Seful ASF, Dan Radu Rusanu, urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu!

531

1sasa1Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, este urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ar fi acceptat „protejarea frauduloasa” a intereselor SC Carpatica, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, vineri, ca in dosarul „Carpatica” a fost extinsa urmarirea penala si fata de Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu.

„In perioada mai – iunie 2013, inculpatii Carabulea Ilie, Mirzac Marian, Mustatea Radu, impreuna cu alte persoane, au constituit un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA. In urma cercetarilor efectuate pana in prezent au rezultat date cu privire și la participarea altor persoane la activitatea infractionala care face obiectul cercetarilor prezentei cauze penale”, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Din ordonanța de extindere a urmaririi penale intocmita de procurori rezulta ca exista date si indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii decembrie 2013, Dan Radu Rusanu „a exercitat presiuni”, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, asupra mai multor societati de asigurari, „urmarind si reusind” impunerea lui Radu Mustatea la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), asociatie profesionala formata din toate societatile de asigurari din Romania, autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto Carte verde.

„De asemenea, cunoscand ca inculpatul Mirzac Marian proteja interesele financiare ale SC Carpatica Asig SA, suspectul Rusanu Radu Dan a intreprins demersuri in vederea inlaturarii, din cadrul Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara a suspectului Tudor Daniel George, care detinea functia de vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor si in vederea inlocuirii acestuia cu Mirzac Marian. In felul acesta președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasa a intereselor SC Carpatica Asig SA”, a precizat DNA.

In acest context, sustin procurorii, Dan Radu Rusanu a facut demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvern, „care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup”.

Potrivit DNA, Rusanu ar fi intocmit proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 93/2013, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania si a avizat, in calitate de presedinte al ASF, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16 octombrie 2013 si publicat in Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.

Procurorii DNA i-au oprezentat vineri lui Dan Radu Rusanu acuzatiile si calitatea procesuala, in conformitate cu prevederile articolului 307 din Codul de procedura penala.

Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a declarat, la iesirea de la DNA, ca, in opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legatura mai mare cu Astra decat cu ordonanta ASF, precizand ca martea viitoare va avea raspunsul privind urmarirea sa penala.

Dan Radu Rusanu a spus ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care a fost modificat numarul de membri din Consiliul ASF de la 11 la noua, respectand cu strictete criteriile din lege privind experienta, vechimea si, in special, incompatibilitatea cu membrii Parlamentului, a fost solicitata de Comisia Europeana si de Fondul Monetar International.

„Eu cred ca are legatura mai mult cu Astra decat cu ordonanta, petnru ca ati vazut si dumneavoastra o declaratie a domnului presedinte Basescu, in care spune ca pentru actiunea nejustificata la Astra ar trebui sa raspunda conducerea incompetenta a ASF-ului. Vom vedea peste doua, trei, patru saptamani daca actiuneea incompetentilor de la ASF a fost nejustificata vizavi de Astra sau domnul presedinte Basescu probabil ca a conchis ca aceasta actiune este nejustificata ca sa-si apere pe prietenul dansului, domnul Dan Adamescu”, a mai spus Dan Radu Rusanu.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos