Secretarul general al PPE, Antonio Lopez, a declarat vineri ca lista de candidati ai PNL la europarlamentare reprezinta „un amestec bun de oameni profesionisti”, adaugand ca este un lucru foarte bun ca pe locul 1 pe lista este „un specialist in comunicare”.

„M-am bucurat cand am vazut lista PNL – un amestec bun de oameni profesionisti, care au lucrat cu mine in Parlamentul European. Am vazut numele lui Siegfried Muresan, al lui Daniel Buda, al lui Cristian Busoi, sunt membri interesanti ai Parlamentului European, sunt oameni care au lucrat foarte bine cu mine in Parlamentul European in acesti cinci ani, impreuna cu altii care sunt foarte bine vazuti aici in Romania. Gasesc ca un lucru foarte bun ca locul 1 pe lista este un om specializat in comunicare. Candidatul numarul 1, Rares Bogdan, care va fi prezent maine (sambata – n.r.) alaturi de noi, arata legatura pe care vrea sa o faca PNL intre Bruxelles si Romania – comunicarea. Nu este important doar sa o faci, este important si sa o spui. Este nevoie de oameni specializati in comunicare. (…) Cred ca este o alegere foarte buna. intreaga echipa a PPE va fi maine la Bucuresti, impreuna cu candidatul nostru pentru presedintia CE, Manfred Weber”, a precizat Antonio Lopez, vineri, intr-o conferinta de presa alaturi de presedintele PNL, Ludovic Orban.

El a reafirmat ca pentru Partidul Popular European „Romania este prima” si de aceea organizeaza, sambata, cel mai mare eveniment din campania PPE pentru alegerile europarlamentare la Bucuresti.

„Si ne mentinem promisiunea – aceasta trebuie sa fie o campanie conectata cu candidatii locali si regionali. Vrem sa aducem Bruxellesul mai aproape de realitatile de la nivel local. De aceea, sute de politicieni din toata Europa se vor reuni in Romania pentru a vorbi despre lucruri cu adevarat interesante pentru oameni”, a spus Antonio Lopez.

Ludovic Orban a punctat, la randul sau, importanta reuniunii de la Bucuresti a Popularilor Europeni.

„Evenimentul de maine (sambata – n.r.) este cel mai important eveniment gazduit de PNL – reuniunea PPE si a liderilor locali si regionali ai PPE, eveniment la care vor participa peste 150 de primari, presedinti de regiuni din tari ale UE. De asemenea, vor participa peste 3.000 de alesi locali ai PNL. Ne bucuram de prezenta secretarului general al PPE, Antonio Lopez Isturiz, si, de asemenea, de prezenta presedintelui Romaniei si de prezenta viitorului presedinte al Comisiei Europene, candidatul PPE, Manfred Weber”, a spus liderul liberalilor.

Orban a precizat ca in cadrul intrevederii avute cu Antonio Lopez s-a discutat despre colaborarea dintre PNL si PPE pe perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, respectiv „coordonarea mesajelor, pregatirea raspunsurilor cele mai potrivite la provocarile si asteptarile cetatenilor din tarile UE”.

Secretarul general al PPE, Antonio Lopez, a cerut vineri Guvernului de la Bucuresti sa sprijine „societatea civila, profesionistii”, respectiv candidatura Laurei Codruta Kovesi la functia de procuror-sef al Parchetului European, el subliniind ca tara trebuie sa fie pe primul loc si ideologia pe locul doi.

„Atunci cand PPE va deveni, asa cum spun toate sondajele, primul partid din Parlamentul European, trebuie sa vedem cum folosim aceasta influenta de catre membrii PNL in PPE in cel mai bun interes al tarii. Avem un exemplu bun pentru colaborarea noastra – este vorba despre sustinerea doamnei Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef european. Este foarte important si PPE, prin intermediul membrilor sai PNL, a fost constient ca sprijinim si incurajam un candidat foarte bun. Se pare ca guvernul socialist din Romania nu gandeste acelasi lucru si sunt in stare sa mearga impotriva candidatului national. Nu am vazut asta niciodata in Spania, noi nu atacam candidatii pentru ca sunt socialisti, populari si asa mai departe, ii sprijinim pentru ca sunt candidati nationali. (…) Cand vor pune socialistii tara pe primul loc si ideologia pe locul doi? ii intreb. Toti trebuie sa facem acelasi lucru. UE trece acum printr-un moment foarte dificil si cetatenii se asteapta de la noi sa punem tara pe primul loc si ideologia pe locul doi si este foarte important sa aparam imaginea Romaniei la Bruxelles. De aceea, PPE are un angajament sa ajute Presedintia romana a Consiliului UE atata vreme cat nu este folosita pentru campanie de catre guvern, ci ca o adevarata reprezentare a tuturor cetatenilor romani. Cer din nou Guvernului sa sprijine societatea civila, profesionistii. Presedintia romana a Consiliului UE este, totusi, si o presedintie pentru romani”, a declarat Antonio Lopez, intr-o conferinta de presa comuna cu liderul PNL, Ludovic Orban.

Presedintele liberalilor, Ludovic Orban, a afirmat, la randul sau, ca in discutiile avute cu secretarul general al Popularilor Europeni i-a cerut acestuia ca PPE sa continue sa sprijine candidatura Laurei Codruta Kovesi, asa cum au facut in comisiile CONT si LIBE din Parlamentul European.

„Evident, am abordat subiecte importante pentru Romania, cum este evolutia MCV, si am prezentat obiectivul nostru ca MCV sa inceteze prin punerea in practica a recomandarilor Comisiei Europene si ale Comisiei de la Venetia. De asemenea, am abordat procedura de alegere a procurorului-sef european si, mai ales, derularea ulterioara a acestei proceduri. I-am multumit inca o data domnului secretar general pentru suportul extrem de important pe care l-a oferit conducerea PPE si grupul parlamentar al PPE pentru sustinerea candidatului roman si, de asemenea, am solicitat ca acest sprijin sa se mentina, astfel incat deciziile luate la nivelul PE, in comisia LIBE si in comisia CONT, de asemenea evaluarea independenta a candidatilor care au plasat candidatul roman pe primul loc, sa fie sustinute extrem de serios, astfel incat sa avem garantia ca Laura Codruta Kovesi va ajunge procuror-sef al Parchetului European”, a precizat Orban.