dragnea despre prioritatile PSD.

Intrebat daca sustine stabilirea unui prag valoric la abuzul in serviciu, Liviu Dragnea a replicat: „Si daca e pragul, trebuie sa nu fie unul foarte mare. Dar nu cred ca abuzul in serviciu este cel mai important”.

El a precizat ca trebuie transpuse in legislatie principiile din directiva europeana privind prezumtia de nevinovatie. „Pentru ca nu poti sa iei un set de principii, sa le traduci in romana si aia sa fie o lege. Principiile sunt si acum si cu toate aceste principii tot vedem ca apar protocoale secrete, tot felul de abuzuri in acest sistem. Si trebuie sa fie transpuse acele principii in acte normative, in special in coduri, in asa fel incat orice roman sa aiba garantia ca beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, ca nu mai este obligat el sa-si dovedeasca nevinovatia, ca orice dubiu profita celui care este acuzat, ca acuzarea trebuie sa fie cea care produce probe, ca deciziile instantei se iau bazate pe probe dincolo de orice indoiala, asa cum este in orice stat democratic”, a adaugat liderul PSD.

Pe de alta parte, Dragnea a spus ca Legea defaimarii este „intr-un stadiu incipient”.

„Nu este acum o prioritate aceasta lege, cel putin in acest moment. Nu renunt la acest principiu, pentru ca uitati-va ce se intampla peste tot, nu numai in Europa, ci in statele democratice din lume. Fiecare cetatean isi iubeste tara, fiecare cetatean vrea ca tara lui sa fie respectata, vrea ca tara lui sa se dezvolte si nu cred ca cetatenii dintr-un stat sunt foarte bucurosi cand oficiali din statul respectiv sau functionari publici din statul respectiv aduc deservicii tarii care ii plateste si lanseaza si rostogolesc tot felul de minciuni despre tara lor. Nu am, nu are nimeni pana acum un proiect de lege in genul asta. Am primit din partea catorva colegi de la Bruxelles o minima analiza a legislatiei in domeniul asta. Exista in fiecare tara legislatie specifica, unele tari in care legislatia este foarte dura, altele in care nu este la fel de dura, dar sunt niste prevederi si cred ca dupa ce ne asezam putin trebuie sa dam drumul la o dezbatere serioasa, sa vedem daca si cum adoptam o astfel de lege”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a precizat ca a discutat cu colegii sai din grupurile parlamentare si despre referendumul pentru modificarea Constitutiei.

„Este un subiect pe care il sustinem cu toata taria si sper ca in aceasta primavara acest referendum sa se organizeze. (…) Sustinem aceasta modificare a Constiutiei, ca temelia familiei este casatoria dintre barbat si femeie”, a subliniat Dragnea.

Sursa: Digi24