Șeful PSD vrea expulzarea ambasadorului SUA la București, șeful ALDE ține discursuri anti-UE și anti-NATO în fața diplomaților români!

455

Simpla condiţie de aliaţi loiali, disciplinaţi şi tăcuţi nu ne va aduce recunoaştere, ne oferă poate doar o securitate care nu e garantată pentru eternitate, a susținut Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române. 

„Să nu ne facem iluzii, simpla condiţie de aliaţi loiali, disciplinaţi şi tăcuţi nu ne va aduce recunoaştere. Ne oferă poate o securitate de care ţara noastră s-a bucurat de puţine ori în trecut. O securitate care nu e garantată pentru eternitate. Nici una din zodiile de securitate sub care a trăit teritoriul nostru naţional – pax romana, pax ottomanica, pax sovietica – nu a durat la nesfârşit”, a susținut Tăriceanu.

Șeful Senatului a mai spus că România nu va fi niciodată în situaţia de a proiecta în politica internaţională o putere economică şi militară masivă, ”dar asta nu înseamnă că România trebuie să se resemneze cu o condiţie de actor secundar, al cărui profil internaţional să fie definit exclusiv de statutul de membru al Uniunii Europene şi al NATO”.

„Naţiunea noastră este, până acum, singurul trup cunoscut al democraţiei. De aceea cred că în politica noastră externă ar trebui să primeze principiul suveranităţii naţionale”, a mai spus  Tăriceanu în fața diplomaților români.

Liderul ALDE a mai susținut că România ar trebui să aibă ”consultări la nivel politic cu grupul de la Vișegrad, prin participarea în formatul V4+”.

Sursa: b1.ro