Seful Directiei Generale Anticoruptie, acuzatii grave la adresa ”pupilei” lui Dragnea! Mihai Tudose: „Mincinoasa. Agresiva si Incompetenta”

244

Seful DGA, Catalin Ionita, transmite o scrisoare deschisa in care acuza faptul ca schimbarile pe care vrea sa le faca ministrul Carmen Dan in structura pe care o conduce, il vizeaza de fapt pe el. Acesta descrie si momentul din 2018, cand s-a aflat intre Carmen Dan si Mihai Tudose si acuza ca a fost silit sa scrie demisia de la Politia Romana, afland din presa ca a fost a schimbat. Carmen Dan s-a aratat vineri nemultumita de activitatea DGA, spunand ca ministerul are nevoie de o institutie de integritate, “nu de un alt parchet”.

Redam integral scrisoare deschisa semnata de Catalin Ionita:

“Sunt chestorul principal Ionita Alexandru Catalin seful structurii de combatere a coruptiei din Ministerul de Interne, fost sef al Politiei Romane, ofiter de cariera care a facut pasul pe portile Academiei Alexandru Ioan Cuza in anul 1994 (acum 25 ani).

Tinand cont de juramantul de credinta depus pentru tara ma simt obligat sa aduc in atentia opiniei publice situatia extrem de grava in care se gaseste Ministerul Afacerilor Interne sub conducerea actualului ministru.

Pentru a clarifica de la bun inceput, vreau sa fac referire la prezentarea mincinoasa facuta de ministru in luna ianuarie 2018 cand in disputa politica cu premierul de la acea vreme Mihai Tudose s-a prezentat public un raport din care reiese ca sunt de acord cu ocuparea functiei de Inspector General al Politiei Romane. Iata, va prezint un raport inregistrat din data de 11.01.2018 din care reiese clar faptul ca nu sunt de acord cu imputernicirea mea in functie. La acea vreme mi s-a pus in vedere sa distrug acel raport, acesta fiind dovada clara ca nu premierul mintea ci ministrul de interne.

Ca urmare a presiunilor facute am inceput activitatea ca Inspector General insa nenumaratele imixtiuni in activitatea fireasca a I.G.P.R. creau tensiuni permanente. Am aflat imediat de faptul ca, fata de seful Politiei Romane se desfasoara activitati de supraveghere operativa, deasemenea si asupra familiei mele, existand martori si probe video in acest sens. Am instiintat conducerea D.G.P.I., insa nu s-a intamplat absolut nimic, din contra.

Exemplific succint cateva aspecte:

 1. La I.P.J. Arges au fost facute succesiv documente de imputernicire ca inspector sef pentru mai multi ofiteri, iar influentele ministrului faceau sa apara schimbari de la o zi la alta, in cele din urma fiind imputernicit adjunctul sefului Politiei din Teleorman;
 2. Presiuni pentru schimbarea din functie a multor sefi care erau considerati indezirabili: chestorul Bracea, chestorul Voicu, inspector sef D.B. si altii despre care voi reveni cu detalii;

Vazand ca nu pot fi manipulat am fost silit sa imi scriu un raport cu demisia din functie chiar inainte de o deplasare in S.U.A. la misiunea O.N.U., spunandu-mi-se sa plec linistit ca vom stabili ce facem. Ulterior, am aflat din mass media ca mi-am dat demisia.

Intre timp, la conducerea D.G.A a fost imputernicit un simplu lucrator Constantin Valentin, care, fara nici un fel de experienta de conducere in M.A.I. a fost pus sa exercite atributiile functiei. Precizez ca pentru ocuparea functiei de Director General este obligatorie o experienta de 4 ani in functie de conducere.

Acest personaj, evident cu girul D.G.P.I. a demarat o campanie de retragere a imputernicirilor facute de mine, imputernicind apoi in functia de director general adjunct, sef operatii, etc a unor persoane care ulterior au creat probleme grave in unitate.

Tot el, de fata fiind ministrul Carmen Dan a facut afirmatia ca trebuie sa fiu ascuns intr-o functie pe undeva in minister si sa nu revin in functia ocupata de mine prin concurs, de Director General al Directiei Generale Anticoruptie. Odata reintors la D.G.A. au continuat presiunile vizand schimbarea din functie a unor sefi de structuri teritoriale, aspecte pe care le voi detalia cu probe.

Printre amenintarile pe care le-am primit au fost si cele legate de inscenarea unui dosar penal la D.N.A., prezentarea tezei de doctorat ca fiind plagiata inainte ca orice organism de specialitate sa se pronunte, verificarea, urmarirea clipa de clipa a familiei, toate acestea fiind astazi iata o certitudine.

Sunt sigur ca atat D.N.A. cat si comisiile abilitate sa se pronunte cu privire la teza de doctorat se vor pronunta cat mai repede clarificad astfel aceste lucruri. Cat despre pozele aparute pe diferite site-uri, ce surprind activitati in afara serviciului, in parc cu copii si altele asemenea, iata, deasemenea sunt azi o certitudine. Si mai mult folosirea presiunii unor ziaristi care, incalcand flagrant protectia datelor personale, se fac unelte ale celor care vor indepartarea mea din functie.

Tot indepartarea mea din functie este si scopul pentru care D.G.A. a facut obiectul unor verificari extrem de ample ale unor unitati de control din subordinea ministrului cum este: D.G.P.I., D.A.P.I. si Corpul de Control al Ministrului.

O precizare extrem de importanta este ca, la conducerea Directiei de Audit Public Intern este acelasi personaj Constantin Valentin care, as fi curios sa stiu atat eu cat si multi alti colegi, ce il recomanda pe un simplu lucrator pentru functia de sef al unei astfel de structuri, deoarece chiar din informarile acestei structuri reiese clar faptul ca trebuiesc indeplinite anumite conditii.

Cu privire la afirmatiile facute in bilantul M.A.I. precizez:

 1. Cazul Bracea seful Directiei Rutiere este de notorietate, schimbarea acestuia din functie fiind ceruta in mod expres de ministru;
 2. Cazul Voicu: sub acelasi pretext al reorganizarii Politiei Capitalei a fost pus la dispozitie, iata realizandu-se solicitarea ministrului de schimbare a acestuia din functie;
 3. S-a afirmat ca s-a cerut Directorului General al D.G.A. o proiectie asupra viitorului cadru organizatoric neprecizandu-se ca raportul din 12.04.2019 adica – cu doar 7 zile in urma – precizeaza foarte clar ca nu se poate stabili reorganizarea unei directii extrem de importante a ministerului fara o analiza temeinica si o justificare pe masura;
 4. Cu privire la cele doua aspecte negative referitoare la activitatea D.G.A. arat urmatoarele:
  a) Activitatea preventiva din acest an releva cresteri fata de toti anii precedenti, cu preponderenta in interiorul M.A.I.- respectiv participarea a 68.109 angajati (+18%); 10.626 cu functii de conducere si 57.483 cu functii de executie, fiind efectuata cu un fundament stiintific dat de serviciul studii si proiectii anticoruptie, respectand standardele de calitate si exigenta stabilite inca de la infiintarea Directiei Generale care s-a facut cu participarea Marii Britanii si a Spaniei.
  b) In afara spatiului M.A.I, D.G.A. este OBLIGATA sa desfasoare activitati preventive conform Strategiei Nationale Anticoruptie 2016-2020 si a Ordinului M.A.I. 62/2018, ordin care asigura baza legala necesara diversificarii activitatilor preventive si pune accent pe EDUCATIE pentru promovarea integritatii.
  c) Cu privire la afirmatia ca din 1495 suspecti, 174 sunt lucratori M.A.I., 24 avand functii de conducere, precizez ca in majoritatea dosarelor prezenta unui cadru M.A.I. este insotita de participatia unuia sau a mai multor suspecti ce nu au calitatea de angajat al ministerului. Asadar afirmatia ca doar 10% din suspecti sunt cadre M.A.I. este vadit neprofesionista si denota necunoastere si superficialitate.

Mai mult, intensificarea activitatilor preventive are ca scop reducerea numarului incidentelor de integritate in Minister, prioritate asumata chiar in Strategia Nationala Anticoruptie de catre Minister.

 1. S-a mai afirmat in bilatul M.A.I. ca se considera corect ca institutia sa plateasca sporul de doctorat daca studiile respectivului pot fi valorificate in munca prestata. Pai exact asa se intampla in acest moment, o situatie contrara ducand la neplata sporului.

In final, vreau sa precizez ca pentru toate aspectele care imbraca forma penala, ma voi adresa organelor competente.”

Mihai Tudose: Mincinoasa. Agresiva si Incompetenta

Fostul premier Mihai Tudose are o reactie dura la adresa ministrului de Interne, Carmen Dan, in urma dezvaluirilor foarte grave facute de seful DGA, Catalin Ionita. „Mincinoasa. Agresiva si Incompetenta”, spune Tudose despre Carmen Dan.

Intr-o scrisoare deschisa, seful DGA acuza “prezentarea mincinoasa facuta de ministru in luna ianuarie 2018 cand in disputa politica cu premierul de la acea vreme Mihai Tudose s-a prezentat public un raport din care reiese ca sunt de acord cu ocuparea functiei de Inspector General al Politiei Romane”.

Mihai Tudose scoate in evidenta acest pasaj si lanseaza noi acuzatii la adresa lui Carmen Dan.

„Mincinoasa. Agresiva si Incompetenta. O reprezentare perfecta a omului lu’ Dragnea. Ministrul de Interne… Carmen Dan !!! Ieri seara a aparut urmatoarea declaratie:

‘Sunt chestorul principal Ionita Alexandru Catalin, seful structurii de combatere a coruptiei din Ministerul de Interne, fost sef al Politiei Romane. Tinand cont de juramantul de credinta depus pentru tara, ma simt obligat sa aduc in atentia opiniei publice situatia extrem de grava in care se gaseste Ministerul Afacerilor Interne sub conducerea actualului ministru.

Pentru a clarifica de la bun inceput, vreau sa fac referire la prezentarea mincinoasa facuta de ministru in luna ianuarie 2018 cand in disputa politica cu premierul de la acea vreme, Mihai Tudose, s-a prezentat public un raport din care reiese ca sunt de acord cu ocuparea functiei de Inspector General al Politiei Romane. Iata, va prezint un raport inregistrat din data de 11.01.2018 din care reiese clar faptul ca nu sunt de acord cu imputernicirea mea in functie. La acea vreme mi s-a pus in vedere sa distrug acel raport, acesta fiind dovada clara ca nu premierul mintea, ci ministrul de interne.’

Va aduceti aminte cum in Ianuarie 2018 am cerut demisia acestei ‘doamne’ fiindca minte si are o agenda proprie in cadrul ministerului… Atunci ‘partidu’ a luat foc, am fost facut misogin si evident deconspirat ca fiind securist si tradator… Acum, Chestorul Ionita recunoaste ca ‘doamna’ a mintit si nu numai ci si o serie de abuzuri si presiuni care nu au nici o legatura cu ceea ce trebuie sa fie un ministru de interne…

Nu cred ca se mai asteapta nimeni ca ‘doamna’ Dan sa-si dea demisia… Poate chiar e util sa mai stea acolo. Sa o vedem si sa ne reamintim cum arata ‘omul perfect al lu’ Dragnea/ PSD’.

Aceasta mostra de jalnic caracter organizeaza alegerile… In fata ei depun juramantul de onoare tinerele generatii de politisti… ei stand drepti in fata unei mincinoase care, fiindca are tricou cu PSD dat de Dady Dragnea pare intangibila! Aceast ‘doamna’ este membra CSAT… Nu trebuie sa-si dea ea demisia… trebuie trimisi toti acasa. Urgent!

P.S. Declaratia chestorului Ionita este mult mai vasta si dezvaluie si multe alte mizerii…”, a scris Tudose pe Facebook.

Carmen Dan: Reactie violenta impotriva sefului DGA: „Isi pune uniforma in cap”

Ministrul de Interne, Carmen Dan, are o reactie violenta, luni, la adresa sefului Directiei Generale Anticoruptie (DGA), Catalin Ionita. Ea sustine ca acesta isi „pune uniforma in cap” prin faptul ca a acuzat-o pe Dan de minciuna.

„Cand te comporti ca si cum institutia ar fi a ta, e o problema. Acum dl Ionita spune foarte multe lucruri. Ce pot eu sa fac in situatia asta decat sa-l las sa spuna ce considera ca are de spus? Niciodata nu am considerat ca e cazul sa pun eu calus la gura unui om care vrea sa vorbeasca. De ce vorbeste tocmai acum, este un semn de intrebare. Ce este trist pentru mine e ca un ofiter de cariera, care vorbeste de onoare, isi pune uniforma in cap in felul acesta”, a declarat, luni, Carmen Dan.