Se strange latul! Procurorii DNA, despre dosarul lui Tariceanu: Ar fi primit mita 800.000 de dolari de la o firma austriaca!

294

Directia Nationala Anticoruptie a publicat joi dimineata un comunicat in care da detalii cu privire la cererea de urmarire penala adresata Parlamentului, pe numele lui Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului. Procurorii spun ca dosarul a fost deschis la solicitarea autoritatilor judiciare austriece si vizeaza obtinerea de catre Calin Popescu Tariceanu a 800.000 de dolari ce reprezinta foloase necuvenite, bani care ar fi fost folositi in campanie electorala.

„Procurorii desfasoara o investigatie care vizeaza suspiciuni de savarsire a unor fapte de coruptie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala cu sume de bani provenite de la o firma care ar fi obtinut contracte comerciale importante de la statul roman.

Dosarul s-a constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autoritatilor judiciare austriece.

Concret, un demnitar ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, foloase materiale in valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentantii unei companii austriece, in schimbul demersurilor depuse de acesta in exercitarea functiei, astfel incat sa se incheie mai multe acte aditionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita, iar in ceea ce il priveste pe demnitar, actualmente senator, in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, efectuarea urmaririi penale pentru infractiunea de luare de mita este conditionata de obtinerea unui aviz din partea Senatului. in acest sens, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare in vederea sesizarii Senatului care urmeaza a decide.

Avizul solicitat pentru senator in cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completa a urmaririi penale si pentru a-i oferi acestuia posibilitatea sa isi formuleze apararile intr-un cadru procesual legal.

In aceasta etapa a procesului penal, toate persoanele vizate beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.”

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos