Sefa Instantei Supreme avertizeaza asupra unui nou „asalt” declansat de coalitia penalilor! „Va rog sa meditati asupra acestui subiect”

205

Presedintele inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a declarat joi, inaintea tragerii la sorti pentru completurile de cinci judecatori, ca a inceput un asalt si asupra completurilor de trei judecatori de la Inalta Curte si ca masura tragerii la sorti e aplicabila tuturor completurilor, de la toate instantele.

„Cred ca e de datoria mea in calitate de reprezentant al puterii judecatoresti sa va atrag atentia asupra unui alt lucru asupra caruia ar trebui sa mediteze toata lumea. E vorba de completurile colegiale de trei judecatori. Nu este un secret pentru nimeni faptul ca mai mult sau mai putin discret a inceput un asalt asupra completurilor de trei judecatori de la inalta Curte, iar eu vreau sa va amintesc faptul ca la inalta Curte sunt nu numai completuri de trei, ci si completuri de doi si completuri de unul, iar, in masura in care apreciem ca tragerea la sorti reprezinta un element al procesului echitabil, in egala masura acest element este aplicabil tuturor completurilor de trei, doi si un judecator din tara de la toate instantele. Va rog sa meditati asupra acestui subiect”, a declarat Cristina Tarcea, inaintea desfasurarii tragerii la sorti a componentei completurilor de cinci judecatori de la instanta suprema.

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a precizat ca decizia Curtii Constitutionale privind completurile de cinci judecatori le-a vizat doar pe acestea, nu si celelalte completuri constituite la nivelul ICCJ sau la alte instante din tara.

„Decizia Curtii Constitutionale nr. 685/2018, prin care s-a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, a vizat exclusiv situatia completurilor de 5 judecatori de la instanta suprema”, precizeaza CSM, intr-un comunicat de presa de marti.

Prin urmare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii mentioneaza ca decizia Curtii nu are incidenta decât in ceea ce priveste aceste completuri, iar nu si celelalte completuri colegiale constituite la nivelul inaltei Curti de Casatie si Justitie sau al celorlalte instante judecatoresti, care nu au facut obiectul analizei Curtii Constitutionale.

„Astfel, compunerea completurilor de judecata de la inalta Curte de Casatie si Justitie si de la celelalte instante, altele decât completurile de 5 judecatori, este reglementata prin alte dispozitii legale din cuprinsul Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile sicompletarile ulterioare, care nu prevad desemnarea membrilor completului prin procedura tragerii la sorti”, mai scrie in comunicat.

Curtea Constitutionala a admis in 7 noiembrie sesizarea Guvernului privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu formarea completelor de cinci judecatori judecatori, ceea ce ar insemna ca, in conformitate cu decizia Curtii, completele ar trebui refacute.

Ulterior, a fost publicata si motivarea deciziei, conform careia ICCJ urmeaza a proceda de indata la desemnarea prin tragere la sorti a tuturor membrilor completurilor de 5 judecatori.